Wednesday, 30 June 2010

d'Lagend

.
 

Kenangan manis, syahdu & sayu je bila tengok gambo lama-lama.  Kalau bole nak ulang balik masa zaman ni kan bes... Meh sini, mama explain sorang-sorang 'baek punya'...

Ayah Long - mcm anak cina.. mata sepet, tapi gelap hahaha
Cik Ayu    -  gonjeng! hahaha garang wooo.. kalau kena cubiiit, azabnya Tuhan je yg tau..
Cik Alis    -  gelap jugak, tak byk problem ngan dia, cool je hehehe
Mama      -  awek cun, mata beso mcm Aishwarya Rai..hehe lariiiiiiii...
Cik Idah   -  gembeng, gembeng & gembeng! hahahaha
Cik Jaw    -  Comel, Apek jual udang pon suka.. wakakakaka...
Mak Ana   -  putih melepak, rambut kurang, kena duduk ngan atok.. sian



Bangun pagi, mandi, sikat rambut belah tepi - lurus mcm pembaris, bedak - selagi tak putih tak sah, duduk terus makan sarapan. Bapak-bapak sarapan kat meja, ibuk-ibuk bersila... ayu kan..  Menu - ubi kayu goreng, jemput-jemput ikan bilis, air kopi kaw panas tuang dalam piring.. slluuuurrrpp aahhh!! Syurgaaaaaa....






.

Friday, 25 June 2010

Marathon Meal 2

 
Kalau ada Marathon Meal 1, mestilah ada Meal 2,3 4 and so on kan.. Ala, mcm felem Datuk Usop Selam, David Tiong, Prof, Fenomena 2 Alam Dr Rozmy (alignment rambut lari)... Hazim kenal tak?? Tak kenal pun tak pe..

Kucing VS Tikus

11 June 2010
Bila kucing tak de di opis... tikus menari-nari gumbira, berpesta, bercanda, sehati berdansa, makan-makan-makan, minum-minum-minum...



Bila perut dah merening & membusut,... tikus mula bersantai-santai, bergosip-gosip sambil menonton Belanjawan Negara u ols...

..............................................................................................................................................................

22 June 2010
Bila kucing ada di opis pun.. tikus tetap bergumbira, beronggeng, caklempung dan berpoco-poco, cuma lenggoknya lebih bersopan... hehehe
                                                                                          Lepas kucing pergi, tikus pun b' gosip                                             

Moral of the story : Jadilah tikus yg jujur...


Chef di BP
Sempena cuti sekolah penggal 2, kita balik BP 1minggu. Yahoooo!!  Org kata, alang-alang cuti , biar betul-betul lamaaaaaa... Asyik kejeeee je, kaya tak jugak, huh. Terdapat beberapa chef tersohor yg sempat dirakam terlibat dlm penyediaan santapan di BP & mcm tak caye je yg Warung Kita buat liputan sekali.. hehehe

Chef Cik Alis dr Puncak Alam:
Lempeng, Ubi rebus, Lontong, Sambal kacang, Sambal sotong, Sambal hijau, Sambal udang & Kelapa parut + garam.

Dialog mama Warung Kita:
Memula kita mulakan dgn lempeng cicah sambal sotong... (kejam mata sambil mulut kunyah). Lempeng dia sangat lembut! tak keras, kena pulak dgn sambal sotong yg cukup rasa... mmm,manis tak berapa manis, pedas tak berapa pedas.. pendek kata sedaplah... (cicah lagi)..

Kita cuba pulak dgn kelapa parut+garam (koyakkan sikit lempeng, cicah kelapa) mmmm sedap! kelapa dia fresh, mcm baru parut 30 minit tadi, lemak.. sedap. Sambal Ijo pulak.. (kunyah kejam mata) mmmmm sedap laa.. cuba lagi sekali..... mmm mmg sedap! eerrr.. rasa dia ada sikit mcm sambal Kadiman, pedas sikit.... tapi sedap!
Apa kata kita rasa ubi rebus dgn sambal udang.. Ngap ngap ngap.. Masyallah.. ubi dia lembut, (telan air liur) lemak & udang dia beso! cukup semua rasa sambal dia.. manis, pedas, ada rasa asam sikit, garam cukup rasa.. sedaplah... ngap ngap

Lontong Johor ni biasanya kuah dia warna putih, bersih.. tak tambah kunyit. Biar saya rasa.... (geleng kepala) emememem.. rugi sapa tak cuba..  nasi impit dia lembut.. sayur kobis, lobak merah, terung semuanya fresh.. ditambah pulak dgn kuah kacang pelengkap selera... Rugi korang semua cuma dpt tengok gambo je.. Pandai betul Chef ni pilih masakan. Perut saya pun dah se'eh.. saya nak jalan dulu ke Parit Raja pulak.. cari bantal peluk 3, $10.


