Thursday, 16 April 2015

Office Trip @ Casa Del Rio Melaka


Ofis trip 3d2n kali ni bertempat di Boutique Hotel Casa Del Rio,
Melaka Bandaraya Bersejarah.

Pernah berangan nak duduk hotel ni... Alhamdulillah, termakbul jugak :)

 Welcome drink, ice blended lime sorbet dihidang dalam dulang kayu berukir.
Terasa dihargai walaupun dah cair.

Lago - aka lake in Spanish

Seperti lebah kasihkan telurnya, bagai beliung dengan asahan,
bagai dakwat dengan kertas, bagai isi dengan kuku, 
bagai hempedu lekat di hati, bagai lesung dengan antan,
bagai Firmansyah dan bantal busuk...

tekan butang lif pulak

Jom jengah Studio King with day bed yang menghadap Sungai Melaka.



Lovely room.
Boleh tengok TV sambil berendam dalam bathtub.

".. kalau nak lompat dari bathtub terus atas katil boleh tak mama?.."

"...sila sila, buat macam rumah sendiri "


I'm always ok with it's comfy bantal hotel bersarung putih. 
Bila letak je kepala, angin dlm bantal terus keluar, ppuuussssss..
Pergh!

rumah korang ada remote control TV & DVD berselimut emas?

siap ada jug & silver teapot set


Welcome dessert

senyap-senyap kunyah 5biji onde-onde gula melaka di balcony.
Ssssshhhh... jangan beritahu orang lain, nanti kena share.

Lago, tapi Firman sebut lego... whatever la nak oiii..

 cool ha...

Dapat Surat Cinta dari pihak hotel laa.. wink wink
AbgTaf tak dapat join sebab OT di "head of the bund" (Kepala Batas), rugi woo..

ok sayang...... tetiba

skodeng bilik air pulak

belah kanan ada shower screen & kiri ada bath tub

Toiletries dalam bekas teracota

 'Bar Sol' - terus teringat dialog Yusof Haslam tegur anak dia bila 2tahun tak siapkan 1 filem;
"sol... sol... sol..., apa dah jadi dengan ko sol?.."



ok tak kelakar.
Next picture please!

dah lama tak mandi air tempayan... sejuk woooo

 gantung  'sign sleep' pada tiang kalau tak nak diganggu. 
Nak lagi best, bukak tirai tu..... boleh feeling princess elsa

 
 duduk tak sampai 5 minit, ada pulak dayang hantar buah..
eerrr.. durian ada durian?

Syazmil, Firmansyah, Aqil & Aireen... budak yang tak pernah ada masalah.
Eerrr... homework dah siap?
Rooftop infinity pool
lupa pulak nak bawak baju mandi corak harimau sumatera... cis

 Spa & Gym pun ada
Lepas 2minit bersenam, kita bawak balik 4bijik epal 
free bagi menggantikan tenaga yang hilang..... 

Malam pertama makan di Restoran Man Asam Pedas di Jalan Laksmana.
30minit menapak dari hotel wooo! panjang ceritanya, hahaha.

 Malam kedua makan di Api-api Steamboat & Grill, Taman Lagenda.
Kedua-dua kedai ni pernah masuk dlm rancangan Jalan-jalan Cari Makan

Mula-mula naik river cruse, lepas tu ronda Jonker Street & uptown Pahlawan Walk pulak...
Semua gambar focus kelaut.. nyampah! 
Kena ambik tution malam kalau mcm ni hasilnya.

 mak stress nyah kalau gini rupanya...
dah macam pesakit parkinson pun ya :(
See... berdiri tegak pun bergegar jugak.  Eeeee, migraine!

 
Tak sedar jam dah pukul 12.30pagi. 
Disebabkan jalan dah jauh dan tak larat nak menapak balik hotel, 
jom kita ramai-ramai naik beca, bila lagi nak merasa.

 lepas turun beca, menembak lagi sedas dua di pukul 12.40 malam...




Esoknya, nak breakfast mengadap sungai boleh...

 nak duduk dalam pun boleh.

 ada Buffet dan A-la Carte.


Berderet-deret cereal, ada honey star, koko crunch, snow flakes, 
cornflakes, whole wheat, trix... just name it.

 ada 9 jenis jem / 'sapuan' antaranya blueberry, blackcurrant, strawberry, 
orange marmalade, peanut butter, Nutella, Marmite (eeuuwww)...

 fruits station
minyak zaitun extra dara, cuka balsamic & kicap lee & perrins sebagai penambah perisa


pickles fruit & cheese

Untuk A-la Carte, sVs pilih Egg Benedict.
Egg york dia meleleh-leleh beb! Confirm Chef Gordon Ramsay bagi A+

Big Breakfast -  sesuai dengan namanya. 
Burppp.. Alhamdulillah

dan Roti Canai yang sangat sedap, ringan, lembut, gebu, garing, rangup dan oh!!cerita pun tak guna.
Best ever roti canai I ever had... tak tipu,  fluffy sesangat
Breakfast esoknya repeat lagi 2 keping, biasalah tamak haloba..

