Tuesday, 20 May 2014

Centella Asiatica Janda Baik, Pahang (Part 2)


  Dah pagi...
Ikutkan hati memang nak mengerekot lama dalam selimut... sejuk wooo. 
Kalau le bebudak conteng periuk sVs macam ni, lama dah ku titik tangan tu... tapi yang ni nampak 'Hhmmmm'... suka

Nampak tak mist dekat permukaan tasik tu? 
Walaupun resort ni tak terletak di puncak bukit, waterbody yang luas ni la antara penyebab suhu malamnya sangat sejuk. 
Jom kita sedut udara nyaman di Janda Baik. Tarik nafas dalam-dalam.... tahan sekejap... ok, esok baru hembus

Breakfast ke Cik Put?


 
Banglo 3 bilik dengan senibina rumah tradisional Kelantan yang sarat dengan motif ukiran awan larat.  
Cantik.

Tempat yang sangat sesuai untuk berangan...

Jom kita skodeng apa pokok yang ada di sekitar kawasan ni sementara tunggu breakfast siap.

 Yang dalam pasu tu la Centella Asiatica aka Pegaga.

 Thunbergia erecta

 Allamanda blanchetti
Euphorbia milii - Crown Of Thorns

Hymenocallis littoralis - Spider lily
 
 Bougainvillea Mrs Eva,  glabra cultivar & glabra 'Magnifica' - Bunga Kertas

 Heliconia rostrata
 
  Etlingera elatior red flower - Torch Ginger / Bunga Kantan
 
 Heliconia lingulata

 Costus speciosus (Red Stem)

 Acalypha hispida - Ekor Kucing 
 
 Hibiscus rosa sinensis - Bunga Raya

Ixeris chinensis (agaknya la...)

Tempat yang banyak pokok-pokok macam ni la yang Atok Bak suka, 
bagus untuk terapi minda.  Tapi rasanya kalau pergi shopping lagi best la...

Eh, pokok buah-buahan pun ada...



Nama saya Comel... awak?


 belakang sikit...  belakang sikit... lagi... lagi... lagi sikit..... GEDEBUSH!!

Yusrinaaa!! mana boleh petik!
Hoyea! Hoyea!  Breakfast dah siap!
Jom kita tengok apa yang dia orang masak....  kata Atuk Bak.

 ada pulut inti

ada nasi lemak & mee goreng


 sambal tumis ikan bilis
roti bakar

 berlakon memang no1

 Belah kiri tu daging bbq yang tak sempat nak bakar semalam.  Hiris nipis-nipis & goreng.  
Kesedapannya hingga menjilat sudip senduk serta kuali.


Lepas perut kenyang, ingat nak mandi sungai.. tapi ada family dari group lain pulak dekat situ. Segan. 
So kita orang semua pi main sampan & rakit dekat tasik. 
Tapi sebelum tu nak letak gambar telematch semalam yang tertinggal.



Seperti biasa, Abid akan jadi pemerhati..

Keadaan sebelum & selepas kejadian sampan terbalik.. tolong! tolong!
 
 
Berakit tanpa rakit.... anda mampu?
 rakit terbalik! Help! help!



Seronok sangat masa ni. Terima kasih Allah.


Mak Su yang banyak membantu dalam setiap percutian keluarga. TQVM :)

 Tema tahun ni adalah katak pisang iaitu HIJAU.


Sebelum balik kita tembak sedas dua buat kenang-kenangan.
 Peeewit...




1.... 2.... 3....
 Lompat!

Siapa rasa tuan punya blog ni comel?  Angkat tangan cepat!
Saya! saya! saya!!!


Ooooo.. Atuk Bak tak nak angkat tangan ya...






Centella Asiatica Resort TERBAIK!






Terima kasih atas segala nikmat dan rahmatMu Ya Allah.






.

53 comments:

  1. mana gambar sungainya?
    ada sungai tak dalam pegaga ni?

    nama-nama bunga tu memang hapal ke ..? atau balik bukak buku dan cari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kot-kot ada kat tepi tu kak, tu pasal laju je taip kat situ. Hehehe.

