Thursday, 25 March 2010

Happy Birthday Mak!



Happy Birthday Mak !!

Semoga Panjang Umur & Dimurahkan Rezeki..


Dikurniakan Tubuh Badan Yang Sihat Walafiat..


Org. Doakan Segala Urusan Mak Dipermudahkan oleh Allah


Amin





Wednesday, 24 March 2010

Vocabulary Firmansyah

Situasi A
Firman      :  Mama..Fiman ada pentol..
Awek Cun  :  pentol??
Firman      :  a'ah, pentol.
Awek Cun  :  pentol apa??
Firman      :  Ni lah pentol.  ...tunjuk dahi..
Awek Cun  :  ooooo benjoool...
Firman      :  Ha ye lah, pentol! (volume dah start tinggi). Ape la, tu pun tak tau..
Awek Cun  :  hmmm ok...

Situasi B
Firman     :  Mama.. Fiman dah wat kar ye gi pas tu main ecok laju je, ok mama?
Awek Cun :  Apa? 
Firman     :  Fiman dah wat kar ye gi pas tu main ecok laju je, ok tak?
Awek Cun :  Haa??
Firman     :  FI MAAAAN.. DAH WAT KAR YE GI PAS TU MAIN ECOK, OK TAK MAMA??!
                (dgn volume impak maxima)
Awek Cun :  Apa tu? Tak faham lah..
Firman     :  Mama ni PIKAK lah... (terus blah..)
Awek Cun :  ....

Situasi C (tengah makan roti 2 kpg)
Firman     :  Fiman pinat..
Awek Cun :  Tadi kata nak makan roti dgn susu! (start hangin)
Fiman      :  Tak nak.. Fiman pinat..
Awek Cun :  (Sambil sapu roti dgn pinat bater), nah makan cpt..
Firman     :  Kan Fiman dah pinat, ta nak makan..
Awek Cun :  Ohh.. penat, cakap le penat .. 
Firman     :  Ape la, tu pun tak tau.. (ayat wajib Firman)

Situasi D
Firman     :  b'polo-polo, pinat..
Awek Cun :  Ha?
Fiman      :  b'polo-polo ni, pinat kimas..
Awek Cun :  Tak faham laa..
Firman     :  (ajak gi bilik) Ni ha..Fiman dah kimas menan, pinat, b'polo-polo ni..
Awek Cun :  (tengok bilik dah bersih, licin licau) Oooo.. (sambil bukakkan t'shirt Fiman
                yg dah lencun sbb peluh..)
Firman     :  Ape la...
Awek Cun :  (nasib baik tak keluar ayat wajib)

Hobi Baru 
Firman     :  (kusyuk duduk diam, lamaaaaaaa mengadap dinding..)
Firman     :  eemmmm cidapnya.. aaaaahhhhhh..
Awek Cun :  Fiman main apa?
Firman     :  ni.. cidap cangat.. (sambil tunjuk jari telunjuk )
Awek Cun :  APA TU!!!
Firman     :  ni.. (jari ke serombong yg dah semakin lebar ukurlilitnya..)
Awek Cun :  oohh anak aku...







Sunday, 21 March 2010

Putrajaya Hot Air Baloon 2010

 .

21March last day pi Pesta Belon Panas Udara, kalau org kampung sebut.. Hot Air Balloon Fiesta.. keeelas kan org kampung skrg... Tiba sana pkl 8.30am parking jauuuuuhh sesangat.  Lepas acara Balloon Fun Fly & photo shoot, masukkan Hazim dlm Children Colouring Contest Category A (age 7-9), abah lukis, anak warna & Faiz Category B - lukis & warna sendiri.  


Lepas habis colouring, register for Paper Airplane Contest lak. 2 days earlier, Mama dah serve internet how to make paper airplane-"The Dart" klik sini  Dlm kategori ni Faiz 'menang' kapal terbang kertas terbang paling jauuuuh utk qualify ke semi final (terbang paling lama). Disebabkan pengadil mata potek & kapal Faiz terbang ke belakang penonton (although can fly long), maka tak dapat ke final... poorachit!


    
Tak pe, yg penting colouring contest Hazim dpt 2nd place & Faiz tpt ke 9.. Congratulation!  ..and Firman menang kategori merengek paling syahdu & dapat 'hadiah'  "Flash Light Up Bubble Gun". Tahniah diucapkan.





 .

Wednesday, 17 March 2010

Swimming Pool & Birthday Qis..

Lepas breakfast, aktiviti mandi manda sepuas-puasnya di swimming pool. Enjoy..


Sebelum check-out, bilik Jaw buat preparation utk surprise birthday Qis. Gempak beb buat b'day party dkt hotel... hehehe. Layaaannnn... 





Tuesday, 16 March 2010

Cuti-Cuti Malaysia-Pahang


KUANTAN TEMBELING RESORT
3 families headed up to Kuantan from 13-15 March for 1night stay at Kuantan Tembeling Resort & 2d1n at Bukit Gambang Resort City,  sempena cuti sekolah di bawah pengurusan ketua rombongan-Jaw (credit to Jaw). Sebelum gi, singgah rumah Ana jap. Dapat karipap 2 jenis (lebih 35biji!!), kepok leko, grg pisang, grg keledek & sos cili secara FREE dgn kuantiti yg sungguh lumayan, cepat2 tinggalkan warung Ana sebelum tuan empunya gerai berubah fikiran.. lariiiii.... (save budget minum ptg).

