Friday, 1 October 2010

Marathon Meal 3


Celebrity Chef...

Ting Tong... Ting Tong... Sape lak yg pagi2 Ahad ni dtg rumah.. nak tido pun tak senang.
Awek Cun   :  May i help you?
Anna Olson :  Cheq Anna Olson, chek nak tolong masak Mi Rebus utk hangpa..
Awek Cun   :  ???!!.. am i dreaming??!
Anna Olson :  Hang pi santai2 tengok tv ka, sambung tido ka.. sat lagi siap, cheq habaq kat hang noo...

45min kemudian..
Awek Cun   :  emmmmm.. smells good
Anna Olson :  Lagu ni.. cheq baru belajaq masaq pakai yg peket segera tu.. Cheq harap hangpa 1 famili seronok.  Cheq balik dulu noooo...
Awek Cun   :  Ok Tq. errr.. hang bole suruh chef kat bawah ni datang every weekends tak?  bole tak? jawab laaa Anna Olson.. Anna Olson... halloooo... bole kan? kan..kan..

   
Faiz    :  Mama, nak makan, lapo laa
Awek Cun :  Pegi makan mi rebus Anna Olson masak tadi... 
Hazim  :  MAMAAAAAAA!! kita lapo ni!  bangun la! dah pukul 10 dah!!!
Faiz    :  Mama ni kalau hari ahad mesti lambat masak.. z z z z je.. 
Firman :  MAMAAAAA!!... nak air lo.


NOTA KETIAK : z z z z membawa maksud zamrud, zip, zirafah dan Zulkaedah okey...

............................................................................................................................................................

Resepi Baru...

Hazim      :  Mama.. Hazim ada resepi baru! Mama mesti tak sabar nak cuba punya kalau Hazim tunjuk.
Awek Cun :  masak apa?
Hazim      :  Senang je.. cuba tau! Mak kawan Hazim dah buat, dia kata sedaaaaaapp... mama masak tau! (sambil tunjuk resepi..)
Awek Cun :  Oooooooo yg ni ke?  Ok, Hazim masak sendiri.. mama tunjuk sikit2 je, bole?
Hazim      :  Ok!! kalau mcm tu semua kena panggil Chef Hazim... (excited giler)
...kelentung kelentang kelentung kelentang...

Bila dah siap...
Hazim      :  nyam nyam nyam.. Mama..., Hazim rasa macam dah pernah makan je benda ni..  rasa dia pun sama je.. nyam nyam nyam.. Betullah.. kita pernah makan dulu... mama dah selalu masak benda ni kan?...kan?

............................................................................................................................................................

Murtabak Kraker...

Ari tu sambil sahur (rajin tak mama ganti puasa?) bukak Channel 703, rancangan SEDAP-Chef Asma Laili. Dia masak murtabak kraker. Mcm senang & bes je. Mama cukup pantang kalau tengok org masak senang-senang ni, pas tu menjadi pulak tu... Mari saksikan....
 Owner Murtabak Pak Din kalau makan ni, confirm nangis guling2.. confirm!

............................................................................................................................................................

Trifle...

First time buat trifle. Senang je rupanya cuma bahan2nya je yg mahal,1 swis rol je dah $4, tu tak termasuk fruit topping lagi.. tapi hasilnya cukup puas hati (syok sendiri).. Hazim bagi A+, Faiz A- & Firman bagi F- sbb dia tak suka dissert lembik-lembik ni, huhuhu.. Minum air lo je laa...



............................................................................................................................................................


Fruit Tart...

Mak Su belikan kelongsong tart dkt Shida Sweet Frosting. Sedap! rangup, wangi, lemak dll. Patut le Hasif bole ratah mcm tu je masa kat BP ari tu, habis satu balang..



............................................................................................................................................................

Takoyaki (Oishi Ball)...

Kalau pi Jaya Jasco & ternampak kiosk Tako Tao, teringat kiosk yg mama bukak dkt Eye On Malaysia kat Tasik Titiwangsa dulu. Pengalaman pertama buat bisnes ngan org kaya raya yg tak berkira. 1sen tak keluar duit. Mama cuma sediakan bahan & ajar pekerja masak. Terasa la kejap mcm 'Iron Chef' hehe.. Ada costumer tu siap p'caya mama belajar masak dkt Jepun.. yg ptg, dia beli Oishi Ball mama yg sungguh sedap.. gabungan 2 tepung, kobis parut, udang, fish flakes, sea weed, mayo & worchester sos, mmmmm... BEST!! Korang pun bes jugak sbb tiap2 malam dapat tako free kan, kan, kan...

Takoyaki yg belum dipakaikan baju.. Yummy!
Arigato gozaimasjoko..


............................................................................................................................................................

LagiLagilaGilaGila Chili's





No comments:

Post a Comment

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...