Friday, 30 April 2010

Labu & Labi

Pi Fajar, jumpa labu saiz kecik je, kalau buat labu masak lemak weekend ni bes gak ek. Cari Fikir resepi lain apa yg bes selain masak lemak... Nasib baik jumpa labu je, kalau labi pun ada, jenuh nak pikir resepi yg sesuai lak.

Ha! apa kata kalau try buat Sangkhaya Fakthon aka Thai Custard Pumpkin! Mcm bes je kan.. Sawadikap, kap khun kap  le kita Sabtu ni heheh. Nok kecek Thailand kawe dok panda, kalu kawe tera (try) loghat Klate bole? ke' be jire (jiran)..

Langkoh So :
Labu beloh 2 ( melinte' ), paruh buak resepi Thai Custard, paruh lagi buak masok lemok putih sok. 2 in 1. Doh jimak doh (jimak??!! ko jimat?)  Geligo mama mu ni uruh pitih dapur ke, ke.. Pah tu buang biji & sabut hok dok tengoh2 tu. Ikut HATI, bijik labu tu mama RASO mace nok buak kuaci, rende(rendam) air gare sket & baka dale oven. Tapi... disebab ke'   teringak peribahaso "Ikuk Hati Mapuh, Ikuk Raso Naso" make dok jadi buak.  Kotak, haruh dapak 3 in 1.

Langkoh Duo:
Paneh ke kukuh slalu. Kukuh ni Ayoh Long  bagi mama. Cap kuda bele' (zebra )

Langkoh Tigo:
Masuk ke susu cair dale labu, jge penuh sangak sebak telur tak masuk lagi. Ni cumo proses nok tahu banyok mano susu nok guno. Kalu buak adu-ne banyok sangak nnti banyok lebih, membazir dok. Iblih suko kawe dgn org membazir. Pah tu, cuwoh susu tadi dale' bekah lain, campo ke'  so atau 2 butir telur (ikuk saiz labu).

Langkoh Pak:
Tamboh gula slalu, buak manih skik sebak labu tu tawa eber tak dok raso. Buh gare sket, jange gare batu.. gare debu des... wi masin sket2.. Gerodok s'bati & masuk ke' dale labu mulo. Haruh ngam-ngam denge p'muka e'  labu, jange sampa tubek. Nanti jadi nya dok molek.

Mapoh, lambak beno nak menaik komputor.. Patut la kawe tok se jejok tanoh Klate.. Payoh..

Langkoh Limo:
Kukuh dale' 1/2 je' (hok labu kecik). Bilo dah masok, jange teruh angkak, kasi sue-sue dulu, takuk pecoh b'dere. Dah ok, masuk ke' dale ma kuk & simpe dale pti sejuk. Make sejuk baru sedak nok2 baru tubik dr peti, oloh la.. sdak nyoo sedak belako.


Tapi budok2 ni tak tau kenapo, kue hok kawe ni dia org x brehi.. x brapo nyakut. Kawe la yg make sore-sore. Che abe ni tok se ngan kue manih leting ni.. Aduh... Payoh ghohok nak kecek Klate ni weehh.. Mujo jumpo org Jawo Kela.. Selamak dunio akhirak..

Bereh.






Wednesday, 28 April 2010

Zikir...


Tengah godek2 comp, sekali terjumpa lak video ni. Masa ni 11/7/2008, means umur Firman lagi 17 hari cukup 2 tahun. Zikir Subhanallah walhamdulillah walailahaillahwallahuakbar merupakan kalimah suci yg Rasulullah ajarkan kpd Fatimah dlm dia merasa lemah dan memerlukan kekuatan. Tu antara zikir yg Firman agak "confident" utk baca bila ngaji. Tu je yg dia ulang sambil tengok cermin, siap berlagu2 & geleng2 kepala lagi.. Layan..


video


Yahoo!! dah tau camana nak insert video! ulu banat kan...







