Wednesday, 24 June 2015

Kembar Siam



Masa sekolah rendah duluuuuu.... kalau Atok Bak bawak balik 
pisang, suka sangat kalau ada yang kembar. Makan senyap 
sorang-sorang dengan harapan bila kawin nanti boleh dapat anak kembar. 




Gonjol!









.




Friday, 12 June 2015

Jonker Street Melaka


Sakit tekak, batuk & tak de suara.
Jadi... biarlah gambar berbicara.

dasar pemalas...

 Sunday morning Flea Market at Jalan Hang Lekir

 




 
 
 




Ok, Babai.








.

Wednesday, 10 June 2015

Semangat Yang Hilang

 Bangun! bangun!
Cukup-cukuplah berhibernasi.



  





.

Thursday, 16 April 2015

Office Trip @ Casa Del Rio Melaka


Ofis trip 3d2n kali ni bertempat di Boutique Hotel Casa Del Rio,
Melaka Bandaraya Bersejarah.

Pernah berangan nak duduk hotel ni... Alhamdulillah, termakbul jugak :)

 Welcome drink, ice blended lime sorbet dihidang dalam dulang kayu berukir.
Terasa dihargai walaupun dah cair.

Lago - aka lake in Spanish

Seperti lebah kasihkan telurnya, bagai beliung dengan asahan,
bagai dakwat dengan kertas, bagai isi dengan kuku, 
bagai hempedu lekat di hati, bagai lesung dengan antan,
bagai Firmansyah dan bantal busuk...

tekan butang lif pulak

Jom jengah Studio King with day bed yang menghadap Sungai Melaka.



Lovely room.
Boleh tengok TV sambil berendam dalam bathtub.

".. kalau nak lompat dari bathtub terus atas katil boleh tak mama?.."

"...sila sila, buat macam rumah sendiri "


I'm always ok with it's comfy bantal hotel bersarung putih. 
Bila letak je kepala, angin dlm bantal terus keluar, ppuuussssss..
Pergh!

rumah korang ada remote control TV & DVD berselimut emas?

siap ada jug & silver teapot set


Welcome dessert

senyap-senyap kunyah 5biji onde-onde gula melaka di balcony.
Ssssshhhh... jangan beritahu orang lain, nanti kena share.

Lago, tapi Firman sebut lego... whatever la nak oiii..

 cool ha...

Dapat Surat Cinta dari pihak hotel laa.. wink wink
AbgTaf tak dapat join sebab OT di "head of the bund" (Kepala Batas), rugi woo..

ok sayang...... tetiba

skodeng bilik air pulak

belah kanan ada shower screen & kiri ada bath tub

Toiletries dalam bekas teracota

 'Bar Sol' - terus teringat dialog Yusof Haslam tegur anak dia bila 2tahun tak siapkan 1 filem;
"sol... sol... sol..., apa dah jadi dengan ko sol?.."



ok tak kelakar.
Next picture please!

dah lama tak mandi air tempayan... sejuk woooo

 gantung  'sign sleep' pada tiang kalau tak nak diganggu. 
Nak lagi best, bukak tirai tu..... boleh feeling princess elsa

 
 duduk tak sampai 5 minit, ada pulak dayang hantar buah..
eerrr.. durian ada durian?

Syazmil, Firmansyah, Aqil & Aireen... budak yang tak pernah ada masalah.
Eerrr... homework dah siap?
Rooftop infinity pool
lupa pulak nak bawak baju mandi corak harimau sumatera... cis

 Spa & Gym pun ada
Lepas 2minit bersenam, kita bawak balik 4bijik epal 
free bagi menggantikan tenaga yang hilang..... 

Malam pertama makan di Restoran Man Asam Pedas di Jalan Laksmana.
30minit menapak dari hotel wooo! panjang ceritanya, hahaha.

 Malam kedua makan di Api-api Steamboat & Grill, Taman Lagenda.
Kedua-dua kedai ni pernah masuk dlm rancangan Jalan-jalan Cari Makan

Mula-mula naik river cruse, lepas tu ronda Jonker Street & uptown Pahlawan Walk pulak...
Semua gambar focus kelaut.. nyampah! 
Kena ambik tution malam kalau mcm ni hasilnya.

 mak stress nyah kalau gini rupanya...
dah macam pesakit parkinson pun ya :(
See... berdiri tegak pun bergegar jugak.  Eeeee, migraine!

 
Tak sedar jam dah pukul 12.30pagi. 
Disebabkan jalan dah jauh dan tak larat nak menapak balik hotel, 
jom kita ramai-ramai naik beca, bila lagi nak merasa.

 lepas turun beca, menembak lagi sedas dua di pukul 12.40 malam...




Esoknya, nak breakfast mengadap sungai boleh...

 nak duduk dalam pun boleh.

 ada Buffet dan A-la Carte.


Berderet-deret cereal, ada honey star, koko crunch, snow flakes, 
cornflakes, whole wheat, trix... just name it.

 ada 9 jenis jem / 'sapuan' antaranya blueberry, blackcurrant, strawberry, 
orange marmalade, peanut butter, Nutella, Marmite (eeuuwww)...

 fruits station
minyak zaitun extra dara, cuka balsamic & kicap lee & perrins sebagai penambah perisa


pickles fruit & cheese

Untuk A-la Carte, sVs pilih Egg Benedict.
Egg york dia meleleh-leleh beb! Confirm Chef Gordon Ramsay bagi A+

Big Breakfast -  sesuai dengan namanya. 
Burppp.. Alhamdulillah

dan Roti Canai yang sangat sedap, ringan, lembut, gebu, garing, rangup dan oh!!cerita pun tak guna.
Best ever roti canai I ever had... tak tipu,  fluffy sesangat
Breakfast esoknya repeat lagi 2 keping, biasalah tamak haloba..

Waffle & pancake + blueberry jam & honey, Yummeh
 

Abah, i wish you were here, breakfast roti canai sedap sama-sama...

jom bakar lemak sambil jalan-jalan cuci mata keliling hotel pulak

Casa Del Rio maksudnya 'Rumah Tepi Sungai' bercirikan seni bina Portugis, Belanda dan Mediterranean 
dengan warna dinding & tiang ala-ala kecoklatan seperti agar-agar santan gula melaka... eemmmm dap.




Sarip Dol tengah kejar Cik Salmah.
"Ah... jaga-jaga cik Salmah... jaga-jaga....."



 Sebelum balik wajib bergambo ramai-ramai
 
My office mates.
You're not awesome without me. 
lariiiiiiii....

 

Iqram & Zaiem
hahaha, korang memang sporting  :)


kalau pi Melaka, jangan lupa singgah Batu Berendam pekena coconut shake.
Bila dah beratur panjaaaaang, jangan beli 2 je... terus order 8, baru puas hati

Casa del Rio, Melaka 
88, Jalan Kota Laksamana
75200 Melaka
Malaysia
Tel: +60 6 289 6888
Fax: +60 6 289 6999



Casa Del Rio, Melaka... TERBAIK!

sVs bagi 5 binatang bintang









Nota Ketiak : next entry ambo cerito pasal Jonker Street pulo deh...









.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...