      Delete
  2. Choiii! Penat lecturer ngajo kalau anak murid tak hafal tau...
    Eerrr.. dalam 10, 5 je ingat. Ok le tu, cukup makan.

    ReplyDelete
  3. Apa yg pasti kakak terpikat semua gambar-gambar yg cantik-cantik.
    Bunga kantan pun ada... petik boleh buat laksa/asam pedas (kena saman jawablah hihi....)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena saman boleh bayar... kalau sakit perut camana? hihihi

      Delete
  4. seronoknya pergi ramai2 macam ni..
    ada telematch lagi...
    terasa sungguh nyaman dan serene aje suasananya kan..jauh dari
    hiruk pikuk bandar dan debu2 jalanan...stress pun hilanglah..:)

    ReplyDelete
  5. walau tak banyak katakata..sangat menghiburkan.akak baca n tengok gmbr pun senyum soesorang..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pandai bercerita, biarlah gambar berbicara... cewah

      Delete
  6. seronoknya ! hijau mata memandang

    ReplyDelete
    Replies
    1. contact lens kita warna biru air laut..

      Delete
  7. gambar bercerita,, bestnya aktiviti family disini,

    ReplyDelete
  8. Nice environment. Flora and fauna too... By the way, periuk tu bagus buat props.....hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. another signature for Chentella Asiatica Resort :)

      Delete
  9. salam

    bestnye dapat berkumpul ramai². walaupun anak pahang, kat sini tak pernah sampai lagik...huhuhu..insya ALLAH sampai satu ketika nanti

    ReplyDelete
  10. Salam kak
    Di area rumah saya ada Jalan awan larat. Baru tahu hari ni yang awan larat tu sejenis ukiran;)
    Cantiknya ukiran kayu ni..
    Terliurnya tengok nasi lemak, mesti seronok makan beramai-ramai..

    Slmt bercuti ke pantai timur nnt;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dik..
      Eh, camana boleh tau ni? Skodeng ya? Ke secret admirer? hahahaha

      Delete
    2. Hihihi kak ada leave comment di blog saya..entry saya balik ganu..hihihi...
      Saya balik pantai timur selalunterjah ganu n kelate untuk makan2..
      Get ready mkn sedap2!

      Skodeng..dah lama tak dengar perkataan tu..hihihi

      Have a great day;)

      Delete
    3. pantai timuuur!! tunggu kawe datang!
      Tq :)

      Delete
  11. sukanya tgk pic2 happy family mcm ni.. seronok sgt rasa !

    ReplyDelete
  12. sVs, anda dah buat hati tertawan kat resort tu.....gambar2 semua amat sharp n beautiful,,,anda juga dah buat perut ku yang masih kena 'puasa' ni nak makannnnnn, ssedapnya nmpk semua makanan tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. 'puasa' mck, nanti muntah atas bawah lagi, siapa susah...
      Get well soon :)

      Delete
  13. mak aiii.... banyaknyer pokokkkkk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah kerja tukang kebun... ngadap je la

      Delete
  14. banyak pokok.da banyaknya bunga yang seronok dapat masuk blog ni..

    ReplyDelete
  15. ATUK BAK teragak-agak lah tu nak kata kamu comel..heheh..

    salam ukhwah..salam kenal...

    ReplyDelete
  16. menariknya tempat ni. Buat family day kat sini ye. Gambar2 yg awk snap semua cantik.

    ReplyDelete
  17. warna ijau & merah mmg best tgk kan? cuci mata.. :)
    ps: harga tiket icity ada kat n3 nih ya :)
    http://mamaaerish.blogspot.com/2014/02/fun-at-wax-museum-at-i-city.html

    ReplyDelete
  18. Memang terbaik lah!
    Tahan nafas, hembus esok ( hembus dalam kubur la tu..hahaha)
    Terbayang kesejukannya..sebab siap ada mist tu

    ReplyDelete
  19. cantik nyerrrrr... kalu ke sini boleh lupa semua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sgt sesuai buat KhaiRin cari idea utk buku baru

      Delete
  20. boss resort tu suka makan pegaga eh?

    ReplyDelete
  21. Ha engkau! Banyaknya gambar!