Dah penat 'masak' semua tu, Chef Alis sanggup mengerah tenaga 4 kerat utk kopek durian (pemberian Besan Bukit). Ayuh kita seksakan saksikan...
 

Puas hati mama dapat makan durian! Ari tu.. duduk dapur, kunci pintu, kopek durian, makan 1 biji sorang-sorang... pergh!!.. power siot, kuning, lemak manis, bijik dia kecut tapi isi Masyallah... bukan setakat ada kucing tido... tiarap, telentang, mengiring semua cukup, cerita pun tak guna.... syurgaaaaa.. tertunai gak nak makan raja segala buah.

 Chef Awek Cun dr Ampang:
Maka durian yg diseksa tadi telah diubahsuai menjadi serawa. 2 hari semua diet tak makan nasi, maka makanan ruji diganti dgn Bubur Asyura  dan Mi Rebus.  Tiba-tiba ada org request kek coklat bagi merasmikan oven baru Chef Idah. Dan tetiba.. oven tu buat magik! Kek coklat bertukar jadi bingka coklat!!  Fuyoo..tepuk tangan, tepuk tangan...


Chef Cik Idah dr Kg Merdeka:
Spt biasa, chef akan sediakan sate istimewa bg sapa2 yg balik BP.  Setiap hari, sup bebola daging beliau mendapat sambutan luarbiasa dari segenap lapisan umur! Nangis Chef 1 kalau nengok. Tak cukup dgn itu, Chef Idah juga menghidangkan nasi ayam & pelbagai jenis air minuman berbatu dan tidak berbatu.



Last but not least.. request dr Atok Mak - Bubur towel Som-Som, homemade Acar & Talam Berlauk.  Malasnyeeeee... Kalau tak tunaikan, nnti balik Ampang sure rasa terkilan sesangat. Tetiba... roh Chef Nigelia Gigit menjelma dan dia memilih utk buat Talam Berlauk je, jadilah...


Nasib baik ari tu Cik Idah beli daging kisar, senang sikit idup mama Nigelia...


Bawang Goreng Tok Teh




Mama dah tau kenapa bawang goreng Tok Teh sungguh sedap & rangup. Ini baru betul-betul  "sungguh sedap dimakan begitu saja..." Ari tu tengah makan nasi, tetiba ternampak benda ni dlm balang bawang goreng.. patut la sedap sangat!  huhuhu



Rupanya ia dibuat dengan ikhlas dan penuh dgn kasih sayang.. Oh..




Wednesday, 23 June 2010

Saya Ada Kuncing..

Lagu baru, "Saya Ada Kuncing" versi Firmansyah..


  

   harubiru..


.

Thursday, 3 June 2010

Amuk..



Semalam ptg, on the way back dr nursery, Tetiba Firman suruh buat U-Turn dkt trafic light sambil nak nangis..

Firman : Mama! pucing! pucing cipat!

Awek Cun : Wai? wai? wat hapen?

Fiman : Fiman nak Dai Ne Co !

Awek Cun : Under wear?!

Firman : Ne ce ri.. Fiman nak Dai Ne Co!! WWAAAAAAAA!!!!!

Awek Cun : We'll take it tumoro ok. It's already near to our haus.

Firman : nak Dai Ne Coooo!!! Nak Dai Ne Co! DAI NE COOOOOO!!! (meraung & lompat2)

Kereta sebelah siap jeling2 sambil pegang handfon, nak dail Teledera la tu..

Awek Cun : Let's go to 7E and get some sweets ok?

Firman : NO!!! I want my DAI NE COOOOO!!!!

Tiba rumah..

Abah : Why?

Firman : isk.. isk.. Fiman nak dai ne co.. isk isk DAI NE COOO.. WWAAAAAAA!!!!


...continue madly screaming for about 5-10 minutes; can't do nothing to comfort him... Teringin sesangat mama nak nengok rupa dinosaur kat nursery esok..



Esoknya...
(blogger tegar je sanggup cari bahan utk sambung cerita...)

Ni le ghupa dai ne co yg Firman histeriakan... huh!
 &
Lunch tadi mama sanggup masuk hutan tangkap 4 ekor utk Firman bela...



Esok-esok bila mama dah tua matang.. jgn lupa belikan baju koboi 2, pistol 4, kuda 8... ingat tu..




.

Wednesday, 2 June 2010

Global Warming...


