Sunday, 26 July 2009

Babai Jakarta / Bandung

Soekarno Hatta Airport, Jakarta
Reach airport at 4.30pm, awal le pulak.. so, dok melepak coz departure pkl 8.30pm.  Nak dijadikan cerita supaya lebih menarik & menambah hangin 1 badan, (biasalah Air Asia) lepas check-in, flight delay le pulak. Instead of 8.30pm, t'paksa tunggu sampai 10.30 without any announcement!! Dah le air tak leh bawak masuk, haus, lapar, pening, berpeluh2, nak muntah, sakit perut, 1001 rasa Babas ada!  Susah sgt ke nak buat announcement / say sorry? At least we might get a free drinks ape.. Bisu  ke?  Kalau ko buat bahasa isyarat pun org bole paham laaa... H1N1 betul! TV airport ni lak, cerita entah hape-hape entah.. nak je cari remote tukar channel 703, hehehe.. Disebabkan semua passenger kebuluran, maka untunglah Air Asia menjaja apa jua bentuk jajan pada malam itu. Mana taknye.. maggi kari dlm cup tu je $4!! Masyuuukk.... 


 Balai menunggu



Aquarium dkt airport


Kesimpulannya, menurut empunya blog, lawatan ke Bandung ni tak spt yg diimpikan.  Banyak yg mengecewakan.  Rujukan awal dr member bloggers yg amat b'puas hati dgn lawatan mereka, tak serupa dgn apa yg dilalui hari ini, semalam & kelmarin, nasib baik free... ahaks.  For the time being, belum lagi t'ingin nak ulang lawatan ni... Betul, tak tipu... biarlah luka ni terubat dulu.. sob sob






Pasar Baru

Pasar Baru - destinasi wajib
Pasar Baru - Destinasi wajib yang ditunggu-tunggu.  Masa diberikan selama 3 jam dari 10:00-13:00 utk bershoping.  Terpaksa kejar masa bagi mengelakkan macet dari Bandung ke Jakarta nanti, gara2 org bijak ambik flight dkt Jakarta.  Perjalanan ke airport je dah habis 3 jam, buang masa btl! 

A 7 storey textile and garment to shop within 3hrs . Ya ampuuunn..  ramainya makhluk Tuhan!  penuh, sesak, sempit, padat, sendat, crowded, full, packed, ni hau ma, vanekem... kalau nak cari barang, kena selak orang dulu baru bole selak barang. Escalator pun entah mana2 peginya. Bayangkanle kalau b'laku kebakaran, macamana peniaga/pengunjung nak selamatkan diri... mengerikan... Tapi ini tidak melemahkan semangat para shopaholic utk terus b'juang, hehehe.  Pasar Baru ni tak berapa sesuai bawak bebudak, takut dia tak selesa... Disebabkan aura shopping datang menggunung dr dlm bas lagi, maka 1 gambar pun tak ingat nak snap... 

Most of our time (1hr 30min) was spend at kedai ....., damn, tak ingat nama kedai tu. A beautiful set of lovely embroided silk kebaya/kurung complete w' tudung, cost from Rp200,000 (RM35) je!! & i bought 10 sets.  Kalau dkt Jakel,  it will cost $150-200 dan kainnya lebih kasar you... Berbaloi-baloi... Ronda lagi and stop at one of kedai telekung. Telekung pun diletaknya nama antaranya, 'Telekung Kris Dayanti' yg sarat dgn renda & reben, dan 'Telekung Madonna'... hhmmmm, sejak bila Madonna pakai telekung??!  I bought 2 beautiful sets of it cost Rph800,000 each & 2 kemeja putih utk solat for both my parents.   Balik KL, setelah hasil rampasan diagih-agihkan sama rata, baru teringat nak snap, apa daaa... rugi! rugi!



Gambar ikhsan dari camera Amy Search, Mastura, Razif..




Hati2 dgn pencopet! Permandangan di hadapan Pasar Baru yg sesak dgn penjaja jalanan. Rimas dgn dia org ni, mengekor je montot org.. Tu baru manusia kat luar beb.. 

