Friday, 9 September 2016

Saujana Chemperoh Janda Baik Pahang


Untuk pra Family Day tahun ni, kami repeat lagi sekali tempat ni.
Kali terakhir pergi Saujana ni pada Mac 2013. Boleh klik sini.


Sebelum check-in pukul 3pm, singgah dulu Teratak Bonda utk warm up..

 Warm up perut.

 Kasi celup-celup kaki dulu biar tak terkejut sangat nanti

Masa kaum adam pi solat jumaat, hujan mula turun dengan lebatnya. 
Naik cepat!
Sekelip mata kau berubah... ngeri!



Masa yang ditunggu-tunggu pun tiba.

Masih setia dengan Chemperoh & Meranti Chalet untuk sumbat 30 orang semuanya.



Ada banyak perubahan... ada positif ada negatif.
Tuan tanah... sila sediakan pensil dan kertas.
Dato Bandar nak buat lawatan tapak sekarang.

 3 tahun lalu (gambar atas), tempat ni agak 'gondol', 
sekarang dah penuh & merimbun.
 makin hijau,bersih & tersusun
Sekarang dah bertiles dari lantai sampai ke bbq pit. 
Sinki pun ada. Good.

 Rumah pokok pun masih 'handsome'

Hmmmm...( sambil urut dagu berdouble runcing)
Disebabkan petang tu sungainya agak 'menakutkan', maka aktiviti bbq di awalkan.
Apalah namanya sebuah homestay kalau tidak menyediakan peralatan asas untuk memasak.  
Jadi kami terpaksa ke kedai berjauhan (bukan berdekatan ya) cuma untuk membeli 3 bilah pisau. 
Dan pisau tu kami wakafkan supaya pengunjung selepas ni tak terasa azab yang sama.

Sambil tu kita minum petang dulu dengan kek marble, sandwich & seri muka.  
Nampak cantik potongan kuih seri muka tu hasil daripada ketajaman pisau baru.

Lepas solat maghrib, buat sikit doa selamat untuk arwah mak.
Baca doa panjang-panjang sikit biar perut tu mencakor-cakor mintak diisi. 
Baru best! Dah la hujan, sejuk pulak tu... baru berselera.






50 biji sata dari Kuantan.
 Macam-macam ada, tapi cuma ni je yang sempat snap. 
Nampak sangat kebulur..

Esok pepagi buat nasi lemak pulak. Seperti biasa, sambal tumis, telur rebus, ikan bilis & kacang goreng buat siap-siap dari rumah.  
Tinggal panaskan dalam microwave je.

Sapa yang tak biasa makan berat pagi-pagi, roti dan chicken salad pun ada ok.  
Ada jugak yang beli kuih dan mi hoon lepas balik jogging keliling kampung. 

 
Makan dulu, lepas ni kita mandi sungai & telematch pulak

 Acara wajib untuk kanak-kanak.
Dina masih sempat melibas shawl..



 Sementara tu atuk bak temankan anaknya pergi bersiar-siar setelah baca arahan pada papan tanda di bawah.
tinggi pokok Bucida ni.. baru 3 tahun tak jumpa
Dah bujang korang semua ni. Semoga menjadi anak yang berjaya di dunia & akhirat...Amiin

 Tema Hijau & Ungu
Yang ditunggu-tunggu dah tiba, boleh balik awal hari ni...
kata pakcik tu dalam hati.

Bilakah kali terakhir anda berdua makan aiskrim ni?
 Nampak begitu terharu sekali...

 1 2 3 Lompat!!
 Lompat lagi sekali.. tak cukup tinggi tu!!
Masa ni la nak dera dia orang...

  Sebelum balik KL, kita singgah dulu rumah anak yatim Badan Amal Nur Zaharah.
 Tunjukkan pada anak-anak, macamana 'susah'nya hidup tanpa ibu bapa.
 
 Sesungguhnya dalam rezeki kita ada bahagian untuk orang lain.







Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...