Friday, 17 December 2010

Come And Touch The Sky...





It was our first visit to KL Tower and Abah bought the ticket for family package cost $.... & disambut dgn penuh sopan oleh petugas KL Tower & ada photoshoot ala2 red carpet gitu..  ye la, $ dah melebur banyak kan.. Dalam lif, tak terasa pun the high speed elevator, tetiba dah sampai atas, smooth je and you can't feel it speeding up.. best!  Keluar je lif, you'll enjoy a 360 bird eye view of Kuala Lumpur on a clear day.  Jom, layan pic yg ada..


Menara CN di Kanada pada ketinggian 553m,  
Menara Ostankino di Russia setinggi 537m,
Menara Shanghai di Negara China 468m tinggi,
Borj-e Milad dkt Iran dengan ketinggian 435m &
Menara Kuala Lumpur dgn ketinggian 421m.




PETROSAINS KLCC

The day before, seawal 9.45am, dah terpacak depan PETROSAINS KLCC. Bes sbb tak ramai org. The tickets for family package (2adults, 2child-Firman free) cost $24 je! Tak pe... biar awek cun bayar..

1- Dark Ride - A big black gondola memulakan perjalanan merentasi hutan, bukit bukau, lautan, pelantar minyak, discovery centre, sains dan teknologi dll in a fun story-telling way. Best!

2- Petrojaya - Cartoon Village dimana teknologi digabungkan dgn seni bayang2 spt Wayang Kulit. Kat sini gak pengunjung di kenalkan ttg kehidupan seharian yg berkaitan dgn petrochemicals... paham?  Layan je..




3- Space - Teroka 'misteri' di angkasalepas & astronomi. Mmg bes!

This is how astronauts sleep in a microgravity environment without any lelehan air liur.. confirm!


4- Exploration - Hi-tech tools dan teknik yg digunakan dlm pencarian petroleum dipamirkan. We olls b'peluang merasai sendiri bekerja sbg geologist atau seismologist dkt sini... mmg tak bes! hehehe


5- SPARKZ - best, fun, exciting place for kids! Kat sini bole lihat daya kreativiti,  daya ingatan, k'cekap'n, k'tangkas'n s'seorang. Jom layanz pic.



Nengok, Abah blocking out lot's of crystals from falling dari salah satu interactive wall. See... even org tua adults pun enjoy, kid's lagi laaa...

6- Geotime Diorama - membawa ke zaman silam more than 200 million years ago disambut oleh "singing" T-Rex, earthquakes, fossils dan petrolium.




7- Helicopter Simulation

Yg ni mmg best.. pengalaman 'naik' helikopter that brought us to the offshore platform more than 100km dlm keadaan cuaca tak menentu-  angin, awan hitam, hujan batu, ribut terpaksa redah je.. tetiba je cerah & nampak matahari.. legaaa but don't forget to wear your seat belt, ko'tak confirm te'humban dlm laut. Damn funny!!.



8- The Molecule Nano World

Bermula di Molecule Stairway, pengunjung dibawa ke  nano world. 



9- Speed- B'kaitan ttg kelajuan dimana sains & teknologi di gabung'n.  Ada real F1 car & bole main some F1 games, cool..




Our visit ended at a dark ride where we've to wait for the gondola. We can find dis pic terpampang dkt wall while waiting the long Q. Can your eyes see the illusion?
 
grey dots tengah white T junction..


wave..

moving/turn.. (tak pasti terms mana lebih tepat)

... keep staring at the picture if you can't see it...
.
.
.
Still can't see it?!!
Nujum Pak Belalang kata, sapa tak nampak maknanya dia anak ........
Ayo tak tau!!


Glad we went there last school holiday (Dis 2010), wale pun tok dapak make nasi b'lauk, nasi krabu, akok, gula nisan, lakse hok ori Klate ataupun berjudi ke Genting.. Petrosains is a very nice place for kids to enjoy & learn and Faiz, Hazim, Firman have lots of fun there even though this is our 2nd trip. Terima Kasih Malaysiaku..



Wednesday, 15 December 2010

BELATED BIRTHDAY 3 in 1...

.
Faiz turned 10 on  1st May 2010,
Hazim turned 8 on 20th Nov 2010 &
Firmansyah turned 4 on 28th July 2010.






Celebrate Hazim's 8th. birthday at Resepi Rahsia, Pandan Indah.  Ala.. lewat seminggu je. Lagipun masa birthday ari tu (20Nov) Hazim tgh demam panas dkt BP, ingat tak?

Selamat Hari Lahir semua, Mama & Abah doakan moga panjang umur, murah rezeki (ucapan standard hari jadi... tukar lain la..)  Semoga semua anak Mama & Abah akan jadi anak yang soleh, yang baik, yang sihat, yang bijak, yang cerdas, yang cergas, yang hensem, dan segala yang terbaik. Semoga Allah berikan rahmat & permudahkan segala urusan anak mama & abah ni di dunia maupun di akhirat kelak.  Biarlah org nak kata yg korang ni tak besar2, yg penting semuanya sihat & mama sayang korang ..  HAPPY BIRTHDAY.