Apa motif Wong & pak to' nya berposing di sini?.. Mushkil, mushkil.. Adakah 1 hari nanti Wong akan memakai tudung spt yg dipamirkan di belakangnya?  Who knows...  atau adakah pak to' nya juga akan menggayakan apa yg terpamir ??! Oh, tidaaaaaaakk!!!....
 


Org gi Pasar Baru pi borong kain ela, baju, kasut, bag, jeans, jaket  bla bla bla..  Loving couple ni pi beli  roti  je!!!  Dkt Fajar pun ada jual moi..  Dia bawak RM200 pun tak luak pakai, siap offer lagi sapa nak pinjam $ dari dia... hehehe

Pukul 1.30 b'tolak ke Soekarno Hatta Airport, Jakarta & rasa perjalanan bas ni agak lambat disebabkan muatan berlebihan.. ahaks.. Flight pukul 8.30mlm jadi kena ada di sana awal bagi mengelakkan macet di tgh jalan.  Perjalanan yg mengambil masa 3 1/2 jam digunakan sepenuhnya utk mengecas semula tenaga setelah digunakan secara berlebihan. Cuba bayangkan kalau ambik flight dkt Bandung je.........................  Masa tambahan 3 1/2 jam tadi dpt dimanafaatkan dgn jayanya di  Pasar Baru................. tak gitu.....





Kartika Sari



Trip To Bandung
Day 3

Hari ni lu buat hal lagi, siap! wa pinjam tali pinggang hitam sekolah anak wa...



Toko Roti Kartika Sari 

Lepas breakfast, packing barang & terus ke Kartika Sari / Amanda yg  sangat terkenal dgn brownese kukus dimana ada 7 cawangan semuanya di Bandung.  Macam2 makanan ada jual kat sini, - roti, kuih kering & basah, snack, bahulu, kek, brownese, aiskrim dll. Harga kek lapis & brownese pun bole tahan murah dgn pelbagai rasa.




Dlm p'jalanan ke destinasi seterusnya, kami ditemani ole pemuzik jalanan dgn gitar kecil, m'nyanyikan lagu Abiet G. Ade.. yg t'kenal dgn lagu keTuhanan. Terkesima jap dgn alunan suara serak2 lembap, best! Sambil menikmati suasana masyarakat di Kota Bandung dari dlm bas, terasa mcm 'video klip' perjalan / pengembaraan dlm Majalah 3 je.. ye ke video klip?? whatever.. Demi sesuap nasi, sanggup lakukan apa jua kerja bg m'beri anak2 makan, insaf beb..sob sob.. Di akhir p'hentian, dia m'doakan kesejahteraan semua & sudilah kiranya m'beri sedikit saguhati.. Apa lagi! dgn pantas semua korek wallet/purse..  Waduh Pak.. lumayan dong!!









Saturday, 25 July 2009

Bumbu Desa Restaurant


Bumbu Desa
Pop art restaurant dgn menu tradisional Sunda Dusun.  Hiasan dalaman mempamirkan kombinasi moden tradisional.  Pernah mendapat award 'The Best Indonesian Restaurant 2006' by Jakarta Java Kini.  The pictures will speak now.. 









Saung Mang Udjo

Saung Angklung Udjo - best sangat tempat ni 
 
Dari Balibu, straight to Jalan Raya Padasuka 118 Bandung Jawa Barat. Disambut dgn bandrek + isi kelapa sbg pembasah tekak.  Disinilah diperkenalkan ttg seni musik tradisional sunda berupa angklung. We took a Bamboo Evening Performance at 15.00 to 17.00.  Semoga tempat ni dapat mengubat lara..


Persembahan dimulakan dengan tarian anak-anak kecil yg sangat cute & lincah, teringat lak bebudak kat rumah. huhuhu.. Mulanya tarian kuda kepang, Helaran/ arakan b'khatan s'orang kanak2 lelaki, Cirebonese Mask Dance, Wayang Golek demonstrasion, Arumba, Musik angklung orkestra dll. Semua kanak2 seramai 40+ b'usia semuda  3-15 tahun & percaya tak, 3yrs old boy can play angklung very well! Ni, bertahun-tahun main recorder sekolah TMS pun tak pandai-pandai.



