Friday, 25 June 2010

Marathon Meal 2

 
Kalau ada Marathon Meal 1, mestilah ada Meal 2,3 4 and so on kan.. Ala, mcm felem Datuk Usop Selam, David Tiong, Prof, Fenomena 2 Alam Dr Rozmy (alignment rambut lari)... Hazim kenal tak?? Tak kenal pun tak pe..

Kucing VS Tikus

11 June 2010
Bila kucing tak de di opis... tikus menari-nari gumbira, berpesta, bercanda, sehati berdansa, makan-makan-makan, minum-minum-minum...



Bila perut dah merening & membusut,... tikus mula bersantai-santai, bergosip-gosip sambil menonton Belanjawan Negara u ols...

..............................................................................................................................................................

22 June 2010
Bila kucing ada di opis pun.. tikus tetap bergumbira, beronggeng, caklempung dan berpoco-poco, cuma lenggoknya lebih bersopan... hehehe
                                                                                          Lepas kucing pergi, tikus pun b' gosip                                             

Moral of the story : Jadilah tikus yg jujur...


Chef di BP
Sempena cuti sekolah penggal 2, kita balik BP 1minggu. Yahoooo!!  Org kata, alang-alang cuti , biar betul-betul lamaaaaaa... Asyik kejeeee je, kaya tak jugak, huh. Terdapat beberapa chef tersohor yg sempat dirakam terlibat dlm penyediaan santapan di BP & mcm tak caye je yg Warung Kita buat liputan sekali.. hehehe

Chef Cik Alis dr Puncak Alam:
Lempeng, Ubi rebus, Lontong, Sambal kacang, Sambal sotong, Sambal hijau, Sambal udang & Kelapa parut + garam.

Dialog mama Warung Kita:
Memula kita mulakan dgn lempeng cicah sambal sotong... (kejam mata sambil mulut kunyah). Lempeng dia sangat lembut! tak keras, kena pulak dgn sambal sotong yg cukup rasa... mmm,manis tak berapa manis, pedas tak berapa pedas.. pendek kata sedaplah... (cicah lagi)..

Kita cuba pulak dgn kelapa parut+garam (koyakkan sikit lempeng, cicah kelapa) mmmm sedap! kelapa dia fresh, mcm baru parut 30 minit tadi, lemak.. sedap. Sambal Ijo pulak.. (kunyah kejam mata) mmmmm sedap laa.. cuba lagi sekali..... mmm mmg sedap! eerrr.. rasa dia ada sikit mcm sambal Kadiman, pedas sikit.... tapi sedap!
Apa kata kita rasa ubi rebus dgn sambal udang.. Ngap ngap ngap.. Masyallah.. ubi dia lembut, (telan air liur) lemak & udang dia beso! cukup semua rasa sambal dia.. manis, pedas, ada rasa asam sikit, garam cukup rasa.. sedaplah... ngap ngap

Lontong Johor ni biasanya kuah dia warna putih, bersih.. tak tambah kunyit. Biar saya rasa.... (geleng kepala) emememem.. rugi sapa tak cuba..  nasi impit dia lembut.. sayur kobis, lobak merah, terung semuanya fresh.. ditambah pulak dgn kuah kacang pelengkap selera... Rugi korang semua cuma dpt tengok gambo je.. Pandai betul Chef ni pilih masakan. Perut saya pun dah se'eh.. saya nak jalan dulu ke Parit Raja pulak.. cari bantal peluk 3, $10.


Dah penat 'masak' semua tu, Chef Alis sanggup mengerah tenaga 4 kerat utk kopek durian (pemberian Besan Bukit). Ayuh kita seksakan saksikan...
 

Puas hati mama dapat makan durian! Ari tu.. duduk dapur, kunci pintu, kopek durian, makan 1 biji sorang-sorang... pergh!!.. power siot, kuning, lemak manis, bijik dia kecut tapi isi Masyallah... bukan setakat ada kucing tido... tiarap, telentang, mengiring semua cukup, cerita pun tak guna.... syurgaaaaa.. tertunai gak nak makan raja segala buah.

 Chef Awek Cun dr Ampang:
Maka durian yg diseksa tadi telah diubahsuai menjadi serawa. 2 hari semua diet tak makan nasi, maka makanan ruji diganti dgn Bubur Asyura  dan Mi Rebus.  Tiba-tiba ada org request kek coklat bagi merasmikan oven baru Chef Idah. Dan tetiba.. oven tu buat magik! Kek coklat bertukar jadi bingka coklat!!  Fuyoo..tepuk tangan, tepuk tangan...


Chef Cik Idah dr Kg Merdeka:
Spt biasa, chef akan sediakan sate istimewa bg sapa2 yg balik BP.  Setiap hari, sup bebola daging beliau mendapat sambutan luarbiasa dari segenap lapisan umur! Nangis Chef 1 kalau nengok. Tak cukup dgn itu, Chef Idah juga menghidangkan nasi ayam & pelbagai jenis air minuman berbatu dan tidak berbatu.



Last but not least.. request dr Atok Mak - Bubur towel Som-Som, homemade Acar & Talam Berlauk.  Malasnyeeeee... Kalau tak tunaikan, nnti balik Ampang sure rasa terkilan sesangat. Tetiba... roh Chef Nigelia Gigit menjelma dan dia memilih utk buat Talam Berlauk je, jadilah...


Nasib baik ari tu Cik Idah beli daging kisar, senang sikit idup mama Nigelia...


Bawang Goreng Tok Teh




Mama dah tau kenapa bawang goreng Tok Teh sungguh sedap & rangup. Ini baru betul-betul  "sungguh sedap dimakan begitu saja..." Ari tu tengah makan nasi, tetiba ternampak benda ni dlm balang bawang goreng.. patut la sedap sangat!  huhuhu



Rupanya ia dibuat dengan ikhlas dan penuh dgn kasih sayang.. Oh..




No comments:

Post a Comment

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...