.
Suka sangat makan telo pindang ni dan kebanyakan org Johor mmg suka makan telo ni sbb rasanya ada lain sikit - berempah. Telur pindang dgn telo herba yg jual kat pasaraya tu lain k. Buatnya agak remeh tapi hasilnya... WOW!! (bg yg suke le) Sapa tau buat telo ni?... Saya! saya! saya!!!
Resepinya lebih kurang mcm ni...
Bahagian A
15 biji telo ayam
Bahagian B (rempah)
2sudu beso ketumbar - tumbuk kaso-kaso
2sudu beso jintan manis & jintan putih
10 tangkai lada kering, asam jawa & asam keping sikit
lengkuas, halia dlm 2 inci dititik
serai titik jugak dlm 10 batang
bawang beso 3 ulas & bawang merah 5ulas dihiris kaso-kaso
bawang beso 3 ulas & bawang merah 5ulas dihiris kaso-kaso
Bahagian C (dedaun)
Guna daun yg wangi mcm daun serai, daun jambu batu, daun buas-buas, daun senduduk, daun mengkudu, daun salam, daun sekentut, daun pandan, daun lengkuas & daun kunyit. Ha! kulit bawang tadi pon campur sekali... dan garam secukup rasa.
Bahagian D
Air je... Ada org + kicap
Memula jadikan dedaun sbg base dlm periok
Pas tu atur cantik2 telo dan taburkan segala bahan2 rempah jintan, ketumbar, bawang, lada kering, asam keping, serai, garam dll.
Susun lagi sekali daun tadi & diselang-selikan dgn telo dan rempah sampai habis. Dedaun ni selain beri rasa & pewangi dia jugak berfungsi sbg cushion bagi m'elak'n telo mudah pecah. Akhir sekali tuangkan air sampai menutupi daun2 yg paling atas. Rebus dgn api perlahan selama 2-3 hari (on & off apinya) dan jangan tutup rapat penutup periok tu bila merebos. Siap.
1 periok beso utk 1000 tetamu di majlis kenduri kawin sendiri 12 tahun dulu pernah Awek Cun buat dgn bantuan arwah mak... kenangan manis yg tak leh lupa.
Awek Cun : Youuuuuuu.... (spt biasa, melentok liuk di dada taf) Esok I nak masak Laksa Johor, lusa Mi Rebus Johor, tulat Mi Bandung Johor dan Nasi Briyani Johor hari seterusnya ye... HIDUP JOHOR!! hehehe
Abang Taf : Ada yg kena hantar balik Johor ni kang....
.
apsal dalam dia tak kaler coklat? ke flash kamera kuat sangat? he~~
ReplyDeletesya tak minat sgt..
ReplyDeletetpi husben suka...
johor mmg terkenal dgn ni dan leceh uatnye...
klu jual pun mahal tau!
Jakun uwaaaa
ReplyDeleteX biasa mkn langsung
Seriyess ngeee
x pernah makan lagi... :(
ReplyDeletePernah tengok tapi tak pernah makan. Nampak sedaplah. Suka tengok gambar telur yang dikelilingi toys tu, hehe
ReplyDeletemasuk sini macam sorga..
ReplyDeleteakak antu telo pindang! nak2 yg putih dia tu tak putih lagi, dah tuko coklat..sedap weii...kalau takat 3 bijik senang2 jer beres!
timekasih resepi tu SVSS...siap ngan gambarajah lagi...
kalau pi umah org kawin, dpt telo pindang, rasa mcm nak cium2 tuan rumah haha...tp camner nak elakkan telo yg direbus retak masa pemprosesan tu? any idea?
apapun HIDUP JOHOR! HIDUP JOHOR! HIDUP JOHOR!
KALAU KENA HANTO BALIK JOHOR, KITA BALIK SAMA2 YA.
selalu tengok tapi tak pernah makan...:)
ReplyDeletemak aih..rumit sungguh nak buatnya..tp time makan..mmg sedap ar kan..
ReplyDeletetelor ni terkenal kt johor je..tmpat lain mmg xde kan
bujal X,
ReplyDeletemmg coklat pun, tapi tak tau le kenapa. Bab kamera ni, saya pandai picit je hehehe...
mamaNoriz,
mmg remeh nak buat..
sebijik $1.20 - $1.50
L@dy @yU,
antara signiture dish bg negeri Johor...
Dalila,
sedap bg yg suka...
Dinas,
dulu ngandung pernah ngidam telo pindang... bila balik Johor, bukak esbok je terus ada telur ni! rasa bagaikan di Syurgaaaa...