Muhammad Faizuddin - Yang Terpuji, Kemenangan Agama
Muhammad Hazimuddin - Yang Terpuji, Ketegasan Agama
Muhammad Firmansyah - Yang Terpuji, Kata-kata, Terkenal

Numpang sekaki,
Fairuz - Batu Permata Yg Bewarna Biru Kehijau-hijauan
Hafifah - Kesayangan, Kekasih, Kecintaan, Beloved, Sweetheart, Darling, Yang, My Love, .... oh,

Betuuullll, tak tipuuuuu...

tapi... Abah panggil Mama, you je... 


.

Tuesday, 14 December 2010

KLIMS '10

.
Last Saturday, 4th December pi Kuala Lumpur Inernational Motor Show 2010 at PWTC bg mengisi aktiviti cuti sekolah. Tak reti nak membebel pasal jentera2 ni semua, so... layan je la gambo yg ada.



Actually byk lagi yg participate in this show, tapi tak kuasa nak snap & cover semua coz FAIZ dah start nerengek lapo...




.

X Boi Pren...

.
Ari tu tengah kemas gerobok, terjumpa le pelbagai khazanah zaman anak dara cun melecun muda remaja dulu.  Nak buang sayang sbb tinggi senti mentel valuenya. Ahh.. simpan je la, kalau rumah ni dah penuh, bole pindah rumah baru lak.. pen haus ke, bangla banglo ke.... Kalau korang baca nnti, tolong jgn bagitau kat abah tau.. Mama saje je nak tunjuk gambo x boi pren kot  pd semua... Ko'tak nnti korang tak kenal lak.. Jom layan.


Bole tahan kan! Muka hancur macho, body taf, rambut ikal bak mayang mengurai mencecah bahu; guna jari pun bole... Apa pendapat korang??  X-boi pren mama handsome ke abah ?

Fairman    :  Abah n cem..
Faiz         :  Mestilah Abah.. sbb tu mama kawin dgn abah..
Hazim      :  Ramainya boi fren mama!! Abah tau ke?


.

Monday, 13 December 2010

BERSYUKURLAH...

  
Terbaca dr blog budak ni
Renung-renungkan...

Jangan Tinggalkan Orang Yang Kita Sayang
Untuk Orang Yang Kita Suka,
Kerana Orang Yang Kita Suka
Akan Tinggalkan Kita Untuk Orang Yang Mereka Sayang...
Jangan Cuba Dapatkan Apa Yang Kita Sayang,
Tapi SayangLah Apa Yang Kita Dapat Dan Ada...



.

Eid Ul Adha 2010...

Entry tertangguh jugak...

Rabu - 17hd.Nov 2010 bersamaan 10Zulhijjah 1431 Selamat Hari Raya Haji, Raya Korban atau Eidul Adha.. (hhmmmm, kalau anak lelaki nama Adha sedapkan... mcm handsome je..).

Semua anak menantu Atok Musa balik malam raya di Klang. Esok seawal 7.30am dah bergegas nak gi smayang raya kat semejid Seksyen 16 Shah Alam.  Ni le first time mama dapat joint lepas 9 tahun 'cuti' jaga korang masa kecik + monthly rutin for woman. Balik rumah 9.30am terus breakfast ketupat, lemang, rendang ayam, kuah kacang & lodeh dgn kadar yg  boleh tahan le jugak banyaknya. Segan nak buat sesi photoshoot, mesti dia org ingat mama ni buang tebiat..
Dah menjadi lumrah alam, bila dah kenyang ngantuk lak rasa mata ... layan le  1 or 2 jam.  Tetiba tengah tido rasa lapar lagi!! bergegas bangun, bukannya apa, kalau gastrik kan susah.. maka diulang semula step kat atas tadi.  Pukul 2pm pi beraya rumah biras (Kak Long to Mak Ngah Mazwin), makan lagi!! ada makeroni goreng, nasi putih lauk sotong, sambal udang petai, pajeri timun (kot), rendang ayam, ikan masak kicap, koktail, kuih raya & coklat. Bila dah betul2 kenyang, baru kita semua balik kan,    kan Dayah kan...

Singgah jap rumah baru Pak & Mak Lang area Shah Alam2, dekat sesangat dgn rumah Cik Mat Noor & Cik Alis.  Cantik show house dia! Layan..


Balik semula rumah Klang, tetiba tekak ni mcm gatal je nak makan lemang, tapi tak kan lemang semata-mata, mestilah disusuli dgn side dish nya sekali tigakali.. baru le sempurna perjalanannya melalui tekak, esophagus, terus ke trachea, usus kecil dll.  Malam sebelum balik pekena pulak nasi impit dgn sup tulang korban + sambal kicap. Pergghhh, terangkat beb!  Tiba Pandan, timbang berat kejap & sudah semestinya jarum tu akan terangkat 1 mata ke kanan, aduyai... Nasib baik le raya setahun 2 kali je..