Tuesday, 27 April 2010

Firman Vocabulary 2


Firman learn to talk during his first two years of life and the first word is ABAH. 2nd word is ABANG maybe coz tak banyak beza. Pas tu disebabkan selalu tengok Tom Tom Bak maka NIL is his third words.  It ain't easy for him to say 'MAMA'.. tak tau kenapa. Ko ni.. huhuhu sedey tau! Tapi kalau nak susu tau pulak nangis cari mama! Gi sana suruh abah buat...

Dewasa ini, (guna 'word' ni masa ajar Faiz buat karangan malam tadi.. mama gak..)  Firman dah bole buat ayat yg vocab nya meraban-raban. Check it out!
... Fiman makan pilan-pilan, pirut Fiman dah gimuk...  OR 
... Fiman pakai bidak cipat-cipat... OR
... Fiman dimam...

That is how Firman explain things by changing words from 'e' to 'i'. This is a list of words he always use.
PIKAK          PINAT         PIDAS         PICAH         PILAN-PILAN        PITANG
BIDAK         CIPAT         DIMAM        GIRAK         GIMUK               TIPUK
SIDAP         KIMAS
I'M SURE, ONE DAY I'LL MISS YOUR 'WORDS'  AS MAMA YOU BECOME OLDER... 




Tuesday, 20 April 2010

Ayam Percik Kelantan VS Johor

Gara-gara tengok JJCM ahad lepas, kecoq ayaq lioq tengok anak Chef 1 makan ayam percik kelantan yg kuah putih. Sedap siot tengok dia koyakkan daging ayam bakar pas tu cecah dkt kuah putih pedas + manis tu! Serta merta ajak abah gi beli halia, serai &  santan sambil menjejes2 air liur masa pilih peha ayam. Tu baru pegang ayam mentah, belum proses memasak lagi.. maunya penuh periuk dgn enzym ptyalin, ion tiosianat & proteolitik gara2 ngences secara berlebihan...

Ni le resepi Ayam Percik Main Belasah je Kelantan VS Johor.
Tumbuk apa yg patut, masukkan semua dlm periuk (kecuali ayam) & masak atas api sampai pekat - sejukkan. Pas tu gaul ngan ayam & bakar. Sekali-sekala letak kuah tu lagi.  Bila ayam dah masak, angkat & curah 'belen' kuah tadi dan jgn lupa sesi photo shoot... (faiz mesti sebut: "..kita dah agak dah, mama mesti ambik gambo..") hehehe.



Question : Kenapa Kelantan VS Johor?

Answer  : Sebab kuah percik kelantan warna putih & agak manis sikit manakala org yg memasaknya berasal dari Johor yg berkulit agak putih & memang manis rupanya.. hehehe lariiiiiiiiii..





Monday, 12 April 2010

Damn Tired Day!


Stress!! stress sangat ari ni, byk benda nak settlekan before 6. Tak pe.. buat yg senang dulu satu persatu. Jgn gopoh2, relax, tarik nafas dalam-dalaaamm............. hembuuussss.. 8 lagi..hehehe.  Tetiba je banyak keje lak ari ni, biasa relax memanjang, dah le susah, tak leh salah sikit pun, kalau tak abis le..kena buat dari mula, maunya ada yg hempas komputer kang. Sape susah? Boss jugak yg susah..

Tak semua org bole buat, tak caya cuba tanya boss. Dah le kena cepat, strategi kena tip top.. tapi dia peduli apa semua tu, dia langsung tak nak ambik tau.. kalau dia tau pun, sure semua ni effect pd bonus akhir tahun nnti..

Masa buat projek Kubor Taman Selatan, Challenge Park Putrajaya, Eastern Corridor (ECER), Local Plan (PTKL), Kuantan Port City (KPC), tak le sakit mcm ni.  Lenguh lengan, tengkok, penat jari ketuk keyboard & tikus. Bijik mata mcm dah nak terjatuh ke lantai, nasib baik spring dia kuat lagi.. kalau pi cek mata, sure dia syorkan pakai contact lens color hazel/spek b'jenama, tu yg tak suka tu.


