Wednesday, 7 May 2014

Sedap..


 First time buat kerepek ngaku aka arrowhead chips. 
Sedap!

Buang kulit luar & hiris nipis guna pisau atau potato peeler.

Goreng guna minyak penuh sampai bertukar warna perang muda. 
Kalau goreng lama sangat nanti pahit. 

Sedap!



Tiru dari blog  My Small Kitchen . Tq Hazila :)










.




34 comments:

  1. tengok gambar pun nampak sedap, belum rasa lagi ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak, letak seasoning tak?

      Delete
    2. akak cuma tabur secubit garam je lepas goreng

      Delete
  2. tak sure dah pernah rasa ker tak benda ni.. tapi macam terliur jer pulak.

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. hhmmm.. spt bos bagi cuti 3 bulan, gaji penuh :p

      Delete
  4. Tak pernah rasa.. tapi pernah tengok ubi? ke bukan ubi? ni.. memang untuk buat kerepek je ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ubi.
      pernah minum air tin sengkuang cina / chestnut brand Seasons tak?
      dalam kuih tepung pelita pun ada sengkuang cina ni...
      juga ubat untuk sakit kuning.

      Delete
  5. best nya !
    selalu beli kat tesco time nak CNY
    tapi bab nak sagat tu ada malas sket hihi

    ReplyDelete
  6. saya ngaku saya tak pernah tau pasal ini ngaku

    ReplyDelete
  7. ni kalau tak silap buah sengkuang cinaaa...btoi dak SnS

    ReplyDelete
  8. ade musim buah ngarku lagi ke? rasa cam dah lepas je. beli kat ner ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. godek2 camera, jumpa ni. Gambar bulan Feb... hihihi

      Delete
  9. Replies
    1. adik beradik, lain mak lain bapak

      Delete
    2. Lain mak lain bapak, kira jiran sebelah la tu kak?

      Delete
    3. Ya, jiran sebelah punya pak menakan

      Delete
  10. suka jugak...tp x pernah citer dalam blog...kadang2 dah buat tu malas nak amik gambar...

    ReplyDelete
  11. ooo ni sejenis sengkuang gak ye?? tp bkn sengkuang biasa tu kan? kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sengkuang ni sebesar bawang besar yg bersaiz kecil. Eeeerrr... boleh faham tak..

      Delete
  12. Huwahuwaaa... Sungguh Kerajinan SvS..
    Pernah ternampak dulu kala tapi tak pernah rasa..
    dok sini ko lupakan jea la ya CIk Yong.. sumber utama takkan jumpa. ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko cari benih, tanam belakang rumah Yong.. hahahaha

      Delete
  13. Yang ini KA mmg buat selalunyer bila riuh dgn CNY senang nak dpt stok hehehe

    ReplyDelete
  14. tak pernah cuba kak... ni pun baru baca2 kat blog.. saya mesti try jugak ni..

    ReplyDelete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...