Wednesday, 23 November 2011

Menu Musim Tengkujuh...


Bila waktu petang musim2 hujan ni, nikmat betul kalau dapat hangatkan badan dgn food old days; menu yg nenek2 & mak2 selalu buat dgn bahan2 yg senang dapat sekeliling rumah.  Dulu-dulu, Super Nek/Mak ni  kalau dapat ubi kayu je terus jadi bingka, nampak keladi je serta merta bertukar ke pelbagai jenis bubur, capai pisang terus jadi pengat & lepat, tenung pulut serta-merta jadi kuih talam,  tu belum lagi pegang kelapa, sukun, keledek, nangka & durian...  kelas kan!  Bahan2 ni kalau dicampur dgn 1 atau 2 bahan je dah dapat hasilkan makanan yg anak cucu cicit ingat sampai ke hari ni;  nostalgia kan...  Agak2 kalau Awek Cun masak lempeng kosong cicah gula, Power Rangers 3 org ni ingat lagi tak esok paginya??




gambo ubi kayu rebus cicah sambal tumis lebih makan malam je takde dlm stok...



.

Wednesday, 16 November 2011

Telo Pindang Johor...


.

Suka sangat makan telo pindang ni dan kebanyakan org Johor mmg suka makan telo ni sbb rasanya ada lain sikit - berempah.  Telur pindang dgn telo herba yg jual kat pasaraya tu lain k.  Buatnya agak remeh tapi hasilnya... WOW!! (bg yg suke le)  Sapa tau buat telo ni?...  Saya! saya! saya!!!

Resepinya lebih kurang mcm ni...
Bahagian A 
15 biji telo ayam
 
Bahagian B (rempah)
2sudu beso ketumbar - tumbuk kaso-kaso
2sudu beso jintan manis & jintan putih
10 tangkai lada kering, asam jawa & asam keping sikit
lengkuas, halia  dlm 2 inci dititik
serai titik jugak dlm 10 batang
bawang beso 3 ulas & bawang merah 5ulas dihiris kaso-kaso

Bahagian C (dedaun)
Guna daun yg wangi mcm daun serai, daun jambu batu, daun buas-buas, daun senduduk, daun mengkudu, daun salam, daun sekentut, daun pandan, daun lengkuas & daun kunyit. Ha! kulit bawang tadi pon campur sekali... dan garam secukup rasa.
 
Bahagian D 
Air je...  Ada org + kicap

Memula  jadikan dedaun sbg base dlm periok
Pas tu atur cantik2 telo dan taburkan segala bahan2 rempah jintan, ketumbar, bawang, lada  kering, asam keping, serai, garam dll.
Susun lagi sekali daun tadi & diselang-selikan dgn telo dan rempah sampai habis.  Dedaun ni selain beri rasa & pewangi dia jugak berfungsi sbg cushion bagi m'elak'n telo mudah pecah.  Akhir sekali tuangkan air sampai menutupi daun2 yg paling atas. Rebus dgn api perlahan  selama 2-3 hari (on & off apinya) dan jangan tutup rapat penutup periok tu bila merebos.  Siap.

1 periok beso utk 1000 tetamu di majlis kenduri kawin sendiri 12 tahun dulu pernah Awek Cun buat dgn bantuan arwah mak... kenangan manis yg tak leh lupa.

Awek Cun  : Youuuuuuu.... (spt biasa, melentok liuk di dada taf) Esok I nak masak Laksa Johor, lusa Mi Rebus Johor, tulat Mi Bandung Johor dan Nasi Briyani Johor hari seterusnya ye...  HIDUP JOHOR!! hehehe  

Abang Taf  :  Ada yg kena hantar balik Johor ni kang....



.

Friday, 11 November 2011

11.11.11...

.

Kenapa org begitu taksub dgn 11.11.11?  Masing2 sibuk nak catat 'sejarah' spt b'tunang atau nikah pd hari ni.  Ada sorang member tu siap meroyan tak dapat daftar perkahwinan pd tarikh tersebut.  Agak-agak ada tak pompuan tgh ngandung 4bulan meneran bagi keluor hari ni jugak gara2 nak dapatkan tarikh 'keramat' tu?  Pengguna laman sosial Blog, FB & Twitter pun sibuk update pasal 11.11.11 ni (termasuk org ni). Dan dan si Najib cakap dlm Hot FM yg angka 11 ni amat signifikan dgn dirinya... whatever.