Menariknya, pertunjukkan ini melibatkan semua penonton untuk bermain angklung secara interaktif, dengan sebuah lagu dari Dewa : Munajat Cinta dan dari Elvis Presley : Falling In Love...  suka suka suka! Memang betul2 falling in love dgn tempat ni. 5/5*.




  

Rumah Makan Balibu

Rumah Makan BALIBU (Bawah Lima Bulan)


Dari Muzium, terus gi lunch di kawasan kaki bukit dkt Rumah Makan Balibu & hujan mulai turun. Ba li bu bermaksud kambing muda berusia bawah lima bulan dan antara hidangannya ialah sup buntut, sate kambing dll. Tempatnya cantik, bersih dan sapa yg perasan, setiap kedai makan dkt bandung ni, ada disediakan ruang solat & kamar kecil yg di jaga bersih. So far cukup puas hati dgn kamar kecilnya, tu yg penting. Sama-samalah kita terokai hidangan Sunda yg  superb; rasa & presentationnya..












Bbuuuurrrrppp...


Hujan makin lebat, driver bus cakap tak leh naik atas utk ke Tengkuban Perahu coz jalan licin, takut bas t'gelincir, huhuhuhu... Ape la malang trip ku ini...  Jadi,  p'jalanan ke puncak bukit utk tengok kawah gunung berapi , hancur b'kecai, punah ranah, e'lek.. Tak pe lah, mungkin ada hikmahnya...(saja nak pujuk hati, huhuhu...)

Muzium Konperensi Asia Afrika

Muzium Konperensi Asia Afrika


Dari Kopi Aroma, berjalan kaki ke Museum of the Asian-African Conference.. tempat yg tak masuk akal utk dilawati. Wa dtg sini bukan nak tengok lu punya sejarah beb.. falsafah hidup wa, "Past Is Past"... lu story dlm bas masa wa tido, cukup laa.. ni bukannya rombongan sekolah brader, nak lawat muzium bagai... Museum ini menandakan kebangkitan bangsa-bangsa Asia dan Afrika dan Gedung Merdeka ini dipakai untuk konferensi asia afrika tahun 1955, dihadiri 29 negara dari pelbagai negara asia dan afrika.  Whateveeerr... Lu bikin wa angin 1 badan la pagi2 ni.. %$$#@!!*&)?? Layaaann..





Hangin tak??


Jalan Braga & Kopi Aroma

Day 2
Meriah subuh dkt sini, suara azan bersahut-sahutan dari beberapa masjid b'dekatan.  Bangun dgn harapan baru supaya tak dikecewakan mcm s'malam.. 
Breakfast dkt cafe hotel, makanan biasa je, tapi pelbagai. Yg penting, keropok udang saiz bapak gajah tak pernah tinggal. Kalau jual dkt RNR Melaka, maunye $5 for 3pcs. Tempe goreng pun ada pagi2... patutlah muka org2 indon ni licin mcm Khir Toyo...


Jalan Braga - Painting Street Vendor 
Jalan Braga is an interesting street to walk through. Turun naik kening teruja dgn lukisan yg dipamir, we stop at on of the art shop and buy some paintings.




Toko Kopi Aroma, Jalan Bancely 
Terus ke toko Kopi Aroma dimana pemiliknya, Widyu, merupakan generasi ke 2 dan s'org pensyarah yg sgt ramah. Didirikan sejak 1930 dan b'operasi dari 6pagi hingga 3 sore. Penghasil kopi original di Indonesia dimana proses penghasilan kopi ni menggunakan mekanisme tradisional/antik. 



Everything in the factory is hand-labor from picking and sorting the beans, roasting & packing. Ada 2 jenis kopi :- 
Arabica - fit for people w high blood pressure
Robusta - fit for people w low blood pressure, elak migrain, diabetis, keringkan luka & kanser usus. Penerangan diberikan ttg proses pembuatan kopi satu persatu, dimana kopi Arabika takes 8 years & Robusta cuma 5 tahun je untuk disimpan sebelum diproses. Bila tengok gudang simpan biji kopi....tinggi menggunung!






