Friday, 16 September 2011

Penang ...

.
Last pegi Penang masa belajar kat ITM Manjung 19tahun dulu!! Mak ai, tuanya lamanya! Pergi sana pun sbb kena ukur jalan, nengok2 pembangunan bandar, ambik maklumat kat MPPP dan seangkatan dgnnya. Ingat dapat le lepak2 Komtar ke, Padang Kota ke, Zoo ke.. dapat gak pekena char kuey tiaw, sotong kangkung, pasemboq, kerang bakaq kaa.. huh jgn harap le, program pack gila masa tu.... Skrg masanya tlh tiba... it's time to revenge! SERAAAAAAAAANG! 

Sesudah subuh di awal pagi Jumaat yg syahdu (Malaysia Day), bertolak dr Ampang ke rumah Pak&Mak Lang di Sg Petani.  Disambut dgn bubur jagung dan tepung bungkus yg teramat marvelous, sedap giler!
 
   Org Sg Petani Kedah breakfast minum air pres oren.. Kelaaaaass ko nyah!




Lepas Jumaat, pi kampung Selama Perak, rumah arwah Tok. First time pi sini... tempat abah korang main masak2 & kawin2 masa kecik dulu.


Lepas maghrib terus pi makan dkt D'King Mee Udang, tapi tak tau le kenapa tak order mi udang tu... Kitaorg order ikan bakar & kawan2nya, set standard kalau makan ikan bakar kat mana2 pun - kailan ikan masin, tomyam seafood, telur dadar, sup sayur (utk bebudak) & IKAN 6 RASA!! (masam, manis, pedas, masin, payau & tawar... kot) A+.

 



Esoknya (17,Oct) baru pi Pulau Mutiara.. first time naik feri beb!! Bestnyeeee!! biasa nengok kat TV je (Mami Jarum & Double Jeopardy hahaha).  Kalau le kat Pandan Indah ni ada sebijik kan bes, hari2 gi keje naik feri.

 waktu pergi & waktu balik




Memula singgah lunch dulu dkt Restoran Kapitan, 
"World Class Naan Bread & Briyani Claypot" katanya..   
Pekena nasi kandar yg dah lama sgt mengidam, Hhhmmmmmmmm... syurgaaaaaa...(sambil kejam mata yg tak berapa nak rapat & jilat bibir). Briyani  Claypot & Naan Tandori pun order sekali.  Makan makan.. jgn malu malu, sila sila...



Pi singgah Galeri P.Ramlee (Arkib Negara M'sia) dkt Jelutung Penang, jamak dkt Masjid Negeri P.Pinang yg sgt cantik, sgt besar & sgt selesa sebelum terus ke Penang Hill aka Bukit Bendera.




Dapat duduk coach paling depan masa naik & turun...
baru le dapat view yg bes!! setakat nengok dr tingkap tepi apa kelas...




Chowrasta merupakan 'syurga jeruk' bg ibu2 mengandung maupun yg tidak hehehe. Macam2 adaaaa..

Lepas menjerukkan diri, kita org serang lak Padang Kota Lama, pekena air kelapa, ABCDEFG dan pasembur dkt gerai si Gani.  Teringin gak nak rasa char quey tiow tapi perut dah rupa mak buyung tinggal tunggu saat nak bersalin je... so cancel.  Bersyukur le dgn apa yg ada.. Alhamdulillah kenyang, syukur nikmat Allah.



Pkl 6ptg b'tolak balik ke Sg Petani, memandangkan semuanya mcm org jakun bila naik feri masa dtg pagi tadi, maka cadang nak lalu Jambatan P.Pinang cancel.  Makan malam pulak Mak Lang recommend ke Restoran Bawal Goreng Awal Hashmin & cuba jus amra (kedondong), walaweiii.. sehingga menjilat gelas!


Set bawal dia simple tapi cukup puas hati ditambah plak dgn kicap kipas udang 1 botol besar setiap meja, ayam goreng, tomyam, kerabu mangga, pucuk paku grg belacan, ulam sambal belacan & Kari Claypot yg peeeerrrggh... pekat, likat, melekat, makan pulak dgn nasi putih yg masih panas dgn asap berkepol2 naik..  menjejes air liur beb!  killers of the dish!! Esok pagi bau kari masih melekat pd tangan.., abah kata sejibik mcm arwah Tok masak... the best kari ever!

 Buuurrrrrrrppp..


1 percutian yg 'full of colors' walaupun sekejap.. Alhamdulillah.



.

3 comments:

  1. Bawal Awal Hashmin mmg terbaik!

    ReplyDelete
  2. kat mane kedai ni kak...saya kat island xtau plak kedai nih kat mana???uhuhuh

    ReplyDelete
  3. La dOLcE mEa_nAtt
    Restoran Bawal Goreng Awal Hashmin, Sg Petani Kedah.

    Tq. I follow

    ReplyDelete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...