Tuesday, 11 December 2012

Cuti-cuti Malaysia - Kuantan Pahang

.
Swiss Garden Resort & Spa, Kuantan Pahang.

Bila cuti sekolah, budak-budak yang paling suka, 
mak budak tumpang gembira dan 
bapak budak yang garu kepala... nak bayar bil hotel segala :)

Bertolak dari KL pukul 10pagi, rancang nak makan tengahari di Akob Ikan Patin - tepi Sungai Kuantan, boleh gak pekena gulai tempoyak.  Rupanya hari jumaat tutup laaa.  Terus merajuk, nyampah....

Singgah gerai Pak Soh di Sg. Karang, betul-betul depan Hotel Swiss Garden yang masih dlm pembinaan.  Keropok leko digentel dan disalut 1 lapisan tepung yang nipis lalu digoreng.  Garing di luar & lembut di dalam... dapat pulak makan panas2, peeerrrrrrggh!! Mak mertua lalu belakang peti ais pun tak perasan.

  ada keropok leko, sata, otak-otak,  keropok goreng... Hei! air kelapa pun ada laaa... pandai Pak Soh pujuk...


 
 Pagi, petang, siang malam... swimmiiiiiiing je

   
 Yeehaaaa!! mandi laut pulak!
 
 Mari kita rentungkan kulit yang dah sedia hangus... mariiiiiiii!!
 Boleh masak lemak utk makan malam ni.

Errr.. kalau le kena pelempang dgn tangan ni, 
terus bungkus kain baju balik kampung... huhuhu

Jatuh cinta dgn Restoran Ana Ikan Bakar Petai, Tanjung Lumpur. Segala jenis binatang laut yang dijual di sini sangat fresh, menepati citarasa, servis  yang pantas walaupun pengunjung sangat ramai dan harganya sangat berpatutan. 
 
 Ikan siakap sweet sour

 Udang goreng halia (agak berminyak), tak pe... nnti kita singgah gym

sayur cendawan sos tiram, sotong goreng tepung, telur dadar, sup kosong, nasi kosong (utk 6 orang), teh o ais, jus tembikai & jus oren gelas besar = RM 74 je.  Esok repeat makan sini lagi dgn menu yang lain pulak  :)


Kalau singgah Kuantan, antara kedai yg biasa diterjah ialah:

- Restoran Akob Ikan Patin, bandar Kuantan (makan tengahari)
signature dish ialah gulai tempoyak ikan patin & sambal tempoyak daun kayu

- Warong Pok Su & Mok Su, Tanjung Lumpur, (minum petang)
ada laksam, nasi dagang, kuih muih, sata, otak-otak, keropok lekor dan segala jenis binatang yg ada dilaut dia buat celop tepung 

- Pak Soh, Sungai Karang (minum petang)

sata, keropok lekor, keropok keping, otak-otak, ikan masin

Makan Malam di Tanjung Lumpur
- Ana Ikan Bakar Petai
- Mail Ikan Bakar
- Marina Tomyam Seafood


 




.

54 comments:

  1. mana gambar menu Paksu & Maksu? teringin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang ramai sangat, segan nak keluarkan kamera cap badak sumbu semput...
      tapi Pok Su & Mok Su mmg terbaik :)

      Delete
  2. Salam kenal kak...wahhhhh caya la kak ada recommended place bila ada kat kuantan...hehe..myra nak g kuantan 23hb neh...hope boleh singgah tmpt yg akak review tuh...sbb tetibe air leleh nengok entri tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Myra :)

      singgah dik, jangan tak singgah... sebut je nama akak, mesti dia org tak kenal punya

      Delete
  3. semua menu best.! cuti2 sambil mkn angin release tension kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. seminggu lagi nak pergi, hati dah berbunga-bunga... best kan :)

      Delete
  4. Okay..dah salin ! hehehehe..

    Sebab saya plan nak jalan2 ke Kuantan/Tganu hujung bulan ni..

