Friday, 29 June 2012

Hobi Saya...


Assalamualaikum.

Nama Fiman ialah Muhammad Firmansyah bin Fairuz, umur kita 5 tahun 11 bulan.  Fiman suka sangat lukis.  Lepas mandi pagi, sikat rambut belah tepi senget-senget, pakai bedak putih putih biar nampak hensem, kita terus cari kertas dengan pensel.  Lepas lukis mesti sepah2, mama pun jerit kuat2, tapi kita buat dek je... hihihi.

Kalau pergi window shopping, mesti Fiman bawa buku dengan pensel sebab mama shoping lamaaaaaaaaaa sangat tapi tak beli apa pun... bosan.  Fiman paling suka lukis gambar orang.  Dulu masa kecik2 lukis gambar orang lidi je, bila Fiman dah besar kita dah makan banyak2, orang lidi tu pun jadi gemuk.

 
 

Trademark lukisan Fiman mesti ada poket, necktie, name tag dengan lencana sekolah... baru la kacak. Mama kata Fiman pandai lukis macam abah.  Dulu masa abah nak ngorat mama pun abah pakai lukisan... mama terus cair.   

 "Mama... cair tu apa?"


Kalau lukis lengan terbesar sebelah, Fiman mesti sedih... Fiman mesti nangis... wajib guling-guling...  mamalah yang tolong raba kan lukisan tu.

Abang Faiz dengan Abg Hazim pun pandai lukis... gaduh lagi pandai.  Sekarang ni abang suka lukis kasut... kasut tumit tinggi pompuan, kasut but, kasut bola, selipar, terompah pun ada.  Tapi bila masuk rumah, kasut tak pernah pandai susun atas rak.  Mama mesti jerit, sakit telinga Fiman.



Kalau dah bosan lukis atas kertas, Fiman lukis dekat kamus BESTA pulak sampai bateri kong.  Lepas tu lukis dekat laptop guna photoshop- best, Fiman suka.   Kadang2 Fiman lukis dekat tablet mama sampai bateri low dan seperti biasa mama mesti jerit sebab tak dapat blog walking...
agak2 bila la mama Fiman ni nak sakit tekak ek?





Nota ketiak :
Berilah pujian dan kata-kata positif apabila mereka berusaha melakukan sesuatu. Walaupun kecil di mata kita tapi impaknya sangat besar dalam proses tumbesaran mereka.... ecewah






.

73 comments:

  1. Wah adik beradik Firman semua pandai melukis ya? Bagus... bagus...

    Boleh jadi arkitek ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia kata dia nak jadi tentera udara la kakcik... Gara-gara tengok LIMA

      Delete
  2. Aslmkum..
    Bila tgk gambo yg dia lukis kat tab tu, cantik la drpd sue lukis. Kecik2 dah kreatif..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam.
      tang menyepahkan kertas laaaaaaaaagi kreatif sue...

      Delete
  3. bagus2...cantiknya lukisan firman..usia 5 tahun lukisan macam ni mmg currlasss sgt2.
    Kalau lengan besar sebelah x yah le nangis guling2 ye Firman...gelak guling2 x pe...hihi
    kesian mama...kena jerit je kan...kalau mama x jerit ...sepi pulak kan Man.

    Cantik nya mama dan papa Firman...
    part hati mama cair tu...memang suke
    sebab pernah cair juga suatu masa dulu :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi, best kan bila 'cair'... dah lama tak rasa mcm tu.. wink wink

      Delete
  4. Berbakat sungguh 2 beradik. Wajib pupuk ni. Asah betul. Sgt berpotensi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok, tq... tapi akak pandai asah pensel & pisau je

      Delete
  5. wehhh, mr bean dia rupa mr bean lah! kalau aku lukis mr bean sure jadik faisal hussin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mr bean ada tahi lalat, faizal hussin pun ada gak... sama la tu

      Delete
  6. wahhh..memang bakat dari ayah turun ke anak....terus berikan galakan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, kuah kari tumpah ke nasi... banjir :D

      Delete
  7. baju tak pernah lupa tuck-in. baju melayu pun tuck-in. hensem sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bole jubah pun nak tuck-in pada spender

      Delete
  8. nmpk berbakat sbb (hermmmmm kacer mater grafik person la yer), org tuh nmpk simetri.
    :)

    ReplyDelete
  9. pandai Fiman melukis...hahaha mama tekak besi kot asyik jerit jer.

    ReplyDelete
  10. tiap2 hari ada kelas vokal di sini ya, pengambilan pelajar adalah terhad :)

    ReplyDelete
  11. Wow, moved me.

    Ingatkan Fiman pandai melukis sbb ikut mama, rupanya lukisan abah dia lagi mencairkan.. heeee keluarga seni, sangat best! Acik ni fman, haraplaaa nak melukis, tangan tak bedong!

    semoga Fiman terus kembangkan bakat Fiman, keep up the good work, nak!

    ReplyDelete
  12. wahh...cantik lukisannya ada bakat melukis..semoga berjaya nanti.:)

    ReplyDelete
  13. As salam SVsS,

    Saya suka entry ni! :)))

    Biasanye bakat melukis ni turun dr generation to generation... Pandai ayahnye melukis... Suka gambar kasut tu... cantik sgt... Ala teringat dulu Marya pun adelah sikit2 bakat seni ni tp lpas amik course accounting terus hilang dah bakat tu...tak rebrush pun... Tgk nnt kat anak mcmane...hik3... ;))

    Asah bakat anak nnt boleh jd arkitek termasyur atau pereka design terkenal! Tumpang bangga! :)))

    Lukisan tu rupa SvsS ke? Cantik! Sama padan & segak & anggun gitu! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya bapak borek, anak rintik, mak bintik-bintik :-D mungkin anak Marya ada bakat spt ibunya juga.