    Dengkilah... kamera berkuasa tinggi...! Saya kamera hp je

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamera biasa je, cuma kena godeh-godeh sikit...

      Delete
  22. wah best betul tengok gambo, rasa macam nak pergi ke sana pulak

    ReplyDelete
  23. Wah..hapenning sangat-sangat...best kan kan skAli skali dapat berkumul cam ni...tapi seriously...lawanya tempat ni...penuh dengan bunga2...

    ReplyDelete
  24. Ehhh kak zakie, kak yon, wak, pohcik dan GB pun ada sini hikssss
    Terima kasih sVs singgah blog Jm yg ntah apa2 tu :-)
    Mmg sesuai sgt klau dpt berkumpul dlm 1 keluarga besar kat sini sambil buat aktiviti tu mmg hapening. View sekitar centella ni mmg ohsem lah sejuk mata memandang

    ReplyDelete
  25. Riverside view chalet 6-8feb 2016 :1. Sinki tersumbat: dh complaint-lgsung x dtg .batu sinki tu pon pecah 2.pintu bilik air mcm nk roboh 3.banjir-kami psg kolam hri ahd mlm7 feb.bnjir dri hari 1st lg.cube tgk tmpat masak tu cmne keadaaan dia,adakah sebab air kolam kami smpai berselut tmpat tu?atau pihak centella sendiri yg x de initiatif lgsg letak batu ke simen ke kt situ utk supaya x smpai jd selut???this is not ouf 1st time here.this is 2nd time n no improvement at all.sewa naik.dari 178++jd 200.tp tkde penambahbaikan pon. Sewa tpak dapor kerusi meja 1 mlm 75 rggt 2 hri 150,pe yg kami dpt?dapor dgn tmpat selut tu???? Anyway mmg kami bwa swimming pool pon, pndai bg kompaun rm100. sungai pon x bersih, keindahan di resort tk seindah di gambar dipaparkn.Tmpat tu berselut bnjir .dri awl2 lg kami dh complaint pd pkerja resort, sblm ade kolam tu lg. Dari mlm pertama lagi.lepas komplain lgsg x dtg.tk tunjuk muka.now pkerja puan nk complaint kami gune kolam???pkir dulu.you will see once hujan lebat ye. Berlecak ke x tmpt tu.x pyh pkai kolam pon. X pyh delete post ni ye.

    ReplyDelete
  26. Riverside view chalet 6-8feb 2016 :1. Sinki tersumbat: dh complaint-lgsung x dtg .batu sinki tu pon pecah 2.pintu bilik air mcm nk roboh 3.banjir-kami psg kolam hri ahd mlm7 feb.bnjir dri hari 1st lg.cube tgk tmpat masak tu cmne keadaaan dia,adakah sebab air kolam kami smpai berselut tmpat tu?atau pihak centella sendiri yg x de initiatif lgsg letak batu ke simen ke kt situ utk supaya x smpai jd selut???this is not ouf 1st time here.this is 2nd time n no improvement at all.sewa naik.dari 178++jd 200.tp tkde penambahbaikan pon. Sewa tpak dapor kerusi meja 1 mlm 75 rggt 2 hri 150,pe yg kami dpt?dapor dgn tmpat selut tu???? Anyway mmg kami bwa swimming pool pon, pndai bg kompaun rm100. sungai pon x bersih, keindahan di resort tk seindah di gambar dipaparkn.Tmpat tu berselut bnjir .dri awl2 lg kami dh complaint pd pkerja resort, sblm ade kolam tu lg. Dari mlm pertama lagi.lepas komplain lgsg x dtg.tk tunjuk muka.now pkerja puan nk complaint kami gune kolam???pkir dulu.you will see once hujan lebat ye. Berlecak ke x tmpt tu.x pyh pkai kolam pon. X pyh delete post ni ye.

    ReplyDelete
  27. Saya bersimpati atas apa yang terjadi pada Che Rosenani sekeluarga.
    Pemilik resort perlu prihatin tentang hak pengunjung kerana mereka telah membayar sejumlah wang untuk percutian yang selesa. Pemilik Resort Centella Asiatica perlu berbuat sesuatu untuk kebaikan bersama pada masa akan datang.

    ReplyDelete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...