    Errrr...gulai tempoyak ikan patin tu reasonable tak harga nya? Risau baca kar paper, kena charge beratus ringgit utk seekor ikan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... PAPAGO banyak membantu :)

      ikut pada harga pasaran & saiz ikan tu... kalau tak silap harga sepotong (saiz tapak tangan) tak sampai $10

      Delete
  5. kalo kena pekempang dgn tangan tuu saper nk updet blog makk ni puloppps.. ahhhaa

    ReplyDelete
  6. Nasib baik merajuk ada yg pujuk tu ha. Pak Soh pun Pak Soh lah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... Mak Soh jeling-jeling, ngeri

      Delete
  7. Kalau setakat tunjuk gambar dan bagi tau nama restoran, aku tak dapat nak appreciate kenikmatannya la kak...Kena bawak belanja aku, baru aku boleh mendalami kelazatannya... keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hallo.... halooo... apa?.. line tak berapa clear la...
      haloooo, call balik, call balik... toot toot toot toot

      Delete
  8. aiii..sedapnya food2 tu..dee dulu gi kuantan tak berapa tahu nak mkn mana..leh refer blog sis kalau ke kuantan lagi..salam kenal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. paling suka pi kuantan & t'ganu... syurgaaaa

      Delete
  9. seronokkkkkkknyaaaa
    makanan pun sedapppp2 belaka

    ReplyDelete
  10. ya allah.....bestnyaaaaaaaaaa.....

    ReplyDelete
  11. sure surnburn kan kak...

    sedapnya menu2 kat sini...terliur saya....adoi la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu sudah pasti, malam2 nampak mata & gigi je

      Delete
  12. bestnyer makan segala jenis binatang laut ni...

    ReplyDelete
  13. wow!!
    cuti dlam Malaysia pun best kan..
    eheehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malaysia di hatiku.







      sebenarnya tu je yg mampu

      Delete
  14. cadang 21hb ni nak bercuti area kuantan sampai ke Pekan....teringin nak singgah semua kedai tu
    boleh bagi GPS Coordinate?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pd akak kalau papago, klik pd POI search je, type location & set destination... lebih mudah dr coordinate

      Delete
  15. sedap2 semua nye. gmbr pon cantik2.. aduh! lapo

    ReplyDelete
  16. As salam Ahkak SvS,

    Macamana kalau preggy mengidam nak mamam sata, kepok lekor & semua2 dlm gambor tu? Tak sukalah entry ni! buat kite laporrrrrr...grrrr ;))

    Tangan yg nak lempang tu sexy! aaauwww! hehehee... psssttt sedap siput tu klau buat masak lomak! kihkihkih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam Marya,

      Wow! ada baby ke??!!!!
      Ngidam? Yg tu tak dapek le den nak nolong.. jauh beno

      Apa? sexy!! lepas ni akak akan pastikan dia pakai sarung lengan, sarung tangan, sarung kaki & kain sarung... harus

      Delete
  17. arghhh!! apasal ah letak gambo makanan byk2... huhuhuhu...

    owh... kuantan... terkenang masa lepak kat blackstone minggu lepas... huhuhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi betul le kau yg lemas masa mandi laut hari tu... bingo!

      Delete
  18. baldi plisssssss






    byk ayaq liyoq nak menetes dah ni... :)

    ReplyDelete
  19. Nice Kuantan experience, right?

    Salam kenal... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai awak :)

      yea, another unforgettable memory

      Delete
  20. wah. seronoknya kak. saya baru balik dari kuantan 3 hari lepas. hehe

    ReplyDelete
  21. gambar gambar yang sungguh menggambarkan kuantan. terbaik!!!

    ReplyDelete
  22. kuantan....saya sgt rindu,banyak kenangan disitu huhuhu

    tak pi pantai sepat ker sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. x gelpren duduk kuantan ke?

      tak pon.... asik swimmiiiiiiiiiiig je :(

      Delete
  23. bonda juga baru bulan lepas ke sana..tapi tak sempat lagi merasa masakan di semua restoran di atas. lalu jer lah kot..hak!

    ReplyDelete
  24. Bila dah boleh listkan tempat-tempat sedap senanglah nak tuju mana bila tiba di sana. Nampak makanannya pun tahu sangat menggoda selera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pada tekak saya semuanya sedap, tak tahu lak orang lain macamana...

      Delete
  25. cuti2 ni apalagi? makan-makan laa...kan?
    sedap2 tu...gambar2 pun awesome...gambar2 awan tu cantiknya...lama dok melangu kat sini menikmati...thanks for sharing...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila cuti2 biar org lain pulak masakkan utk kita... kan?
      first time ambil gambar awan, tu pun main picit je..
      :)

      Delete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...