Ni je image yg sempat snap secara sembunyi2.. mama korang ni kan cun penyegan orangnye..

 Ape la nak jadi anak Fairuz ni....


.

Eid Ul Fitr 2010...


Entry Raya yang tertangguh atas sebab2 yg tak munasabah... Layan.
(Jumaat 10 Sept 2010)

Tahun ni raya Klang walaupun beraya tak sampai 1 hari, sob sob semata2 mengejar acara wajib 2 tahun berturut2 - photoshoot dkt Kedai Gambar Keluarga Jalan Rahmat Batu Pahat... Kali ni semua komplit, Atok Bak & Atok Mak with 9 anak (anak no 4 cun siot..), 7 menantu (istri pd menantu no 3 pun bole tahan gak..), 6 cucu perempuan & 14 cucu lelaki! Kali ni semua pekerja kedai nampaknya tlh bersiap sedia dr segi fizikal & mental.. Syabas! Tapi kali ni awek cun betul2 berdendam sama itu tokey/tauke Cina yg suruh sebut "C"!! Takkan ku ampunkan dosa kau "For The Rest of My Life"  kata Maher Zain, padan muka ko. Eeerrr.. tahun depan sila cari kedai gambar lain atau acara ini dimansuhkan ye...

Ape-ape pun, kita layan dulu gambo raya dkt Klang & antara menu yg disediakan hasil gotong-royong all the jelitawan menantu's especially to those yg kopek bawang, petik & blend cili, halia, lengkuas, kunyit, serai, kerisik, kacang tanah, basuh ayam, daging bla,bla,bla... bagi memudahkan kerja tukang masak. hehehe..
 (klick pada gambo for bigger image)


Lepas sembahyang Raya, terus pecut ke PJ (rumah nenek Farhana), Ijok (rumah Oyang, Tok Ilham & Tok Chin) yg dimulakan dgn acara mangan, disulami dgn  sapedek dan diakhiri dgn chi fan. Burrrrppp....Alhamdulillah.. zzzzzz..



All this was cooked by the one and only menantu Tok Chin & Nenek (Wak Ya) - Abang Mail husband to Kak Nong.. best chef dkt Ijok! Two Tumbs Up.. tepuk tangan tepuk tangan..

Pkl 11pm bertolak ke BP Johor. Lalu Pagoh.. jeng3x nging nging nging nging nging... tetiba kawasan tu berkabus tebal! sejuk! putih!... jeng3x nging nging nging nging nging... tak leh U Turn! tetiba terlintas nama pengarang/pengarah horrow story - Stephen King,  Mary Shelley, Dean Koontz, David Teo, Dr Rozmey.. oh, kabus makin tebal, makin sejuk (sbb pasang aircond max).. jalan terus, terus & terus, mulut kumat kamit (makan krepek ubi perisa blek paper) tiba pekan kecik, legaaa.... sbb krepek dah abis makan sambil sakit2 rahang...

Raya ke2.

Spt selebrit2 yg lain, kita org pun ada sesi fotoshut sempena hari raya tahun ni. Mintak maap byk2 kalau tak dapat penuhi semua permintaan photographer utk front page magezin korang...lain kali sila book awal ye..


...click picture for bigger image...

Cuba cari muka2 yg takut taat ttg penyebutan konsonan "C".... serius! takut taat!! (Kedai ko akan diruntuhkan 1 hari nnti!)  !!$*@%^*toot$#!!??"

See the difference 2009 & 2010.


Kedai Mamak area pasar BP,11pm. Setelah menanti sekian lama, baru le dapat merasa apa yg dinamakan "NGETEH".... patut dijadikan acara wajib bg kaum ibu ni...


Ari tu Cik Adi & Aunty Maria buat open haus, segan nak buat photoshoot sbb ada Pak Kamal hehe. Ada mi sup + begedil, nasi impit, lemang & rendang, agar2 coklat, air bandung bergas dll. Mmg BEST!

Jom kita jengah open haus rumah Cik Nazir & Cik Ayu dulu, dengo cerita dia catering masak sendiri.. Ada mi kuning & mi hoon sup, Nasi putih & beriani, ayam masak merah, daging kicap, dalca, & pencok. Desert lak ada agar2 marble, pelangi, tembikai & ki ki pap (versi firmansyah).


The next day rumah Cik Amar & Cik Jaw pulak buat open haus.  Ada kambing golek, sausages + sauce, salad, laksa Johor, lemang, nasi impit + kuah kacang, rendang ayam, ayam goreng b'rempah, roti jala + kari daging.. er apa lagi ek... wwaaaa!! tak ingat sbb banyak sangat.. Tak larat nak merepek panjang2, jom layan gambo yg ada...


Err.. sebenarnya gambo tak berapa nak ada sbb leh terlupa lak nak bawak camera cap 2B.. Rugi!, rugi!!  Camane le blogger tegar bole t'lupa bawak gadget penting ni!!  eee geram btl!.. rasa mcm nak gigit2 je skirting meja! frust! So, kredit to Cik Alis coz gambo ikhsan dari fb dia...

.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...