Urat belikat jgn cakap le.. tu tak kira pening mengadap komputer lagi.. bila dah letih sesangat barulah rehat kejap.. kalau ada Permata Hijrah ok gak!  Tapi bila pikir kena siapkan ari ni jugak .. AAAARRRGGGGGHHHHH!!! patut gaji kena naik ni..

At last.......... siap gak!! YAAAHHOOOOOOOO!!!  Yg bestnya, dia siap ucap tahniah lagi.. Kalau boss, jgn harap le.. Yg lagi syok.. nama kita akan di senarai emaskan dlm komputer, tu yg mahal tu... hehehe
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Rasa mcm nak frame je sijil ni & paku kat dinding opis, sure boss bangga giler dpt staff cekap mcm ni..

Friday, 9 April 2010

For The Rest Of My Life - Maher Zain


Refer to Mari B'Ronggeng - track 1... really love with this song mcm Sabariah jatuh cinta dgn suara Kassim Selamat sambil golek2 atas katil... ahaks.  Dengar muzik sambil baca lirik, baru le tangkap syahdu beb. Layan...


I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know


You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And there's a couple words I want to say


For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you


For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I, I`ll be there for you
I know that deep in my heart


I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together in Jannah


Now I find myself so strong
Everything was changed when you came along
OOOO
And there's a couple word I want to say


For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you


For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I, I`ll be there for you


I know that deep in my heart now that you`re here
In front of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally


For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you, loving you


For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I, I`ll be there for you
I know that deep in my heart

Best kan!!


Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah


(source) 
note: This song describes about a man who is starting his new life as a husband to his beloved wife. For them to love each other forever and to remind them what was the sole purpose of their marriage, which is to gain Allah's pleasures and blesses. Insha Allah.



Tuesday, 6 April 2010

The Biggest Loser 3

20th March ari tu, abah kena tukar diet gara2 berat turun t'lalu sikit. No Karbo Please ! (Diet pantang karbohidrat) means no rice, mi, pasta, roti except high fiber,... makan sayo such as bayam, karet, brokoli, buah epal ijo, citrus & protein dr dada ayam. Huh, hilang nikmat dunia beb..

Tapi senang idup mama coz tak perlu bersilat lagi dkt dapo, no more masak-masak tom yam pok tek, rendang tok, ayam masak hijau, daging dendeng, mee sizling,  kambing kuzi, opor ayam, kari kepala ikan, ayam pandan & beriani gam.. tipu je. Skrg ni senang skt, pagi2 bakar ayam/ikan letak kunyit & sikit garam je, main campak2 dari jauh sambil pakai eye shadow 3 warna pun jadi.  Mudah kan, barulah ada masa nak gi facial, pedicure, manicure & memanjakan diri di SiPah Spa Q, hehehe.. Apa kata kita jamu mata walaupun tak dpt menjamu selera, ahaks..This is our favroute dish, remember? penuh dgn lemak tepu.. huhuhu..

(Semua imej makanan yg cantik2, lazat2 lagi berkhasiat dia atas ni adalah dr carian google... saya pinjam ye...)


Atas usaha gigih selama beberapa minggu, berat abah turun! Cpt Faiz, Hazim, Firman.. beratur buat Mexican Wave!.. cepat!!, tiup belon! lari keliling kampung bawak bendera! sewa naga cina.. cepaaaaatt!! Ala... tu pun sbb usaha gigih mama masakkan ayam / ikan bakar pagi-pagi tau... ingat tu..

Firman New Hobby


Dalam ramai-ramai cucu Atok Mak & Bak, agak2 sapa yg suka susun toys? Diulangi.. susun toys bukan main toys... Ya betul! ANIQ! dan skrg dah jangkit kat Firman lak. Nak lalu pun susah, fenin beb, bila dah susun, jgn le sesapa langgar, hangin satu badan dia. Tapi yg uniknya, dia akan susun ikut bentuk & warna, bukan hentam keromo je. Dan yg paling penting, busyuk ttp ada dlm perbarisan. Inilaaaah, barisan kitaaaa, yg ikhlas berjuaaang...

