Tuesday, 14 October 2014

Lambaian Pantai Timur - Part 2



Lepas sendat bonet kereta, perut mula ber k-pop.  
Terus ke Yati Ayam Percik, Jalan Long Yunus untuk makan tengahari.

Best makan dkt sini, macam-macam adaaa... 
set nasi kerabu, nasi putih, nasi dagang, ayam percik, sayap percik, hati & pedal percik, ikan kembong & keli percik, 
ikan bakar cencaru, gulai kawah, gulai serati (itik), gulai ayam, burung puyuh berempah, ayam kampung, daging bakar dll.


Kuih tradisional kelantan pun banyak. 
Ada kuih jala mas, buah tanjung, taik itek, akok, puding raja, kuih cara berlauk, cara manis, onde-onde, 
dangai, lompang, kaswi, pulut kuning & rendang, lebih daripada 6 jenis agar2, seri muka, pelbagai kuih talam, 
kuih lapis, tepung bungkus, pengat pisang, bubur kacang hujau, bubur pulut hitam, bubur caca, bla bla bla...

ayam percik

kerabu kaki ayam
Bila makan ni, cuka / asam limaunya telah 'membunuh' keenakan percik sebab rasa 'zing' yg agak kuat.
ikan kembong percik

ayam kampung goreng berempah


gulai kawah ori kelate

Alhamdulillah atas rezeki yang Allah berikan  :)
Sesungguhnya rasa syukur akan menambahkan nikmat yang sedikit, 
dan akan melipat gandakan sesuatu yang banyak.

Balik homestay, rehat 'cas bateri' dulu sebelum ke Pantai Cahaya Bulan untuk makan malam.

 Gembiranya kanak-kanak ribena air nira...

 Disebabkan gerai ni nama Mak Su, jadi... Mak Su la yang kena belanja ya :)
Pilih mana yang berkenan di hati dan dia akan goreng semula.

Sementara tunggu ICT siap digoreng, kita saksikan Abid buat show dulu.
 
Makan malam yg simple sebab perut ala-ala masih kenyang dengan percik tengahari tadi.

 Fokus kelaut.. ciss

 Reuse   Reduce  Recycle

 
Sok, kito gi cari kepok losong hok sedak pulok deh..
Na Na Na Na Na Ganu Kite









.

22 comments:

  1. saya cakap akak jgn gelak taooo





    saya sendiri blom sampai pcb tu kak oiii

    ReplyDelete
  2. pengsan kelaparan intai blog ni..TERBAIK!

    ReplyDelete
  3. Kemain org d sana layoq gmbq
    Smpi org kt sini terlioq bukan main
    Nangihhhhhh uwaaaaa

    ReplyDelete
  4. haisshh tak tahan tengok ayam ikan percik nii, nasib baik baru lepas makan..

    ReplyDelete
  5. Dulu ada Yati Ayam Percik kat Sek 7 Shah Alam...
    Saya sempat makan sekali..
    Lepas tu, tgk2 dah tutup!
    entah kenapa...tak dapat sambutan ke?
    Yati yang kat KB tu saya tak sempat try ( tak jumpa sebenarnya! hahaha)..

    ReplyDelete
  6. terliur tgk gambar semua makanan tu.

    ReplyDelete
  7. Makcik pernah try sup tulang kat pcb....sedapppp....tapi ICT &sewaktu...kureng sikit entah kenapa...

    ReplyDelete
  8. Assalam..bestnyer menu pantai timur...bunda dan anak memang penggemar nasi kerabu dan nasi dagang...juga laksam...

    ReplyDelete
  9. sedap yoooooo.........bila la nak ke sana eik....

    ReplyDelete
  10. Svs..acik dah balik baru baca n3 ni..kot tk boleh cari kedai yati tu kan

    ReplyDelete
  11. amboi...meriahnyer.....keliur tengok kerabu & ICT tue...

    ReplyDelete
  12. haaa cuci mata je la kita tengok makanan sedak sedak !
    nok jugokkkk

    ReplyDelete
  13. snap la jugak gambar 'gewe' kat sana tu...

    ReplyDelete
  14. Tak ada lawatan ke K Terengganu? Sayang kalau tidak

    ReplyDelete
  15. As salam svs,

    Ya Allah, heaven! Mesti murah2 jgk kan? ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

    ReplyDelete
  16. Aduss!!
    Tekanan jiwa & perasaan SvS!!
    Menci tau!

    ReplyDelete
  17. Dah byk kali g tganu, tapi masih belum ke Yati ayam percik. Pernah makan yg kat Bangi, tapi mcm tak kena kat tekak saya.

    Teliti gak akak ya..dok perati jahitan kat kerusi..hehee..jimat tu!

    ReplyDelete
  18. meriahnya.. kanak2lah paling meriah..

    ReplyDelete
  19. Cantiknya gambar... betullah orang cakap... kalau ke Kelantan dan susah cari makan makna tipu bebenor lah tu

    ReplyDelete
  20. Aduhh demo...ni yg kawe raso nak kelik kg nih...

    ReplyDelete
  21. Aduhh demo...ni yg kawe raso nak kelik kg nih...

    ReplyDelete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...