First time buat kerepek ngaku aka arrowhead chips.
Sedap!
Buang kulit luar & hiris nipis guna pisau atau potato peeler.
Goreng guna minyak penuh sampai bertukar warna perang muda.
Kalau goreng lama sangat nanti pahit.
Sedap!
Tiru dari blog My Small Kitchen . Tq Hazila :)
.
32 comments:
tengok gambar pun nampak sedap, belum rasa lagi ni :)
tak sure dah pernah rasa ker tak benda ni.. tapi macam terliur jer pulak.
apakah perasaan memakannya?
Tak pernah rasa.. tapi pernah tengok ubi? ke bukan ubi? ni.. memang untuk buat kerepek je ke?
best nya !
selalu beli kat tesco time nak CNY
tapi bab nak sagat tu ada malas sket hihi
lemak-lemak gitew
hhmmm.. spt bos bagi cuti 3 bulan, gaji penuh :p
saya ngaku saya tak pernah tau pasal ini ngaku
ubi.
pernah minum air tin sengkuang cina / chestnut brand Seasons tak?
dalam kuih tepung pelita pun ada sengkuang cina ni...
juga ubat untuk sakit kuning.
pilih yg beso-beso... senang kerja
akhirnya, kau ngaku jugak..
ni kalau tak silap buah sengkuang cinaaa...btoi dak SnS
bingo!
ade musim buah ngarku lagi ke? rasa cam dah lepas je. beli kat ner ni
godek2 camera, jumpa ni. Gambar bulan Feb... hihihi
Ingatkan bawang tadi! hahaha
adik beradik, lain mak lain bapak
suka jugak...tp x pernah citer dalam blog...kadang2 dah buat tu malas nak amik gambar...
ooo ni sejenis sengkuang gak ye?? tp bkn sengkuang biasa tu kan? kan?
x penah rs lg..
Kak, letak seasoning tak?
Lain mak lain bapak, kira jiran sebelah la tu kak?
Huwahuwaaa... Sungguh Kerajinan SvS..
Pernah ternampak dulu kala tapi tak pernah rasa..
dok sini ko lupakan jea la ya CIk Yong.. sumber utama takkan jumpa. ;-)
Ya, jiran sebelah punya pak menakan
akak cuma tabur secubit garam je lepas goreng
sedap di tekak sVs :)
ko cari benih, tanam belakang rumah Yong.. hahahaha
sengkuang ni sebesar bawang besar yg bersaiz kecil. Eeeerrr... boleh faham tak..
Yang ini KA mmg buat selalunyer bila riuh dgn CNY senang nak dpt stok hehehe
tak pernah cuba kak... ni pun baru baca2 kat blog.. saya mesti try jugak ni..
kan..
kena tunggu musim
Post a Comment