Jadi pada hari ni, Awek Cun pun nak jugak catat 'sejarah' meng 'update' blog pada tarikh 11.11.11 pada pukul 1.11pm...

Q :  kenapa tak pukul 11.11am?..
A :  tak sempat, gi ambik anak skolah...

 
Nasinya nampak terbelah sbb guna brown rice + air ter lebih..
Nasi Ayam Hainan 11.... 


Q :  Kenapa tajuk makanan tu ada 11?   tak relevant langsung...
A :  Sapa kata tak relevant? Tak nampak ke chopstik tu menunjukkan nombo 11...... bole?


 p/s : resepi nasi ayam hainan refer kat sinun..


.


Tuesday, 8 November 2011

Eid Ul-Adha 1433

.

Dah masuk 12 Zulhijjah baru sibuk nak cerita pasal Raya Korban.  Tak banyak gambo yg diambik sbb sibuk dgn acara mangan, soru, sapedek, chi fan dan seangkatan dgnnya lagak org puasa sebulan.  Adik beradik 8 org balik BP utk b'sama ayah kecuali Ayah Long,keje.  Jengok atok di kg dan ziarah kubur arwah mak tercinta. Kali pertama beraya tanpa mak tahun ni... 




.


Friday, 4 November 2011

Nasi Lemak

.
Sebelum masuk tido...
Hazim      :  Mama, esok kita nak bawak bekal nasi lemak.

Awek Cun :  Mintak abah tolong belikan on de way gi skolah esok.
Hazim      :  Kita nak mama yg masak... kawan kita mak dia masak sendiri.
Awek Cun :  Mana sempat nak buat, nnti kelam kabut.  Mak dia tak keje kot....
Hazim      :  Mak dia keje!.  Mama bangun la pagi2, pukul 4 ke...
Awek Cun :  ??!!@&^%$zzzzz!!



Balik dari sekolah...
Hazim     :  Mama, kawan kita tu mak dia mmg keje jual nasi lemak, patut le sempat hehe..I'm sori
Awek Cun:  ??!!@&^%$zzzzz!!

.

Hantu Nek Nak...


.
Ingat lagi tak pd drama bersiri seram Nek Nak? (seram ke??) pernah dapat rating yang tinggi masa 2008 kot..  Faiz, Hazin & Firmansyah cukup takut kalau terpicit channel 104 time cerita tu keudara.  Semuanya serbu ke dapur nak peluk Awek Cun yg tgh sibuk bersihkan montot kuali lepas goreng ikan parang masin (semerbak 1 kampung), ingatkan peminat mana nak mintak autograph tadi, cit! 

Tapi kali ni lain pulak ceritanya.. rasa takut tu bertukar jadi gembira, suka, muka berseri-seri, ceria.. siap nyanyi lagu.. 'Kalau Anda Gembira Hentak Kaki' lagi... Bab serbu ke dapur tu tetap ada, tapi bukan sbb takut... sebaliknya nak mintak Nek Nak supaya sentiasa b'sama dia org.  Mak confuse nak... mak confuse.....




.

Wednesday, 2 November 2011

Cupcake Lagi...

.

Dah lama tak baking, terasa rindu lak.  Biasanya ada request dr budak 3 org ni barulah rajin nak buat, kalau tak bersawang le mixer, berkutu le tepung, terkejung le serbuk koko & tamat tempoh le esen vanila tu.  Kali ni ofis order 30 biji; ada member nak berhenti dan kita org akan adakan skit makan2.  Buat 3 flavour - orange, coffee & chocolate, topping guna vanilla cream cheese & chocolate ganache.  Faiz & Hazim tolong deco sikit2, org kata melentur buluh biar dari rebungnya.
 

Kenapa ek.. setiap kali ada yg nak berhenti keje, mesti ada jamuan. Adakah kita meraikannya sbb kita gembira dia akan pergi??!  Yg penting Awek Cun sangat le suka kalau ada agenda makan2 ni, save $ lunch... hehehe


.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...