Thursday, 26 June 2014

MADE IN PILAH...



Umangai, bosa bona potai kek kualo pilah ha....




Warigh!!.....   tetiba



Ubat semulajadi untuk cuci buah pinggang...
lepas tu jangan lupa cuci toilet bersih-bersih ya  :)





.

Wednesday, 11 June 2014

Firmansyah @ Speed Power Taekwondo (WTF)


Februari 2014 FirmanSyah join seni mempertahankan diri- Taekwondo Speed Power.  
Tujuan utama nak suruh dia bersosial dengan cara yang sihat disamping dapat membina jatidiri.  
Peeeergh... ayat.  Ye la, asik bergesel 24jam celah ketiak mama je... 

18th. Speed Power Taekwondo (WTF) National Championship 2014 di Kompleks Muhibah, Taman Industri Bolton, Batu Caves KL.

Masa mula-mula isi borang, cikgu suruh masuk pertandingan Poomse iaitu teknik gerakan dalam mempertahankan diri, 
tapi Master Bala sarankan dia masuk Sparring.  Risau gak sebab Firman ni nak angkat kucing pun takut... 
ini kan pulak nak 'belasah' orang.




Tapak pada heels kakak ni dah tercabut 1 la...

Poooooott...


Firmansyah adalah peserta pertama dalam pertandingan Sparring bawah 8 tahun.  
Anak yang duduk dalam gelanggang rilex je, sVs & AbgTaf yang berdebar-debar & 
sakit perut... panjang doa biar semuanya dipermudahkan.

1st. Game
First game Firmansyah pakai hugo / body protector merah.
Rasa macam tak adil pulak bila tali pinggang kuning1 kena lawan dengan tali pinggang biru.   
Bertingkek-tingkek den berdoa...


Hoyea!! Menang!
Lawan Firmansyah nangis, terus lari peluk mak... abang dia baju biru pun join. 
Kesian pulak tengok.

2nd. Game
Firmansyah masih dengan hugo merah.  Lincah betul budak India ni. 
Patut la, tali pinggang hijau.  Hei! mana boleh kuning lawan hijau!! 
Ini tidak adil!

Nangis sebab kena sepak tepat pada perut, nasib baik cikgu bagi semangat.
GO FIRMAN!

 Masa ni memang kelakar. Dia memang betul-betul marah & lepaskan geram. 
Sambil berlawan sambil menangis... ko mampu?
Nampak tak mak budak tu tengah berdoa? Ammmaa..

Ooooo, tadi ko buat aku ya.. Hiyyaaaaaahh!!

Akhirnya 1min 30saat pun berakhir....  boleh tarik nafas lega. 
Sakit jantung mama ko buat nak ooiiii.

Semi Final
Hugo merah. Ni baru betul, kuning lawan kuning.
Rupanya taekwondo ni tak kira warna talipinggang tapi ikut kategori umur & berat badan seseorang.


Alhamdulillah, dapat ke final.


Final
Masa ni dia dah start down sebab kena pakai hugo biru tu.
Eleh... macam Masterchef Malaysia pulak, nak pilih-pilih apron.


Tepat kena perut, senak wooo.. Sebagai seorang emak yang mempunyai hati selembut agar2 
sumi jelly perisa stoberi, tersentuh bila tengok anak kesakitan macam ni. 
Gagahkan jugak petik punat kamera untuk kenang-kenangan.  
Musim depan ko main congkak je la Firman ya... sob sob sob

Bila dia jeling papan markah, dah ketinggalan 3 mata... lagi la frust.  
Terus tak nak sambung dengan alasan perut dia sakit sangat.
Tak pe lah, dia dah cuba yang terbaik.

   Terus ke pediatric untuk buat rawatan.

Alhamdulillah, semuanya OK.

1st. time for 2nd. place.

Deiii! tali pinggang oren mana ada... Confirm ko rendam air kunyit Babas kan..

