Monday, 31 October 2011

PAVLOVA...

.



First attempt of baking a PAVLOVA, (sempena Russian ballerina Anna Pavlova) done by my sista - Jaw & Fiza.  Putih telur & gula halus jadi bahan utama yg buat dia rasa rangup diluar dan kenyal ala-ala marshmallow kat tengah,  so sweeeeeeet... toing! toing!  Org kata pavlova & macaroon ni ada bau-bau bacang, sedara rapat belah mak menakan gitew.  BN Pas tu di makeup dgn whipped cream & fresh fruits - angor, stoberi, beribiru, mangga siam dan di balancekan rasanya dgn buah markisa yg masam.  Sedap!  Resepi pavlova refer kat joyofbaking


Lepas makan cepat2 pakai kasut sukan buat aerobik, joging keliling padang, sapu sampah keliling kampung & merentas desa akibat bacaan gula dalam darah yg tinggi menggunung...  tujuh, lapan; lapan lagi...

.

Thursday, 20 October 2011

AnCasa PD

.
Sebelum ni kalau buat ofis trip aka family day mesti destinasinya jauh2 spt Gold Cooooast, Singepoooo, Banduuuuung, Sabaaaaah, Sarawaaaaaak, Langkawiiiii.... dapat le sekali sekala merasa naik flight free, hehe. Tapi tahun ni apesal dekat sangat?!  AnCasa Hotel & Spa Resort Port Dickson je...  nak niat jamak pun rasa was2 takut tak cukup 2 marhalah...  tapi tak pe lah, Awek Cun redho je..... sob sob sob



Petang ada telematch utk anak2, kakak2, abang2, bapak2 & ibuk2.  Agak2 bila last korang joint telematch? 

Muzik tradisional gamelan Bali sentiasa on air bila b'ada kat garden ni... cool, terubat sikit duka walaupun tak dapat gi sana....

Private garden - lepas urut2, sapu2 & sental2 daki 1 badan, baru bole santai2 & filing2 mcm Fasha Sandar kat pantai Baling...


Kecik2 dulu tak de pon bikini seksa cam ni.... cis!


 
Malam BBQ macam-macam adaaa.. segala jenis binatang halal yg ada di PD ni semuanya dibako utk kita org makan, baikkan abang chef tu...

  Tapi Awek Cun makan ni je, bagi menjaga penampilan diri... (lepas usha bikini latest design dalam Gugel)

Tengah malam lak ada acara 'Seekers'.  Sapa dapat tangkap, bole bawak balik bilik.... dan Ya! kita ada 2 pemenang! 

Short & Simple trip, but MEANINGFUL....

.



Wednesday, 19 October 2011

Kehangatan Mi Kari...


.
Lunch tapau mi kari beli dkt Noraini Kukis.  Dulu $3.50... lepas pembentangan belanjawan ari tu dah naik 5kupang!!  wt$#@@*!!!+??...  Tetiba 1 badan awek cun jadi panas! terus hilang seri, peluh betina semua keluo... Terus capai remote aircond 'York' bg mengurangkan kehangatan, pedas panas pijo dek kenaikan harga yg mencanak-canak...

Nasib baik sedap... sejuk sikit 


.

Wednesday, 12 October 2011

Donat


.
Masuk kali ke berapa entah... bila buat donat mesti tak pernah jadi!! Last buat  rasanya tahun lepas, disebabkan tak menjadi terus tanam azam tak nak buat sampai bila2.. padan muka ko donat!  Padahal simple je resepi dia.. maybe kita org ni tak de chemistry kot, tu yg tak ngam... tak pun Awek Cun mmg tak layak utk benda2 simple mcm ni agaknya... hehehe.  Tapi kali ni nak try sekali lagi.. org mana entah kata "prektis mek perfek".. kalau tak menjadi jugaaaaaak....... siap! aku gigit2 ko!!

Daripada 1 adunan donat, dapat buat mcm2 'kuih' gara2 doh yg entah mana silapnya. Dah agak dah, dah agak.....


Memula buat bulat2, dapat le sepinggan kecik. Pas tu cuba main pintal2, yg 1 tu ada le bentuk tocang india merah, yg lagi 1 lak, tocang dah terburai... bila tabur gula, keluor pulak bentuk selipo jepun.. lantak!  Makin lama mood makin hilang, main gulung pakai tapak tangan je.. jadi le anak ikan puyu 3 ekor.  



Lepas break selama 3 jam (nangis sampai tertidur akibat terlalu keciwa), cuba habiskan doh yg tinggal 1/2. Pintal dan pintal lagi.. deco lak dgn sausage dapat le bentuk congkak, cuba lak bungkus sausage dgn kain kapan... Eh, pau sambal & krim paf ade jugak laaa..



Gara2 malas nak memintal lagi, hempuk je semua dalam loyang, hambik ko! habis cerita.. Dapat le 1 roti tak berapa nak manis yg dicicah b'sama kopi o kau di petang dingin sambil melihat rintik-rintik hujan jatuh di balik jendela kaca...(sila ambil mood ala-ala Nigella Lawson makan walaupun masakan tak menjadi).



Episod donat yg entah hapehape entah, luar rangup dalam tak berapa nak gebu. Tapi bebudak 3 org ni makan ok je.... tak de sesapa pun masuk spital,... ok le tu kot hehehe



.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...