Monday, 10 June 2013

Desa Kaloi Farmhouse, Ulu Yam (Part 2)

Sementara budak2 & bapaknya pi mandi 'air terjun', semua maknya yg cun, bersopan santun lagi hormat pd org tua, bertungkus lumus di dapur.  Seperti biasa, menu  pagi tu adalah sarapan rakyat 1Malaysia - nasi lemak  3 periuk !  Soyatkan sikit daun pisang tepi rumah tu sebagai alas, baru tangkap dalam masa makan nnti.


Ada juga roti sandwich inti tuna & telur + mayonis, spagheti goreng, ayam, sausage & steamboat lebih semalam.
 
ada air teh tarik, milo & kopi kaw

 Segala kemudahan asas yg disediakan harus digunakan dgn sebaiknya. 

Bagi memastikan oven ni betul-betul berfungsi, kita cuba bakar pepes ikan....


Lepas berendam, semuanya lapar. 

Lepas kenyang, semuanya berendam

Pergh! Gondola ride in Venice!!
Row, row, row your boat, Gently down the stream. 
Merrily, merrily, merrily, merrily, Life is but a dream.



Dah namanya farmhouse, mestilah ada binatang peliharaan kan,  antaranya ikan, ayam, angsa, burung merak & rusa.  
Kalau nak bagi rusa makan, nyanyi lagu anak rusa nani baru kembang ekor... itu syarat yg dikenakan.
Ada 4 buah kolam ikan dkt sini.. gemuk-gemuk ikan dia.  Goreng pon sodap

Tengah leka menembak, tetiba kita nak disudunya.... lintang pukang lari. 



Potret kenang-kenangan di Desa Kaloi Farmhouse, Ulu Yam.
  Our big happy family (tak cukup lagi 3 keluarga).  
Moga semuanya diberikan kesihatan yg baik dan sentiasa di bawah lindungan Allah, Amin.







Pada sesiapa yg berminat nak ke Desa Kaloi Farmhouse, sila klik
 http://desakaloihomestay.blogspot.com/  atau
 https://www.facebook.com/pages/Desa-Kaloi-Farmhouse/344640728961674


TERBAIK!












.

55 comments:

  1. dalam kawasan rumah ada sungai yer , tebaik lah...!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sungai, kolam, kebun getah, air terjun... semua ada

      Delete
  2. Laling SvS, memang terbaik la!! Best sihhh!!
    Paling best 3 periuk bekpes satu Malaysia..
    Yong memang suka bab makan-terjun-makan-terjun..

    ps: teringat masa kecik dulu, picnic kat morib ;) skrg tak best dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas ni nak buat roti canai 3 dulang pulak,
      biar tertanggal lengan nak menebar

      Delete
  3. bestnya. banyak makanan, ramai orang, itik ayam. besttttttt!!!!!!

    ReplyDelete
  4. ko Bangsa Johor eh?
    'soyat'
    'pepes'

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kita cakap
      'tear'
      'chunky grounded fish meat',
      mesti awak ingat kita org london kan... hahaha

      Delete
  5. wow banyak makanan seronok dan meriah sungguh budak2

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. dah cari tarikh yg sesuai ke cikMoon?

      Delete
  7. Peh! Tabik dgn group mak2 yg rajin msk. Gile ah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikutkan hati, nak je catering, boleh feeling
      Pandalela Rinong terjun dr atas batu lama sikit.

      Delete
  8. memang TERBAIK la farmhouse ni..

    Saya dah save dlm list "places for family gathering " :)

    "Soyat" tu...hahahhaa..dah lama saya tak dengar word tu...makcik2 saya kat Johor mmg guna word tu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnti tayang gambo ek...

      Ya, akak anak jati JDT.... GOOOOOL!! (tetiba)

      Delete
  9. Tabik betoi selalu buat family gathering. Tempat best2 plak tu. Tumpang seronok tengok kemeriahan tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu, nak gi Ostrolia pegang kangaroo tak de pitih, rusa nani pun jadi laaa...

      Delete
  10. terbaikler sangat tempat untuk gi ramai2 yerk...
    suka tengok familyni selalu bergather2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mengeratkan tali silaturahim... Amin.

      Delete
  11. ish...rasa nak jadi anak buah akak je...hahaha...selau benar uolls ni buat gathering kan...jelessssss aii tau...

    best giler la tempat ni kak...serba lengkap!! terbaiklah!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. eleh... ko lagi la selalu round the world.
      Mak nak jadi anak angkat ko boleh tak nyah? Plis

      Delete
  12. next trip p mane dear?

    jgn tggl new anak angkat tauuuuuuuu....

    lalalaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akan ku kerah 152% tenaga anak angkat baru ni... ada bran? lalalaa...

      Delete
  13. Masya-Allah... seronoknya kakak tengok limpahan makanan, budak-budak terjun mandi-manda dan yg paling best ukhuwah keluarga. Indahnya... suka kakak:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur Alhamdulillah nikmat yg Allah berikan. Tq kakak :)

      Delete
  14. WAH.. SERONOK LE BERCUTI BERAMAI-RAMAI.. SAYA PUN BIASA BERCUTI MESTI RAMAI-RAMAI DENGAN ADIK BERADIK YANG LAIN..

    ReplyDelete
  15. giler bapak best tempat ni kak... terus merancang nak gathering ngan family jugak.

    ReplyDelete
  16. singgah balas....wah bestnya tengok makanan tu.
    Hashhh terus rasa lapar... nak pergi cari makanan xleh sbb duk hostel.
    So tnggula bunyi wisel untuk makan malam, bru boleh makan. hehee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. teringat hirup maggi dkt hostel... makanan asasi tu

      Delete
  17. bestnya tempat ni
    sesuai bawa family, tqqq utk info ini ye he hee

    ReplyDelete
  18. memang terbaiklah kak.. lelagi tang lepas makan boleh terjun tiruk... pergh.. nikmat.

    ReplyDelete
  19. oooh the food and pool!!!
    combooo!heheh :)

    ReplyDelete
  20. Best mmg sesuai bwk fmily ramai2 bru rasa meriah..suka tgk pic lst ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn lupa masak nasi ayam... cili extra hot

      Delete
  21. waaa...bestnya..memang sesuai tempat ni untuk family kan...

    ReplyDelete
  22. Hi, I really enjoyed looking thru the very well taken pics.
    I remember Ulu Yam of long ago, still jungle, few farms.
    I sure love those food dishes, looks really delicious.
    You a good photographer.
    Best regards.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. just press the camera button maaa.. tak susah pun

      Delete
  23. menu2 sedap & meriah sungguh lah !

    ReplyDelete
  24. best nyerrrrrr....semua nyer besttttttt

    ReplyDelete
  25. Replies
    1. masa pergi dulu, $390/night utk 10org. Additional pax kena tambah $30/pax. Tapi dengar cerita macam dah naik harga. Cuba call.

      Delete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...