 Mesin pengisar biji kopi


Gudang menyimpam biji kopi 
&bekas ratu cantik mee Bandung di hadapan kedai Kopi Aroma 




Arabica 500gr : Rp42,000 ; 1kg : Rp73,000
Robusta 500gr : Rp34,000 ; 1kg : Rp59,000
&
Dinding kedai dihiasi dgn benda ni..

Balik rumah, try rasa versi Arabica, sekali menyicip.... loh, kok rasanya ganteng amet! kentel & gurih.. kalian wajib nyobain ya, manteb doooongg!! Ayuh ke rumah ku, pasti ku godak utk mu.. mai secawan..  

As for me, kopi mana-manapun sebenarnya rasa sama je... coz i'm not a coffee lover.. hehehe




Friday, 24 July 2009

Kampung Daun Culture Cafe

Kampung Daun Culture Cafe - destinasi wajib
 

We have our dinner at Kg Daun Culture Cafe which u can feel the strong village atmosphere here, hijau, hijau & hijau. Siap ada man made waterfall, unggun api, lovely village hut, superb landscape with big fern, nice food... cerita pun tak guna. Pictures are worth more than a thousand words.. enjoy



Gambar qabliyatan & ba'diyatan.. Nasi Timbel Komplit namanye.. 






man made waterfall


Fresh & green... 


This is he place where we eat.

Lepas makan, bas terus hantar semua ular sawa kekenyangan balik hotel.  Tapi buat pengetahuan bapak-bapak, ibuk-ibuk semua yg ada di sini... malam masih muda... marilah kita explore bandar Bandung di waktu malem.  Kononnya nak gi ngeteh, tapi sesat 2-3 kali, tak jumpa pun 1 kedai yg bukak.. Kami datang mahu berlibuuur, kenapa Abdul Wahub tiduuur??!! Yg hidup cuma cafe internet & disco... melambak2, sereemmm & menginsafkan..



Cihampelas (Ci Walk)

Cihampelas


Macet, macet, macet... Coz of the worst traffic, it takes our time to reach Cihampelas, pkl 6pm baru tiba sana. Crowded sgt tpt ni dgn kedai, transport & manusia. More than 50 shoplots jual textile product especially jeans  dgn  creative entrance deco utk attract customers such as Tarzan, Rambo, Iron Man, Spider Man, Bat Man, Ultraman dll cuma Cicak Man & Pak Man Telo je takde.. Cuba bayangkan Pak Man Telo dgn pelikat dok b'tenggek atas bumbung sambil pegang parang, borang,   parang lah... ngeri siot...
 


Gambar atas diselinap dari selinap.com.. Sorry &TQ 


Gambar tak clear sbb dah nak Maghrib.. setan banyak.. Masuk kedai cepat!!!

In a bustling city of 1.7 million, overcrowded dengan makhluk Tuhan paling seksi yg kebanyakannya dari golongan miskin, everybody fights for survival. Sellers & beggars are everywhere, sekecil Firman pun ada!   Just ignore them, if you do not want to buy, don't even look at them, don't even say 'No'. Buat dek je... zalim kan...


Yg tak bes nye, ada ke Linda budak agen tu bagi masa 1jam je shoping!!! mana cukup! Kalau pergi Tesco Ampang nak cari barang yg dah tau kedudukan rak sabun kat mana, aiskrim Wall's 1.5l perasa durian kat mana, kacang kuda kat mana.... pun belum tentu cukup masa 1 jam! Ni.. more than 50 shoplots beb!! Aura shopping terus hilang, potong stim btl.. Nak melintas jalan pun ambik masa 5 min, menyeramkan! Dah tinggal 55minit... Very the....  Dapat le masuk dlm 5kedai yg dipilih secara O-PEK-SOM.. Masa terhad tu digunakan dgn sebaik mungkin dan dapat le beli Tshirt Osh-Kosh Firman & Spender Transformers Rph50,000 (RM9), cantik, kalau dkt KL maunya RM15-18. Faiz & Hazim sure suka!! Org pun suka gak..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...