Thursday, 23 January 2014

Berjama'ah


“Berjama’ahlah dalam menyantap hidanganmu 
dan sebut nama Allah padanya, 
nescaya akan mengandung berkah bagimu.”



Hadis ini dikhabarkan oleh Rasulullah berkenaan dengan seseorang yang datang kepadanya dan berkata:

Wahai Rasulullah, kami ini setiap kali makan tidak pernah kenyang.
Maka Rasulullah berkata: Pasti masing-masing kamu makan sendiri-sendiri.
Dia menjawab: Benar ya Rasulullah.
Rasulullah berkata: Berjama’ahlah dalam menyantap makananmu.


crinkle cuts, wedges & waffle fries.

black pepper & percik ayamas

nasi ayam rentung

yee mee hot plate tray
  
Memula dulu pakai dulang air stainless steel tu je.  Bila masing-masing menyuap makanan serentak, semua kepala berlaga.  
So cari la dulang stainless steel saiz besar... sekali harganya 80 hinggit kau!
  terus capai dulang plastik biru $8... huh, dasar kedekut

beli roti canai kosong, balik rumah tampal telur ayam sendiri.... ko ada?

nasi kukus ayam berempah



Alhamdulillah, dah 2 tahun makan berjema'ah dalam talam, 
bebudak paling suka sebab tak yah basuh pinggan masing-masing..... ciss!






Berjama’ahlah dalam segala hal, In Shaa Allah ada barakahnya.






.

23 comments:

  1. 80 hinggit!
    tiket pergi balik Jogja pun lagi murah dari dulang stainless steel

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha...komen seorang pengembara tegar!

      Delete
  2. bestnya makan berjemaah macam ni...x pernah buat lagi la...

    ReplyDelete
  3. aku tak pernah lagi mkn bertalam kat rumah nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak tas. aku pernah makan direct dari wajan. hahaha.


      kau pernah?

      Delete
  4. Kat rumah, tak pernah makan dalam dulang lagi, tapi selalunya ambil satu pinggan besar dan makan bersuap bersama2.

    ReplyDelete
  5. mmg seronok sebenarnya mkn mcm ni... KA suka menu2 ni semua

    ReplyDelete
  6. Nanti bila anak2 dah bawa haluan masing2 mesti mereka rindu saat itu, saat makan ramai2 yang akan menjadi pengikat kasih.

    ReplyDelete
  7. tak pernah makan dlm talam mcm tu..tp berjamaah kat meja makan..:)

    ReplyDelete
  8. baru rasa kuatnya kasih sayang sesama sendiri. hehehe

    ReplyDelete
  9. makan dalam talam ni kena cari hat geng ok. kena hat jenih ramas2 ... huh .. mak mekelan ...

    ReplyDelete
  10. Amalan sunnah yg pastinya mendapat keberkatan.
    Masa kecik kepala tak berlaga lagi bila dah sama tinggi anak dgn mak/ayah itu yg berlaga:)

    ReplyDelete
  11. last saya makan dalam talam...masa sekolah dulu...
    saya tertarik dgn komen kak Kamsiah...adakah kalau kita makan serentak di meja makan beramai ramai, tetap di anggap berjamaah ( bagai sunah Baginda SAW) ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan dengan menggunakan Shahfah (dulang)
      Makan berjama’ah di atas hamparan dengan menggunakan dulang adalah salah satu sunnah Nabi. Anas bin Malik berkata: “Baginda tidaklah makan diatas meja makan dan tidak pula menggunakan Sukurrajah (pinggan kecil) (Diriwayatkan oleh Tirmidzi dalam Syamail, shahih Bukhari dalam kitab Fathul Bari 9/532).

      Tapi saya pernah terbaca makan beramai-ramai serentak di meja makan juga dianggap berjamaah.

      Wallahua'lam..

      Delete
  12. Wah!...tak pernah saya makan beramai2 Dlm dulang....tak tau la blh ke tak sebab tk biasa.
    Mesti best kut....one of these days kene cuba!

    ReplyDelete
  13. sy pun makan berjemaah dgn anak2, bila hasben takde lah.... ikut sunnah dan senang sys...hhee

    ReplyDelete
  14. Tuu...roti canai tampal telur tuu... kalori berlapis-lapis 3 angka kut.... hahaha

    ReplyDelete
  15. dulu masa kat asrama selalu makan berjemaah ni
    kat rumah kurang, sebab selalu makan tak sama time. mak ayah makan malam pukul 7. yang anaknya kadang2 makan lambat kadang cepat pulak huhu

    ReplyDelete
  16. Memang best makan satu dulang, itu sebab nasi ambeng memang sedap sebab makan dlm dulang..
    kat sini depa tak pakai dulang pakai plastik besar mcm hamparan kain.(siap ada corak2 you..)
    makan atas tu dah abis gulung2 terus buang..memang sonang kerja mokcik..
    kat tanah malaya takde rasanya.. esok kalau cik yong balik boleh bikin souvenir utk sVs..

    ReplyDelete
  17. Beli roti kosong peh tu balik kat rumah tampai teloq tu cek berkenan. I like :D

    ReplyDelete
  18. berseleralah makan beramai.. lagi berebut lagi seronok.. dah lama tak makan macam ni....

    ReplyDelete
  19. salam, singgah
    gud idea roti canai tepek telur sendiri..boleh tiru ni

    ReplyDelete
  20. ISHHH TAK PENAH LAGI WAT MAKAN2 DALAM TALAM CAMGINI.... GUD IDEA UTK ERATKAN HUBUNGAN SESAMA ANAK2 KANNN..

    ReplyDelete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...