      Ya, tu la SvsS dgn abg taf 12 tahun dulu... cun kan, dagu runcing ke depan.... skrg ni dagu berdouble ke belakang :-(

      Delete
  14. Fiman sgt best. Anty suka tengok lukisan Fiman..

    Mama Fiman jerit kuat eh.. Hehe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiman pun suka dgn anty... Ala, mama jerit2 manja je hehe

      Delete
  15. Replies
    1. Comel? hehe... tetiba rasa mcm anak kucing pulak... miowwwww

      Delete
  16. sebaiknya galakan mereka agar mereka merasa ada yang syg ni..

    nmpak cool je n3 ni.suka3

    ReplyDelete
  17. As-salam
    Anak rentek dek bapa yang borek. Kuah tumpah ke nasi jua! Seronok saksikan hobi dan kemahiran anak-anak sVSs tu. Pandai melukis, bila dah dewasa boleh belajar dalam jurusan yang berkaitan dengan lukis-melukis, yang tak semestinya bidang seni, tetapi juga sains. "Jempol tegak" untuk keluarga pelukis sVSs!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Cikgu.
      Kami suami isteri mmg dari belajar sampai sekarang ni 'dipaksa' melakar sesuatu di atas kertas, tu yg budak2 ni terikut-ikut...

      Jempol tegak?.. nnti saya cari kamus

      Delete
  18. 1oo% setuju, kita jangan kedekut bagi pujian kat anak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak luak pun harta kita kalau beri pujian pd sesiapa pun kan... :)

      Delete
  19. Salam SvsS..rajin firman melukis..kalau didik dgn baik mau jadi pelukis yg berjaya suatu hr nanti..seni is in the gene..kalau ayah pandai anak pun mesti ada bakat juga..like my gal..ayah dia pandai melukis dia pun ada gak bakat tu..cuma dia malas..tangannya berseni..kalau suruh buat fegurine fondant mmg dia pandai dan cantik sekali hasilnya berbanding dgn hasil tangan mieza hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mieza..
      Mmg betul, kena beri semangat pd dia.. pernah berangan nak masukkan kelas tapi nnti dulu lah.

      wow pandainya yr girl gentel fondant! suka suka suka

      Delete
  20. Replies
    1. Waalaikumsalam Woofer Storm.
      Dgn izin Allah, sihat alhamdulillah :)

      Delete
  21. memang menurun bakatnye tuh! hebat Firman!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq GB, yg tak tahan bila meragamnya tu... fenin

      Delete
  22. alalala...comel nyer...hehehe :P

    ReplyDelete
  23. Replies
    1. Kalau boleh hari2 dipaksanya baca entry ni, complete dgn comment dr korang semua, seronok je dia...

      Delete
  24. berbakat!
    boleh di asah lagi bakat yg ada ni...

    seriously - lukisan anak2 uols jauh lebih cantik dari lukisan iols
    yg duu - kini dan selamanya
    hanya reti lukis orang lidi jahhh!~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Milo.

      Ok la tu orang lidi daripada orang halimunan... hihihi

      Delete
  25. Replies
    1. mmg betul!! bagi pujian kat anak2 supaya mereka terus dihargai....

      p/s: pandainya fiman lukis!!

      Delete
    2. b.r.u.t.a.l.s.o.l.o,
      bab menyepah lagi bijak...



      wahida,
      kan, tak rugi apa pun kalau kita puji ek...

      p/s: gaduh, merajuk, lanyak sofa, terkinja-kinja atas katil pun pandai

      Delete
  26. Assalamualaikum sudipVSsenduk,

    Haaa... tu dia macam2 fesyen yang dok ada...kreatif la Firman nih...
    Jangan dok sedih2 ya Firman...Aunty Ros suka sangat tengok lukisan Firman nih....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Ros, tq.

      Nanti sVSs tunjuk comment Ros pd dia... mesti tersengih sampai ke telinga, wajib!

      Delete
  27. Oh? Abah pon orang seni ke?

    Suroh Firman lukis muka uncle, boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya,seniman bujang belapok...


      cadangan uncle akan diusulkan ke pihak bawahan...

      Delete
  28. ya ampunn comel yg amat anak akak ni hehe..cantik la dia lukis, inherit from u?

    ReplyDelete
  29. sebagai parents mesti sentiasa bagi support apapun jua minat anak2 kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. 120% Agree! walau apa pun minat mereka

      Delete
  30. Setuju...apa jer yg anak kita buat..even x cantik..tp elok kita puji..besar hati dia dan akan buat lagi lebih baik dari sebelum...tp mcm saya..hehehe...menyakat mmg suka...

    ReplyDelete
  31. slm kenal kak.
    wah, smartlah! lg2 gmba mr bean tu. sebijik. smoga bsar nt jd org brguna kd abah n mama ye firman. kim slm kt firman, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah sampaikan salam hara pd firman... seronok dia, sengih memanjang bila ada peminat

      Delete
  32. yer betul tu kak, setiap apa pun hasil kerja diorang, mesti kita kena puji baru diorang akan lebih semangat untuk terus usaha..jadi sayu plak bila tengok fiman jd sedih n guling2 sebab lukisan lengan besar sebelah..so sweet!!

    ReplyDelete
  33. adik2 saya yg kecik pon suke melukis. cume dorg lom pandai beza dinding dgn kertas. so,mak saya pn jerit2 gak la.haha

    ReplyDelete
  34. hahahaha... yea yea ada kawan jerit

    ReplyDelete
  35. ni betul2 punya pandai ni beb...

    ReplyDelete
    Replies
    1. siapa? mama Fiman ke? Oh, mama mmg pandai jerit...

      Delete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...