Assalamualaikum. Kabare? Waras? Moga semuanya sihat walafiat. Bagus kan mama.. siap ucap selamat sejahtera lagi utk korang semua. Bukannya apa.. kengkadang kita tak jangka apa akan jadi petang nnti. Mungkin pagi sihat, malam demam atau pagi kenyang, petang gastrik atau 2009 gemuk, 2010 slim.. hehehe





Macam yg terjadi pada botol air Hazim, pagi-tegak, petang kedut... huhuhu. Tu la akibat t'tinggal dalam kereta mama yg b'jemur tengah panas 1 hari suntuk. Ini bukan cobaan.. ini betul-betul!!


Esok nak try letak telur.. jadi tak telur rebus.  Tak pun letak ikan.. kot kot bole jadi ikan stim, balik tinggal curah air asam je... 








Tuesday, 1 June 2010

Marathon Meal 1


Homemade Sausage Pizza
Sausage Pizza, request from Faiz sbg alas perut sementara tgh buat homework. Faiz ni kalau lapo, 'angin' dia mengalahkan baby dalam hari kembung perut tengah malam, rimas! Nak-nak kalau tengah window shoping sakan.. tension beb!! So.. this is my own simple dimple pizza using ready made frozen prata base.

Tak sampai 15 minit, licin.. tapi homework tak siap-siap gak!!



Cili's Restaurant 2nd. trip.


 
Lontong
 
Teringin sesangat nak makan lontong. Sebenarnya bukan susah sangat pun nak buat, mudah sangat, cuma kena sediakan kuah lodeh, kuah kacang & nasi impit.. sambil tutup mata pon bole. Org kata 'nak seribu daya, tak nak beribu ribi ribu ribu dalih.

Dgn penuh semangat & berkibar-kibar, mama dgn gigihnya gi kedai kat taman belakang tu, cari parking, amboi.. ramainya org! Nengok caroot, terung, tauhu.. Capai plastik, ambik apa yg patut, bayar, balik. Bersedia utk bersilat di dapur.. memula senseng lengan, bukak plastik, masukkan semua yg dibeli tadi dalam mangkuk, duduk & makan. Semudah ABC, kan kan kan...



 
Cheating Day

Semenjak 2 menjak Abah berkecimpung dlm "Makan Sihat, Hidup Sihat" ni.. nampaknya pemakanan mama "kurang ceria". Apa taknya.. bole dikatakan hampir semua hidangan yg berlemak tepu, kadar monosidium glutamate yg tinggi & makanan b'gula yg bole menyebabkan  bacaan gula 11 ke atas tak dibenarkan masuk ke pintu rumah  bernombor 59 ni.. terutama sekali "MADU"!


Meleleh-leleh la air liur bila tengok Jalan-Jalan Cari Makan, Warung Kita, Gila Makan, Makansutra, Icip-Icip, Nigella Gigit, Lesen Utk Panggang, Segar B'sama Anna Olson, Coco Masak, Rasa B'sama Jason, Masak Spt Chef, Makan Raja, Yummy Raja,  Chef Di Rumah, Dapur Neraka dan byk lagi..

Tapi ari ni Abah kata 'Cheating Day'!! Yahoooooo! Padahal hari2 mama cheating. So ni la hidangan yg hampir 5 bulan kita tak makan.. huhuhu.  Syurga babe dpt makan sate, hidangan 1 Malaysia la katakan.. suka suka suka..



Sup Makeroni
Dah lama sangat tak makan sup ni, rasanya last makan masa kecik-kecik dulu. Asik buat makeroni goreng je bosan gak. Kalau buat makeroni cheese, confirm kena habiskan sorang2.. tu yg bosan. Bosan lagi!  Eemmm.. sebenarnya mama nak cerita benda lain, berkenaan dgn bosan jugak.


Emmmm, camana nak mula ek? emmm aaaa.. korang perasan tak.. emm  semua makanan dlm blog ni mesti pakai pinggan yg sama je.. kalau tak pinggan putih, mesti mangkuk kaca jernih, tak pun piring kuning atau pinggan bunga pink.. bosan kan.. bila nak berganti pun tak tau, takkan nak pecahkan dgn sengaja... Any idea? Sesekali nak gak pakai ala2 Inggeris kan kan kan..


Sempena menyambut hari jadi pd 6 Jun nnti, apa kata kalau saya ehh.. mama, nak hadiah table ware? Saya eh, tersasul lagi.. mama letakkan beberapa Portmeirion botanic garden design kat sini.  Ala, bukan nak 1 set, 2 ketul pon jadi la, utk photoshoot hehe.



Harap2 abah sempat baca entry ni, tak pe.. hadiah masih bole diterima bila2 masa je, tak de expired date.




eerrrrrrr... Menurut firasat Ahlil Nujum Negara... Confirm tak dapat!!  Sekian, wassalam.



.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...