Thursday, 28 March 2013

Saujana Chemperoh Janda Baik - Part 2


Alarm handphone Cokia bunyi seawal 5.30am.
ang! ang! ang! ang!
(bingit! sejak bila pulak tukar alarm tone ni...)

Tq angsa sebab kejut subuh, 
rasa mcm nak sembelih je buat breakfast...  

Kalau tak kerana tugasan utk tanak nasi lemak 16pot, rasanya sVSs masih bergulung dlm selimut tebal pagi tu... cis! siapala yg buat duty roster niTelur rebus, sambal tumis, kacang & ikan bilis goreng semuanya dah masak dari rumah, tinggal hiris timun je.  Ambil idea dr blog hazey .  TQVM  :)

Pagi tu, Ayah @ Atok Bak  buat lintas hormat...  
Baris! Bariiiiiiiiis sedia!!


Sementara tunggu nasi lemak masak, Atok Bak sebagai ketua rombongan telah membawa anak2nya yg jelita, anggun lagi bersopan santun pergi melawat kawasan sekitar.  Mana tau jumpa janda baik tanah kosong, boleh buat chalet baru.


kalau musim buah, tergolek2 buah durian dr lereng bukit tu, kutip je...

 Cempaka Putih (Michelia alba)

Berbual dengan Pokok Janda Merana ( Salix babylonica )

 Handkerchief Tree (Maniltoa grandiflora)
Pucuknya yg muda berjuntai tu lembut mcm saputangan/tisu

species lalang yg sangat cantik

buat goreng belacan pon sodap ni...

semua jakun dgn pisang udang..
Sapa ingat cerita sumpahan pokok pisang udang?  
Org dulu2 kata, pisang ni ada semangat...

 cari benda tersembunyi...

teratai mmg akan layu bila ada di tasik madu.

tak ingat la pokok apa ni, species halia kan GB...

Qalish & aquatic plant

Kita org skodeng sampai chalet sebelah..

buah pulasan baru nak berputik

 
kalau le jumpa galah panjang...

   Ayah & Arwah Mak pernah bela 21 ekor kucing  di kampung.
We are cat lovers.

Mak Su Fiza banyak m'bantu dlm menjayakan Family Day ni...
TQ adik...  next destination?

Air yg sangat jernih & sejukKalau buat air sirap, tak perlu letak ais.. nyaman


 seawal 7.30 pagi, budak2 ni dah berendam...
Dkt rumah, semua nak mandi air panas


Balik dr merayap keliling kampung,  perut pun lapor...  jom sarapan.

Ish ish ish, bini sapa la yg masak nasi lemak sedap sangat ni.... terbaik! No.1 !

 6 daripada 9 org adik beradik.
Sebelum balik, posing dulu

Ada penyampaian hadiah dari Atok Bak sebelum berangkat balik.
Kalah menang semua dapat, 'Demokrasi Terpimpin' katanya...



Harus ada gambar kenang-kenangan di depan 
Chemperoh Villa, Janda Baik, Bentong Pahang.



 





Nota ketiak  :  Trip yg akan di repeat bila tiba musim durian nnti... إن شاء الله









.

Thursday, 21 March 2013

Saujana Chemperoh Janda Baik - Part 1


Family Gathering di Saujana Chemperoh, Janda Baik...  memang TERBAIK!!

Disebabkan ahli yg ramai (5 family- 12 dewasa, 19 kanak-kanak), kita org sewa Chemperoh Villa yg boleh muat sehingga 20pax dan Meranti Chalet utk 10pax.   Jom terjah!


Sungai Chemperoh, Kampung Janda Baik

View dari Meranti Chalet

Kawasan depan Chemperoh Villa

BBQ pit

Lepas main bakar2, boleh makan dkt sini terus

Rumah pokok pun ada beb...

Tandas & bilik mandi yg sangat bersih.  External bathroom pun ada
Dapur.  Tak dibenarkan masak (open fire)
Berbumbung zink - bila petang hangat pijo... 
malam pulak, humaghai... sejuknya!
Veranda tepi, turun tangga tu je boleh terus terjun dlm sungai... rumah ko ada?
Mak Datin sedang berposing di veranda depan... 
sejak tiba, asik tersengih2 je, puas hati katanya.

Lanyak katil dulu... redup sikit kita terjun sungai pulak...

Meranti Chalet, ada 1 katil queen size...
Ada 1 double decker & 5 biji tilam
Sedang menunggu bantuan makanan, walaupun lapar, 
mereka tetap gembira...  lariiiiiiii!!...
Cik Jaw & Hannah - Mak buyung yg bertanggung jawab menyediakan 
minum petang sementara yg lainnya mengembangkan daki di sungai... 
croissant & tuna, meat loaf, murtabak, popia, jemput-jemput pun ada...

Kaum bapa bertanggung jawab menyediakan makan malam...
 

Lepas solat asar berjemaah, ada acara telematch - Abg Taf selaku ketua jurulatih.
 
tiup belon & pecahkan.


Baru habis 1 game, tong air tu dah licin
 
Game sandwich belon
 
 Masukkan air dalam botol, bawa bola ping pong dlm sudu



Peserta lagi ramai dari penonton... tiket masuk mahal kot

 cari gula-gula dalam tepung...
 
Anas sujut syukur dapt gula-gula..
Hantu Kak Limah pun ambil bahagian.
Inilah hasilnya...



Game 'Balingan Kasih' untuk pasangan kekasih
 
Family Amar & Jaw di tempat pertama
Berendam lagi

Makan malam - bbq ayam, kambing, udang, sotong, sausage & steamboat. Disebabkan semuanya kelaparan, sampai terlupa nak ambik gambo makanan... cis

Chef konon...
Semua berebut nak tido dgn Maksu...

Ada 16 biji tilam, 15 biji bantal & lebih drp 10 helai selimut disediakan oleh tuan punya chalet ni.  Tido malam jangan lupa pakai stokin & baju tebal sbb sejuk sangat.  Teringat masa dok UK dulu...., betul tak Abg Taf?   :)


Lepas ngeteh, memasing masuk sarang & zzzzz...







.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...