Waffle & pancake + blueberry jam & honey, Yummeh
 

Abah, i wish you were here, breakfast roti canai sedap sama-sama...

jom bakar lemak sambil jalan-jalan cuci mata keliling hotel pulak

Casa Del Rio maksudnya 'Rumah Tepi Sungai' bercirikan seni bina Portugis, Belanda dan Mediterranean 
dengan warna dinding & tiang ala-ala kecoklatan seperti agar-agar santan gula melaka... eemmmm dap.




Sarip Dol tengah kejar Cik Salmah.
"Ah... jaga-jaga cik Salmah... jaga-jaga....."



 Sebelum balik wajib bergambo ramai-ramai
 
My office mates.
You're not awesome without me. 
lariiiiiiii....

 

Iqram & Zaiem
hahaha, korang memang sporting  :)


kalau pi Melaka, jangan lupa singgah Batu Berendam pekena coconut shake.
Bila dah beratur panjaaaaang, jangan beli 2 je... terus order 8, baru puas hati

Casa del Rio, Melaka 
88, Jalan Kota Laksamana
75200 Melaka
Malaysia
Tel: +60 6 289 6888
Fax: +60 6 289 6999



Casa Del Rio, Melaka... TERBAIK!

sVs bagi 5 binatang bintang









Nota Ketiak : next entry ambo cerito pasal Jonker Street pulo deh...









.

20 comments:

  1. Wow...bestnya...pegi tak ajak...:-)

    ReplyDelete
  2. kak svs.. tgh pose ni.. tgk makanan pulak meriah je depan mata ni.. huhuhu.. berjaya jugak tahan nafsu makan walaupun di duga.. chewah..

    ReplyDelete
  3. Wow..kagum tengok interior..mknn...sume2 lah! Berapa mahal tu rege biliknya?

    ReplyDelete
  4. Hotel kelihatan luxury ditambah tukang ambil gambar professional buat mata kakak terpana!

    ReplyDelete
  5. man asam pedas tu dekat sangat dengan office kita, tapi kita tak pernah p hihi
    eh tak p makan roti nan pak putra ke
    kalau jalan kaki dari hotel ke man asam pedas tu sure nampak
    mat saleh suka datang situ

    ReplyDelete
  6. wow! cantiknya hotel!!
    osemnya gambar!!
    nampak usaha gigih dr seorang photographer utk dapatkan angle & hasil terbaik. Good job.

    ReplyDelete
  7. Fuyooo...best tahap ular sawa batik...i like your friends...sporting

    ReplyDelete
  8. Fuyooo...best tahap ular sawa batik...i like your friends...sporting

    ReplyDelete
  9. Wahh mcm bukan dlm malaysia je tmptnya.

    ReplyDelete
  10. uish.. atas bawah luar dalam semua cantik uishhh!!! yang parkinson pun cantik uishh!!!

    ReplyDelete
  11. kite nampak.... yang bahagian.... makan2 je.... sebab kita tak lunch hari ni.. jadi tekak kite kembang kuncup telan air liur....... sibbek tak leleh keluar....

    kite baru pindah opis... jadi takde lagi merasa opis trip.. opis lama pon kita tak pernah join... hehehee....

    ReplyDelete
  12. perghhhhh, terbaik la interior hotel ni...
    unik...
    tgk roti canai tu pun tahu dah, sedap n gebu..

    ReplyDelete
  13. mak aiiiiiiii
    jeles tahap gaban tengok gambar.... huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  14. mak aiiiiiiii
    jeles tahap gaban tengok gambar.... huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  15. Seronoknya tengok gambar2 semua ni,,,kenduri mata jer.

    ReplyDelete
  16. TQ TQ...
    Puas tgk gambar banyak2 ni..

    Ni hotel bangsawan....hihihi..
    Saya dpt tgk gambar pun jadi lah

    ReplyDelete
  17. Seterika arang dan tali pinggang besi tu...rasa dekat sangat dalam memori...umah arwah opah dulu ada ni...

    ReplyDelete
  18. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  19. Great post! Do check out our coverage of Casa Del Rio Melaka as well!

    Happy Travels Everyone!

    Tom,
    2bearbear.com

    ReplyDelete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...