Sunday, 20 September 2009

Raya in Blue


+- 1st Sept 2009, as soon as Ramadhan comes, Atok Mak start thinking about Raya Clothes.  Jaw & Idah 'meng offer' kan diri utk buat survey dkt BP and it's a BLUE RAYA THEME for the whole family of Hj Ibrahim & Hajjah Hasnah, anak2 menantu dan cucu2. Sedondon!  Suka sesangat coz blue is my favaroute color!!
 
Raya Edul Fitri 20hb September 2009 = 1 Syawal 1430H 


Lepas semua balik sembayang Raya & makan2, pi raya rumah Atok Mampan.  Lauk ayam masak kicap antara dish wajib atok.

...klik gambar utk besarka imej... 

Pas tu sempat kutip pucuk ubi, pucuk belinjau, daun kesom, daun kunyit, daun kari, daun inai, cili, limau & semua benda yg bole dikutip utk jimat $ pasor masak lunch esok coz sure org dah tak nak makan rendang & lodeh lagi.

Raya ketiga sebelum bertolak ke Pontian, untuk isi perut bermaaf-maafan, rombongan Tok Yem & Tok Nah berangkat ke kedai gambo Charlie Jalan Rahmat utk photoshoot.  Sesi Photoshoot beb!! Umur dah nak masuk 4series, baru dpt bergambo ramai2 secara profesional. 'Meriah' sesangat kedai tu dgn kita org. Confirm dia org akan telan berpapan-papan pain killer bila semua balik nnti.  Ini le antara dialog yg sempat dirakam oleh mikrofon tersembunyi dlm salah 1 handbag, bg mengaburi mata tauke kedai.  (Kejap...... ejaan tauke tu betul ke? ke tokey or tawkey or towkey or towkei or toke'...)


Situasi di kedai gambo jam 11.55am.. (dialog telah di translate ke bahasa Melayu Moden)

Opis Boi (Boboi - bukan nama sebenar) : Haiya.. manyak lagi ka mau kila.. Boboi sulah lapa woo. Bila mau kasi habit?  Itik panggang kidai ujun tinggal sikit maaaaa..

Tauke (Lu See Yau) - nama sebenar :  Lu tiam-tiam. Kila saja laaa.. untung busat ini macam susah mau lapat maaaa... Bagi semua air kosong cukup, air kotak lu kasi simpan.. Go!

Indon 1 (nama di Malaysia Susi, umur 14) : Kok aku capek banget ni.. pusing terus kepalanya...  capek ngurusin anak2 tadi.  Sore aku MC ya...

Indon 2 (Tuti / Yanti atau Yuyun juga bole) : Loooh.. gimana ni Sus? kan kita udah janji sama Bung Yono mau muter-muter BP Walk.. ya udah, pegi ngambil paint pain killer dalam lemari sana.. ayuuhhh...

Sekian.

Question : Apasal tulisan cina dlm dialog tu sikit je... translationnya panjang berjela..?
Answer   : Dialog Sudin, Ajis & Ramli dlm Pendekar Bujang Lapok (depan sekolah Org Dewasa Buta Huruf)

ramli : hey sudin..nih baca nye nih apa macam nih..baca nye..

sudin : alif mim nun wau...alif tendang wau..sarkis...daa..

ajis : apa daa sarkis...

ramli : aii..tulis gitu punya panjang, baca nye sikit sarkis?

sudin : itu yg panjang tu bunga saja..yg sikit tu la sarkis..tak reti?

ramli : tulis pakai bunga?

sudin : abis...takkan hutang saje pakai bunga..?

Sekian.

.
.
.
........ to be contimue ....... tgh 'kumpul' gambar setiap family............
.
.
.




Raya Edul Adha 27hb November 2009 = 10 Zulhijjah 1430H


Sambut Raya Haji dkt Klang & ni le antara juadah raya rumah Nenek Musirah & Atok Musa. Semuanya nenek masak sorang-sorang, mama masak lodeh hai mak lodeh je.. hehehe.. rajin kan mama..


Hasil kutipan duit raya utk tahun 2009 ni, abah bukakkan akaun ASD (Amanah Saham Didik) utk 3 budak itam.. & setiap bulan mama 'dipaksa' utk mengaktifkan akaun tersebut, huhuhu...



Wassalam.

No comments:

Post a Comment

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...