Tuesday, 5 January 2016

Casa Del Rio



Repeat hotel ni lagi... sebab best, sebab dekat dengan KL, 
sebab dekat dgn bandar Melaka, sebab boleh jalan kaki je, sebab
tak payah harong jem dan yang paling best sebab dekat sangat dengan Jonker Walk.

Entry terdahulu boleh klik di Casa Cel Rio Malaka 
Welcome refreshments and towel while checking.

Kalau dulu dapat lime sorbet cair,  kali ni fresh from fridge.


 reading materials
Sama mcm dulu - The Grand Studio King Corner Lot.

skodeng keluar

a panoramic view from the balcony of our River View,  nice ya..
Sepelaung je. 
Kalau nak naik river cruise, beritahu je dkt reception..
bot akan datang ke jeti hotel utk ambil penumpang.  wink wink

Yahoo! ada space untuk tanam pokok pandan, cili, felato dan kashang brendi.


Bathroom
Suis Make Up Room tu selalu on kalau keluar berjalan.  
Dalam sehari, 3 kali dia org akan kemas - bilik  tak sempat nak berserak.
Nak pasang 1 dekat rumah la...

 Kali ni dapat buah, air & tuala basah bila lepak dkt swimming pool.
Bagus.. ada peningkatan dari tahun lepas

3 generation


Selagi tak dapat shoot yg best, ko kena buat sampai mama puas hati..

Jom skodeng apa mamat tu buat atas kapal
 
Apa ke jadah bersilat sorang-sorang atas tu? 
Turun!! gi lipat kain sana...

Malam tu makan asam pedas di Restoran LeQUE... tepi hotel je




 Lepas makan, kita round Jonker Walk. 
Jom layan gambar bisu... sila buat ayat sendiri





Hard Rock Cafe
 


kelapa muda 'dikerjakan' separuh botak

Rumah No 16.
Memula ingatkan jubin..  bila belek betul-betul, kayu rupanya. 
Sangat kreatif.


Kali ni Firmansyah dapat breakfast roti canai power dengan BFF dia

Ada buffet breakfast & ala carte.
 Macam-macam keju ada...

 breads & buns



 ada 3 jenis susu untuk digandingkan dengan cereal

waffle, honey & peanut butter

 nasi lemak sambal sotong, mi goreng mamak & dim sum.
Sarapan 1 Malaysia.

Croque Madame

Big breakfast


 Egg benedict

Tiffin carriers / tepen / mangkuk sia, antara identiti Melaka

Lepas breakfast, jalan pasar karat pulak

 More pictures? 
klik jonker street
(previous entry.. ngelat)
 



2nd day, BBQ dinner di The River Grill
 Sambil layan night view of Malacca River
awesome
 seafood on ice.
ada udang saiz M,     je..

ada oyster..
Try seko.  
Ok, tekak kampung ni tak pandai makan makanan mahal.


 ada kupang & kepah
ada kambing golek, ayam, sate, ikan, pasta, nasi, mi, dim sum...


dan lain-lain





Alhamdulillah, the dinner was good, but not as good as I expected at a 5 star hotel.

The dinner ended with lucky draw session and that night I'm the lucky one who
  won the first prize!!


Abg Taf, Faiz, Hazim & Firmansyah.


and it was a lovely feeling to win the top prize for the first time of my life
mana gambar sVs? mana?
No no please! No pictures! I'm camera shy!


PAG 'big' family
 







.

15 comments:

  1. ishhhhh....gambau (melaka dialect) makan2 and minum2 awak tu buat menjejeh-jejeh air lior kakCT. they have to keep hotel kat melaka to be above standard to keep good attraction to tourist.

    ReplyDelete
  2. sedapnyeeeee gambo makanan tu sume...sikit lagi nak jilat screen laptop...T_T ...benonye kite pon dulu penah gak cobe2 makan tiram mentah tu...nasib tak buwekkkk kat situ...cecepat pi minum kopi tanpa gula...T_T

    ReplyDelete
  3. Wow...best2. Kami org melaka, so rasa rugi nk dok sini. Tp last year sempat buat family iftar disini. Agree with u kak. Nice..but not for 5 star hotels.

    ReplyDelete
  4. Aku takde peluang le....
    Klu tido situ, mau kena sumpah dek mak mertua...'apa rumah mak tak cukup beso ke?'

    ReplyDelete
  5. hotel cantik..gambar pun lawa. teringin pula nak kesana..

    ReplyDelete
  6. seronok ye kak.. lelagi dapat top prize for the 1st time.. hehehe

    ReplyDelete
  7. tahniahnyer mak sudip dpt 1st prize gi london letteewwe., nnti jgn lupa kirim wak poskad london sateeww ., ;p

    ReplyDelete
  8. cantik2 gambarnya next time blh lah singgah kt hotel ni kalau g melaka. hehe

    ReplyDelete
  9. bestnya hotel ni kak oiii...tapi saya tahu, mesti mahal kan? huwaaaaa...i is tak mampuuu...

    akak ni kat hotel pun sempat lagi ingat nak bercucuk tanam kan...hahaha...kelakar la akak ni...

    ReplyDelete
  10. Woww...meleleh air liur... :-)

    ReplyDelete
  11. saya suka jalan2 tepi sungai area hotel tu malam2. saje amik angin

    ReplyDelete
  12. memang awesome stay kat casa del rio ni, kita dah rasa sekali je. cantik memang cantik biliknye

    ReplyDelete
  13. Salam kenal SS :)

    Kalau tempat selesa dan kita puas hati memang tak jemu utk diulangkan SS..
    Cantik pulak pemandangannya tu :)
    Akak follow #195, jemputlah ke blog kecik akak ye :)

    ReplyDelete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...