Tuesday, 4 June 2013

Desa Kaloi Farmhouse, Ulu Yam (Part1)


Family gathering di Desa Kaloi Farmhouse, Ulu Yam Selangor.  
"BEST GILER" tempat ni...
 

 Veranda

 Naik tangga, bagi salam & bukak pintu... sebelah kanan ada ruang tamu.
Bukan sofa rotan dah terabai anyaman hokey... Lorenzo nyah!!




Sebelah kiri, tempat menonton TV.
Sebelum mulakan tugas, update status fb dulu .

Belah depan, ruang makan... luas, terbuai2 day curtain disapa bayu.

Master bedroom

dan ada 2 bilik (attached bathroom) lengkap dgn almari baju, meja solek, 3helai telekung & sejadah.
Semua ruang dalam rumah ni ada aircond & kipas serta 3 bilik  air yg sangat luas + water heater.  Lengkap!

Selimut, tuala, toto, bantal, sarung bantal.. semua ada. 
Kalau tak cukup juga, dia tambah lagi 9 buah travelling mattress berjenama
 Jean Perry dgn harga $69 sebuah (tanda harga masih melekat pd plastik)

sVs bagi A++ utk kitchen.  Ada esbok saiz bapak gajah, oven,  vacume cleaner, mesin basuh muatan depan dan dryer yg sangat tiptop.  Kalau dkt rumah sendiri, bila spin kering je 1 kampung boleh dengar gelodak 'batu besar' dalam mesin... benci tau.



Perkakas dapur semuanya lengkap.  Ada cerek air elektrik, termos elektrik, rice cooker, slow cooker, toaster, radio, pinggan mangkuk, tea pot set jenama corelle & periuk jenama Visions oookey.  Korang tak akan jumpa periuk stainless steal cap kepala kuda belang, kepala buaya atau kepala helang, waima gelas plastik barang sebijik pun tak akan ditemui.  Datang sini korang boleh  lenggang-lenggang kangkung je...

Bila ternampak BBQ grill ni.. jari cuma mampu tunjuk, mulut tetiba jadi gagap,
tutututu bbbbbb qqqqq...  (ada yg kena lempang ni kang).  Mak teruja!

Hannah
Aleya
& Firmansyah alas perut dulu dgn fettuccine alfredo MakSu sementara tunggu kaum adam balik sembahyang Jumaat.


Disebabkan semua dah meroyan nak main air, maka telematch dibuat sebelum solat Asar.

 Air sungainya cetek sangat, paras buku lali je...  mujur ada man made waterfall, Hoyea!
 Berendam le korang sampai kecut
 
Meet our chefs

 Black pepper sauce & johnny steamboat chili sauce

Acara yg ditunggu-tunggu...makan time  :)
 Kaum bapa
 
 Skodeng


 Kanak-kanak makan bawah

 Tauke lai chee kang tak menang tangan

Thumbs Up  :)

Malam tu semua bergelimpangan depan TV..
 zzzzzzzzzz






To be continue...




.

60 comments:

  1. Mak ai, mewahnya tempat ni!! Sofa Lorenzo...washer & dryer front loading...Berapa charge semalam ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. $390/night utk 10org. Additional pax kena tambah $30/pax & kids bawah 12 free.

      Delete
    2. assalamualaikum..mf tumpang tnya...cmne akk dpt hrge rm390 tu??die kire cmne..sbb sy ada terbaca per night rm500, lagipun org nye di call xberangkat..akk ade no lain???

      Delete
    3. http://desakaloihomestay.blogspot.com/ atau
      https://www.facebook.com/pages/Desa-Kaloi-Farmhouse/344640728961674

      Delete
  2. Lengkapp semua...Bestnya
    Siap ada tanda harga lagi tu...tu tandanya Masih baru :D

    ReplyDelete
  3. bestnya rumah ni..rasa macam nak buat rumah camni lah..semua kemudahan ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. menarik tu rm390/10 org
      emm bila dpt gi sini
      semua kumpul kat sini best-best

      Delete
    2. Cik Viva, ada RM semua boleh jadi kan,kan..

      Irfa, sangat berpatutan :)

      Delete
  4. Hoh!!
    akan ku tiru lagi nih!!!!


    ReplyDelete
  5. 390 per night? Mak aiiii..murahnyaaaaa. Sangat2 berbaloi....!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat! pi contact mak ayah, tok nenek, pak & mak menakan semua...