Friday, 2 April 2010

King Of ....

Skrg ni semua berebut-rebut nak dpt title 'King' atau Raja' contohnya...'Raja segala Rimba' - Singa, 'Raja Gelek' - M.Daud Kilau, 'Raja Segala Saliran' - Parit Raja, Raja segala Keputihan' - Raja Kapoor, 'Raja Pop' - Dah arwah dah.. 'Raja segala Busut' -  Bukit Raja,  Raja Petra, Puding Raja, 'Raja Lawak'..hehehe.

Since DISEMBER ari tu, teringin sesangat nak makan  'Raja Segala Buah' yg sedap, lemak manis, tak pahit dgn aroma yg cukup.. oohhh... cerita pun tak guna..  Dkt TESCO mahal sesangat, 1pack (4-5ulas je) dlm $10-$15!! cam tak worth it.. tak kan nak makan dalam almari baju sorang-sorang... jeling sambil hidu dalam2 je le bau nya.



Kalau dapat, memula makan dulu, pas tu  kukus pulut buat serawa, buat air durian ke, kek ke, jemput-jemput durian pun bes gak ek . Sesekali ternampak gak gerai jual durian dkt Melawati & Wangsa Maju, tapi abah buat dek je.. sob, sob.. Kalau masa ngandung duluuuuuuu... tak sempat nak habiskan ayat, makanan dah ada depan mata. Nak makan aiskrim trafic light pukul 1 pagi pun sanggup naik moto pi beli kat 7E..huh
Takpelah, tak dapat makan durian fresh, yg ni pun jadilah, dari takde.. sob..sob..




Kebab


Asal usul kebab ni dari zaman purba kala secara tak disengajakan coz of kebakaran hutan atau panah petir. Lukisan di dinding bilik gua telah dijumpai di Ampang menjadikan bukti kukuh yg kebab bukanlah berasal dari middle east. Ada kebab ayam, rusa, landak, kambin, rimau, li fen, jiraf, hos, dai ne co dll cuma bezanya kebab zaman dulu well/over done & ratah gitu je, tak de roti pita/roti ais-krim, sos cili, mayo & sayo-mayo hehehe.. Eh, kenapa anak org purba tu ada 3 org ek? lelaki lak tu..

Antara kebab yg dah try :
Kyros Kebab          :  Sos dia ok tapi banyak sayo dari daging.. OUT!.... NEXT!!
Tarbush Restaurant : Kering kontang! gigit tak keluar juice pun..rasa rempah je..NEXT!
KFC (Twister)         :  Harap roti pita je tebal.. OUT.. Next! Next! Next!
Chilis Restaurant    :  Fujitas Meal.. can do laa.. NEXT!
Kebab Pasar Malam :  halus sangat.. pas tu banyak MSG.. out..Next..... NEXT!!
.
.
ek ele.. tu je..

Tapi one of the best kebab recommended is.. 
Kebab Makcik Masjid Al-Azim Pandan Indah, tepi Nursery Umi Kids  (hari jumaat je) : Kebab dia marvelous, juicy, fresh, sweet & spicy, lemak berkrim, garing tapi lembut, colourful, halalan toyiba, perfecto! walla.. lets the picture speak..


Dulu roti pita/biasa $2 je, sejak 2010 ni, rege naik 50sen, tapi still murah coz inti ayam/daging/campur melimpah ruah, sos & mayo menutupi sayo. Mintak extra pun harga ttp sama hehe.. apa yg besnya makcik ni..kalau beli 5 percuma 1, beli 2 pun percuma 1 gak!! Kengkadang dapat air soya free. Tu yg sayang kat mak cik ni. Tapi kenapa kalau abah/Faiz/Hazim beli tak dapat extra ek?? tu yg mushkil ..hehehe. Moga makcik dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, sihat selalu hendaknya supaya dpt terus berniaga & bersedekah... Amin.

Hidup Biar Sedap..


                         
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...