Thursday, 24 December 2009

Like Father Like Sons



Faiz - terkenal dgn  selimut busuk  pink bertexture lembut, bila sentuh dgn tapak tangan akan beri kesan ngilu-ngilu geli pd 5 deria rasa.  Masih tak lekang walaupun nak masuk darjah 4..  Hari tu pi Klang tak bawak selimut sbb balik hari je.  Petang tu cuaca panas pukul 4.30 waktu tempatan...
Faiz        : Mama, bila nak balik rumah Pandan? (mcm le ada rumah lain..)
Awek cun : Apasal?
Faiz        : Kita rasa mcm rindu je dekat selimut kita..
Awek cun : .......?? (sambil kerut kening, tapi masih cun..)
Faiz        : Kita rasa selesa kalau ada selimut tu, rasa mcm selamat je..
Awek cun : Ko biar betul Muhammad Faizuddin Bin Fairuz... (sambil membetulkan bulu mata palsu yg senget supaya nampak lebih cun...)
 

Hazim - bantal merah gambar Santa Claus, Idah beli masa anak dara dulu.  Kalau sapa2 nak gi camping masuk hutan atau pi keliling dunia naik gerek seh, bagus bawak bantal ni sbb Google Map pun belum tentu lengkap.. tak perlu WIFI, plug-in bagai.. Memperkenalkan pereka muda dgn hasil ciptaannya "Wireless 'World Map' come with aroma therapy" - Muhammad Hazimuddin bin Fairuz... sapa kata anak melayu tak pandai mencipta?


Firman - terlalu obses dgn bantal busuk dia yg mmg busuk! Jgn le di pakaikan sampul, tak sampai 5 minit sarung ke barat laut bantal ke tenggara.  Dari warna kuning air, b'tukar ke kelabu taik anjin.  Hujung bantal tu posisi paling penting- ikat dgn getah bagi memberi impak maksima tahap dewa gaban bila di cucuh ke lobang idong, telinga, mata, pusat, 'bird' dll.  Kejap..... bird??! apa kejadahnya kaitan bird dengan busyuk??!....  Kalau nak basuh, kena inform tuan empunya, kalau tak maunya 'meroyan' 1 rumah.  Selang 5 minit jengah washing machine... nak pastikan  bantal tu ok, takde rasa pening2 langau. Lepas spin kering, tak perlu sidai, terus mintak busyuk sambil peluk cium mcm baru jumpa dalam jejak kasih..  "eemmm.. wahnginyeee busyuk Fiman..."  Masa kat Langkawi airport, ada bunyik tit, tit, tit, tit, masa lalu 'door scanning', busyuk dia kena check dgn security, siap picit2 bantal tu, takut ada sembunyikan bom buatan tangan / senjata api / objek tumpul / viagra,..  nasib baik security tu tak cium, maunya dapat mc 3 hari hehehe..  Semenjak 2 menjak ni, bantal tu dah ada nama, entah bila dia pi daftarkan surat beranak pun tak tahu, kadang-kadang "baby", kadang-kadang "adik"... eeeeeeeee mengerikan!!  "..sshhh jgn bising, baby nak tido.."  ..."Mama, adik sakit, jatuh"...  "Mama, baby nak cucu".. sambil kelek mcm bayi.... Ko biar betul Muhammad Firmansyah bin Fairuz ...
 

Abah - being a humble servent of my creator, an older son of my parents in law, a brother to my ..., a husband and a father to my children, is still pakai bantal peluk busyuk warna merah!!  Betul... tak tipuuu!  Betul le peribahasa "Like Father Like Son".. atau .. "Mana Tumpahnya Kuah Kalau Tak Ke Nasi"..  atau  "Bapak Borek Anak Rintik"...  Faiz, Hazim & Firman may be following his Abah's footsteps.  Jadi... bukanlah salah ibu mengandung...  


Mama - masih single tak berteman...... tapi tetap cun...  

Sekian.







No comments:

Post a Comment

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...