      Delete
  6. bestnyer... membayangkan angin pagi membuai langsir day-curtain tu... terdengar kokokkan ayam..
    terasa nak tarik semula selimut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak de maknanya tarik selimut... masa tu kau bayangkan nak memancing je. Beso-beso ikan dia!!

      Delete
    2. Hah?! Beso2...?
      Panggang sedap tuuu...

      Delete
    3. kukus grill panggang, kukus grill panggang...

      Delete
  7. wah tgk pic2 pun dah dpt rasa keseronokannyer

    ReplyDelete
  8. BESNYER SS.. KAT ULU YAM EKK.. TAK PENAH KU TAU .. DEKAT AJE NGAN UMAH NI... BESTNYER... CAM NAK AJAK ADIK BRADIK GATHERING KAT SINI... X YA DAH GI LUAR KL @ SELANGOR.. PENAT NOKKK... TEMPAT PUN NAMPAK CANTIK GAK NI...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sempatt panas punggung dah sampai :)

      Delete
  9. Acik pun teruja tengok gambar rumah ni..cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. sVs berkenan dgn bbq grill, washing machine, oven, aircond, esbok, sofa... semua-semua lah

      Delete
  10. What nice family you have.....tiap kali cuti sekolah....pasti you all buat family gathering pergi beriadah.
    And yg bagusnye langsung promote tempat peranginan yg mana sebelum ni i pun tak tau.
    Thumbs up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Haliza :)
      Nak ke Europe tak mampu, Ulu Yam le jawabnya

      Delete
  11. Replies
    1. 4 thumbs up!! (pinjam tangan orang sebelah)

      Delete
  12. Terimakasih SS. Saya pun dah 10 th baru ni jejak balik CH.
    Bestnya tpt ni, rumah pun cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama :)
      lama kan 10 tahun tu.. anak pun dah darjah 5 yg dulunya masih berdukung belakang kebun teh

      Delete
  13. Akan ku ingat ini tempat.. ulu yam ulu yam ulu yam.. yam yam yam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. nnti terlanggar batu terus hilang

      Delete
  14. Superb sungguh la tempat tu! Serba lengkap semuanya, memang betoi pi lenggang kangkung saja. Memang bestlah! Teringat autobiografi Maaruf Mahmud, seorang penulis veteran, Ulu Yam ni kampung laman dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nasib baik, kangkung pun boleh petik tepi parit rumah tu je...
      Dulu masa sekolah, pernah baca buku 'Anak Din Biola'.

      Delete
  15. Wah tiptop giler facility dia, all good stuff dah la tempat nyer cantik. My god my god rasa nak bawak sekampung european berkampung kat situ la.

    ReplyDelete
  16. waaaaaaahhhhhhh best nyerrrrr kalu sy pon berpuas hati

    ReplyDelete
  17. tuan blog nak ambil anak angkat tak?

    hehehe! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila hantar resume & foto saiz 4R 5 keping pelbagai gaya.

      Delete
    2. amboiii!!!
      mcm ejen cari jodoh!! nyampaaaaaaahhhhh...

      (>.<)

      Delete
  18. fuh bestnya...pasti selesa dapat penginapan macam tuh...

    ReplyDelete
  19. curlazz SvS..
    3 star hotel pun kalah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Yooong.. cuma bell boy je tak ada. Lain perfecto!

      Delete
  20. Kak SS, murah jugak ye pakejnya...

    ReplyDelete
  21. Replies
    1. sis.... sila update blog cepat2...continue part 2..3..4... dll.. hehehe.. teruja nak tgk xtvt family sis kat situ... nak jadikan contoh utk family day kitorang..coming soon.. insyaAllah... kot kitrg plak plan nak wat kat situ..kan..kan...

      Delete
    2. dkt sini tak ada panjat tangga tinggi2 mcm Pulau Pemanggil hari tu, so sangat sesuat utk family CikMoon.

      Delete
  22. boleh x bg contct numbr person in charge?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur Syahida 019-2119809
      http://www.desakaloihomestay.blogspot.com/
      https://www.facebook.com/pages/Desa-Kaloi-Farmhouse

      Delete
  23. bestnyer kak.. saya teruja terus pergi ke blog desa kaloi farmhouse... teruja sungguh ni..
    cepat2 update kak..

    ReplyDelete
  24. kalau ramai2 gi bestler kan.. kalau sefamilijer tak syiokler kot..

    ReplyDelete
  25. cantik...cantik sesangat...saya suka sgt area beranda tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kan, boleh guling-guling dr hujung ke hujung bucu ke bucu

      Delete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...