Master Bala



Balik singgah Menate Steak House Ampang bagi meraikan birthday Faiz yang ke 14tahun & kemenangan Firmansyah.

Alhamdulillah.




.

Tuesday, 20 May 2014

Centella Asiatica Janda Baik, Pahang (Part 2)


  Dah pagi...
Ikutkan hati memang nak mengerekot lama dalam selimut... sejuk wooo. 
Kalau le bebudak conteng periuk sVs macam ni, lama dah ku titik tangan tu... tapi yang ni nampak 'Hhmmmm'... suka

Nampak tak mist dekat permukaan tasik tu? 
Walaupun resort ni tak terletak di puncak bukit, waterbody yang luas ni la antara penyebab suhu malamnya sangat sejuk. 
Jom kita sedut udara nyaman di Janda Baik. Tarik nafas dalam-dalam.... tahan sekejap... ok, esok baru hembus

Breakfast ke Cik Put?


 
Banglo 3 bilik dengan senibina rumah tradisional Kelantan yang sarat dengan motif ukiran awan larat.  
Cantik.

Tempat yang sangat sesuai untuk berangan...

Jom kita skodeng apa pokok yang ada di sekitar kawasan ni sementara tunggu breakfast siap.

 Yang dalam pasu tu la Centella Asiatica aka Pegaga.

 Thunbergia erecta

 Allamanda blanchetti
Euphorbia milii - Crown Of Thorns

Hymenocallis littoralis - Spider lily
 
 Bougainvillea Mrs Eva,  glabra cultivar & glabra 'Magnifica' - Bunga Kertas

 Heliconia rostrata
 
  Etlingera elatior red flower - Torch Ginger / Bunga Kantan
 
 Heliconia lingulata

 Costus speciosus (Red Stem)

 Acalypha hispida - Ekor Kucing 
 
 Hibiscus rosa sinensis - Bunga Raya

Ixeris chinensis (agaknya la...)

Tempat yang banyak pokok-pokok macam ni la yang Atok Bak suka, 
bagus untuk terapi minda.  Tapi rasanya kalau pergi shopping lagi best la...

Eh, pokok buah-buahan pun ada...



Nama saya Comel... awak?


 belakang sikit...  belakang sikit... lagi... lagi... lagi sikit..... GEDEBUSH!!

Yusrinaaa!! mana boleh petik!
Hoyea! Hoyea!  Breakfast dah siap!
Jom kita tengok apa yang dia orang masak....  kata Atuk Bak.

 ada pulut inti

ada nasi lemak & mee goreng


 sambal tumis ikan bilis
roti bakar

 berlakon memang no1

 Belah kiri tu daging bbq yang tak sempat nak bakar semalam.  Hiris nipis-nipis & goreng.  
Kesedapannya hingga menjilat sudip senduk serta kuali.


Lepas perut kenyang, ingat nak mandi sungai.. tapi ada family dari group lain pulak dekat situ. Segan. 
So kita orang semua pi main sampan & rakit dekat tasik. 
Tapi sebelum tu nak letak gambar telematch semalam yang tertinggal.



Seperti biasa, Abid akan jadi pemerhati..

Keadaan sebelum & selepas kejadian sampan terbalik.. tolong! tolong!
 
 
Berakit tanpa rakit.... anda mampu?
 rakit terbalik! Help! help!



Seronok sangat masa ni. Terima kasih Allah.


Mak Su yang banyak membantu dalam setiap percutian keluarga. TQVM :)

 Tema tahun ni adalah katak pisang iaitu HIJAU.


Sebelum balik kita tembak sedas dua buat kenang-kenangan.
 Peeewit...




1.... 2.... 3....
 Lompat!

Siapa rasa tuan punya blog ni comel?  Angkat tangan cepat!
Saya! saya! saya!!!


Ooooo.. Atuk Bak tak nak angkat tangan ya...






Centella Asiatica Resort TERBAIK!






Terima kasih atas segala nikmat dan rahmatMu Ya Allah.






.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...