  
Sebilik ngan K.Ayu. Tiap kali naik lif, tiap kali tu le sesat. Arah kiblat tak de, bantal 2 bijik je, alas kaki toilet tak de, tanda arah (you are here) e'lek, tak de paip dlm bilik air, sampah kena buang sendiri & yg paling tak bes... tak leh kentut dalam bilik! Nasib baik 1 malam je, kalau tak maunya kembung perut & pening kepala menahan angin drp. keluar. Resort yg tak frendly user... I gave 2.2* out of 5. Tapi ada yg bes... TV screen besar, ada washing machine muatan depan 6kg, fridge 2 pintu dbgn kadar pembekuan yg sungguh tiptop  & sofa FELLA Design beb..


BUKIT GAMBANG RESORT CITY
Checkout pkl 9am & breakfast variety of roti canai at one of  restoran mamak Afif Alif dkt  bandar Kuantan gara-gara Kuantan Kopitiam dah bungkus. huhuhu.. On the way singgah beli sata & otak2.


Tinggal dkt Carribean Bay Suites and our main purpose was to play at the waterpark.. the biggest resort in the East Coast.. ala-ala Sunway Lagoon. Lepas simpan bag, terus ke waterpark naik train.

The cabana Amar rented cost $42 came with a lunch set-1 pizza which is too small for our gastronomic appetite dan harus di top up dengan 6 wedges, 8 hotdogs with extra topping, spaghetti & fish and chip! Everything goes well bila dah lapo gile.


Mcm tak caye sbb gambo famili ni je ada dlm camera... TIDAKKKKK!!!!!  Tak pe.. ada alasan kena gi lagi sekali.. hehehe

Lepas dinner, straight to mini funfair at level 1. Memula naik 'Merry Go Round', pas tu nak naik 'Crazy Bus', tapi takut kalau2 driver tu campak penumpang sorang2 ke bawah, so cancel. Pas tu kaum bapa rasa mcm nak naik 'Space Shooter', tapi bila tengok org lain naik... rasanya panjat turun panjat turun tiang lagi laju, cancel lagi.

 
Pas tu bebudak naik kiddie car ride dan diakhiri dgn 'persembahan ngeri' Abg Nazir, Dina, Amar & Jaw di 'Flying Saucer' hehehe...  Kita dengar apa kata mereka:
            Abg Nazir : Ngeri siot! Ketaq kepala lutut..
            Amar       :  Tobat, tobat aku tak naik lagi dah...
            Jaw         :  Ok ok je.. mcm naik buai baby, hehehe..
            Dina        :  Love the adrenaline rush.. jom papa! lagi 1 round!!



...and it's a full fun filled day... serious


p/s : Apa kata next trip, kita pi dekat2 je. PD ke.. So bole kumpul semua family &mintak hotel sediakan telematch.. any comment?? 



Tuesday, 9 March 2010

$2

Flashback masa mama bujang duduk free rumah Azaldin kat Melawati (yg masih b'hutang duit EPF selama 2 tahun). Baru balik keje hari sabtu, hujan lak tu, perut tgh lapo gile. Tetiba masa nak tutup pintu, ada satu moto b'tong hijau dkt belakang bhg penumpang, tgh round2 malas sambil bunyikkan hon.. poon poooonn.. Fiza budak Segamat terus panggil brother ala2 Shah Rukh Khan..
Fiza : Bang! sini.. (panggil dr dalam rumah je sbb malas nak bukak gril)
Shah Rukh Khan : (tersengeh sambil berenti & tongkatkan moto) Berapa mahu?
Fiza : Bagi $2 
Shah Rukh Khan  : (Terkorek2 dlm tong hijau yg sama paras dgn ketiak dia) 
Fiza  : Menanti penuh setia walaupun tak tau apa Shah Rukh Khan tu tgh buat sbb tong tu tak transparent)
Shah Rukh Khan  :  Nah.. terima kasih ye.. (Sambil hulur bungkusan plastik merah berisi kertas coklat membalut isi dengan penuh sopan santun &  berbudi bahasa... bagus buat menantu)
Fiza   :  Sama2 (hulur not $2 celah gril dr dalam rumah & tutup pintu)
Awek cun : Shah Rukh Khan tu jual apa?
Fiza   : Entah... (sambil sengih)
Awek cun : Abis! apa yg ko beli tu?
Fiza   : Entah.. org pun tak tau dia jual apa, main beli je.. 
(ketawa  tak ingat dunia sampai sakit2 perut.  Dah puas ketawa dan dapatkan oksigen baru utk paru2, dgn penuh suspen Fiza bukak bungkusan kertas coklat)
Fiza & Awek cun : ooooooohhhh... putu mayaaam. (sambung gelak)


Nasib baik putu mayam, dibuatnya itik panggang / sausage salai / ba kut teh...
Dan ketawa kita org b'lanjutan sampai ke tengah malam ditemani putu mayam Shah Rukh Khan yg melampau2 banyaknya - $2 dapat 16 kpg...


Monday, 1 March 2010

The Biggest Loser - 2

Mama start balik diet tanpa excercise mulai hari ni, 1Mac.  Tapi tiap-tiap hari waktu lunch gi jalan Fajar & Store tu pun kira senam jugak ape. Disebabkan masuk sepital hari tu, maka berat mama tak banyak perubahan.. (alasan kukuh hehehe..) Org ada surat mc.. bukan 1 minggu, tapi 1bulan beb.. Dokto kata rehat je, jangan diet, makan banyak2 yg bole tau! Baiklah dokto, saya ikut nasihat tu.. Maka hari ni, bermulalah episod kedua kiraan timbangan. Kalau korang pakat undi keluar mama,  bekfes, lunch, di ne' lepas ni, masak sendiri.. nasib laa...  Agak-agak sapelah yg terkeluar ek... eee suspen nye...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 

Apasal dlm TV tu dia org bole turun sampai 5-6 kg for 1week je??!  Ni mesti ada yg sabotaj... Faaaiiiiiizzz !!!!!!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...