Queenie,
org kata kalau byk makan telo pindang nnti kentot busok... eleh, tak makan pon busok gak ek...
antara tips tak bagi pecah, bungkus telo tu dlm kain kasa, so bila mendidih, dia tak berlaga kuat sangat antara 1 sama lain & api kena yg sedang2 saja.. kata penyanyi dangdut Iwan. Tapi yg retak tu lagi bes la..
Jom balik Johor, kita bukak kedai telo pindang ek...
Daddylicious,
cuba, jgn tak cuba...
chii,
sedaaaap...
kalau ada kat tpt lain, mesti yg buat tu org asal dr Johor jugak kan...
Nak try lah sebab tak pernah makan pun telur Pindang nih..^_^
ReplyDeletedulu jakun gila tengok telor nie..
ReplyDeletedah dok 5taun kt Johor dah tak eran dah dengan rupa telur pindang nie..
hari tu jiran buat keje kawen dia masak telur nie.mak aih..baunya menusuk!hehe..
skang dah balik utara ssh la nak nmpk rupa telo pindang...:)
Rumitnya nak buat telor ni..teringin nak makan tapi nak yg org Johor buat.
ReplyDeletesalam lma x makan telor pindang ni sedapnya....
ReplyDeletesy org johor..tp x gemarlah telo pindang..tak dapp hehe
ReplyDeletems kecik2 dulu kalu g umah org kawen mesti dpt telo ni smpi da naik muak
ReplyDeleteqiqillolla'
ReplyDeleteya, sila la cuba , sila sila jgn malu-malu...
Puan Kutu,
semerbak je kan bau rempah2 ratus dia. Eerrr... ada tak perfume b'aroma telo pindang??
whitecappuccino,
gi le kenduri kawin kat Johor, tapi skrg goodies banyak dah tukar ke gula2...
Aida78,
sedap bagi yg suka...
Rina,
tepuk dada tanya selera hehehe...
mmm..tak ponah makan lagi...tp mcm berminat nak try jer..
ReplyDeletesuka sangat telur pindang. tapi sekarang org johor pun dah tak berapa nak buat dahh.. leceh kan.
ReplyDeleteawak buat sendiri?? pandainyeeeeeee
ReplyDeleteKhaiRin,
ReplyDeletebetul.. sampai muak2, pas tu mak alter jadikan lauk pulak, bertambah2 sedapnye...
Papa Mifz,
cubalah, mungkin menepati citarasa...
Yan,
memang leceh bebeno...
Baby,
dulu mmg buat sendiri, sekarang jgn harap..
sesekalii wak suka makan telor pindang niihhh...
ReplyDeleteeeee salam, wak dah datang nih nak komen komenn..
Sala kenal dari acik..terima kasih..
ReplyDeleteacik ambik resepi telur pindang ye..nak cuba..acik suka makan..kalau beli 10 biji acik boleh habis makan sorang tu..
Salam,
ReplyDeleteKak Ros pernah tengok telor ni,tapi tak pernah makan pun.Ini la yang dikatakan kelebihan dari negeri masing2 kan....
ni lama mengilang ni, tgh sibuk wat telo pindang ler tu...
ReplyDeletewak gelas,
ReplyDeletewakk suka, saya pun suka
(u jump i jump)
jemput komen wak, jemput.. buat mcm rumah sendiri
Acik Erna,
Ko biar betik Cik, 10 bijik?!!
Ros,
Asal mana ek?
Queenie,
overdose telo pindang nyah, sampai demam-demam...
wo wo...telur pindang mmg best...feveret saya, tapi susah nak jumpa dah ni..kalau ada jual pun, mahal...
ReplyDeletetapi hubby tak reti mkn, dia kata tak sedap...kesian kan...
nak buat ni mesti leceh kan kak
ReplyDeleteperghh cerewtnye nak buat ye... ermm best gak laa.. lain rasa dia kan...
ReplyDeletewahida,
ReplyDeletehilang salah satu drp nikmat dunia kalau org tak suka telo ni kan... hehehe
Munnafendy,
amat2 menguji kesabaran...
Pohpaleh Burger,
bes kan, kalau letak dlm burger lagi bes kot...
Bibu teringinkan telor ni dah lama..kat penang ni mmg takan jumpa...mmm..nasib baik tak mengidam...
ReplyDeleteKak cek suka makan telur pindang ni..tapi tak penah dan tak pandai nak buat pun...he he...
ReplyDeleteHidup Johor...tetiba la pulak...kak cek pun org Muo johor...
Salam kenal2 dari kak cek...:)
Smalam dah tgk.. Hr ni dtg tgk lagi.. Tak tahan betul tgk telo ni..
ReplyDelete