Masa korek2 dalam peti ais, jumpa kulit popia entah lebih zaman bila. Bila saka chef Nigella Lawson telah bersatu dgn jasad, macam-macam boleh jadi. Mula-mula gulung gulung gulung, buat sira sambal. Lepas tu gaul dengan gula halus + nestum... dapat la 2 balang.
Lama-lama gulungan semakin membesar.
sapu butter, gulung, renjis madu, tabur bijan & bakar sekejap je.
Kuih belanda aka 'love letters' pun kalah wa cakap lu...
Tonyoh dalam muffin tray & tabur sikit gula halus... yummy!
Akibat buat sorang-sorang tapi berebut ramai-ramai, maka permintaan
melebihi pengeluaran dan akhirnya nak gulung pun tak sempat.....
Nota ketiak : sometimes, less is more...
Idea drp zaliana.blogspot.com. TQ!
.
yg sapu butter...madu..tabur bijan tu...nmpk sedap! ciannye smpai tak sempat gulung..confirm sedap sgt!
ReplyDeletebila perut tengah lapar, semuanya jadi sedap ;)
Deletepergh! wa cayalah lu punya saka! great! kat umah ni pun ada sepeket popia lom berusik, bagus eh idea nih!, nigella punya saka....
ReplyDeletenasib baik saka nigella, dibuatnya jim carrey yang datang... haru
Deletewah... leh try...
ReplyDeletesilakan, confirm menjadi
Deletemacam2 boleh buat rupa rupanya guna kulit popiah..ahaha
ReplyDeleteBetul, macam pokok kelapa gak, macam2 boleh buat :-)
Deletewow, i'm impressed!
ReplyDeletenmpk sgt ur kreativiti... buat camana pun tetap menjadi dan sedap..
untung anak2 dpt mak pndai masak ;)
leh tak kasi cara2 nak sira sambal tu?
ngeee
mak yang pandai masak belum tentu rajin memasak, hihihi
Deletebiasa refer sira sambal tu dkt blog rezwati.blogspot.com/popiah-sira-pedas
sangat kreatif la...
ReplyDeleteTq Suria
Deletebaru je buang kulit popia yg dah berkulat pagi tadi akibat tak perasan di bahagian bawah petiais :(
ReplyDeletelepas ni cuba simpan atas peti ais pulak :)
Deletewah! sedapnya! kak tak penah wat..tapi makan penah!
ReplyDeleteteringin gak nak makan je, tapi tak de pulak org nak buatkan .. huhuhu
DeleteKreatif dan byk rupa dan gaya boleh dibuat dgn popia nie...
ReplyDeleteyea, antara gaya nak perabis kulit popia dgn cepat, tak larat nak tengok dia lama2 dalam esbok tu...
Deletewow kreatif! i like ;-)
ReplyDeleteidea tabur bijan n madu tu mengujakan..
bakar berapa suhu?
Tq :)
Deletesuhu lebih kurang 120 kot rasanya & bakar kurang dr 5 minit...
kena jengah pintu oven tu selalu tau
Wow, begitu versatil sekali si kulit popia rupanya. Tapi pastilah boleh jadi begitu hanya jika chefnya punyai kreativiti hebat. Semuanya kelihatan enak tu! Salam sejahtera.
ReplyDeletesalam sejahtera cikgu...
Deletetiba2 saya jadi kembang kuncup tak henti-henti... tolong!
Hi, this is what I call boleh lupa nama mak kinds of food.
ReplyDeleteCan see you ada black belt in cooking. Outstanding!
Have a fun weekend and keep a song in your heart.
Lee.
Tqvm Uncle Lee
DeleteThere's nothing wrong with the black belt but I prefer pink or turquoise blue... hihihi
sedapnya tgk yg bersira sambal pedas tu...saya suka mkn tapi tak pernah buat sendiri lagi.
ReplyDeletepada saya apa2 yg bersambal semuanya sedap...
Deletekalau dapat free, berganda-ganda sedapnya :)
kulit popia mmg versetail! terbaik ah!
ReplyDeletekreatifnya dan nampak yummy. lawak la nota ketiak hehe...
ReplyDeletekalo dah terer masak tu kan... buat camne pun tetap jugak jadik
ReplyDeleteiols terliur hoccay!
bapak hebat. mcm chef
ReplyDeletehuhuhuhu... sedap tu mkn sambil tgk tibi...
ReplyDeletekreatif, salah satu makanan peveret cik ina tapi tak pernah buat, lenkali boleh cik ina cuba cara ko tunjukkan. sebalang pun tak cukup terutama yang dalam gambar kat atas sekali : )
ReplyDelete