Monday, 15 April 2013

Pulau Pemanggil, Mersing Johor - Part 2


Hari kedua di Pulau Pemanggil.  Bersedia utk "Island Hopping" di
Pulau Lang, Pulau Dayang & Pulau Aur.   Ho yeh! ho yeh!!

 Pukul 7am. bergegas sepasang kekasih berlari-lari cute nak tunggu matahari terbit... bergegar jeti.


Mancing dulu sementara tunggu matahari terbit... kot-kot dapat tenggiri sebesen dua, boleh masak asam pedas

Hah! Tu dia.  Dah mai dah....
 
Antara doa Rasulullah (SAW) di pagi hari : Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepadaMu kebaikan hari ini, kemenangannya, pertolongannya, cahayanya, keberkatannya, dan petunjuknya. Dan aku memohon perlindunganMu dari kejahatan yang ada didalamnya dan kejahatan yang ada sesudahnya. Amin.



Lepas sarapan dengan 16 jenis hidangan, 
Pak Ya bawa ke Pulau Lang utk ber snorkeling.

 Dari P.Pemanggil ke P.Lang - P.Dayang - P.Aur & balik ke P.Pemanggil semula.  Sehari berendam... gasak

 


 Kecil je Pulau Lang ni...


Lepas tu bertolak ke Pulau Dayang pulak.
 Jeti Pulau Dayang

 My oldest sister & family - some of my favorite people in the world.
(plastik muntah plzzzz!!!!..)


Apa kelas asik buat istana pasir je... tak mencabar langsung.  
Kita buat kek pasir bertemakan coral pulak. Ko pernah? huh...

Tiba-tiba dengar sayup-sayup orang nyanyi dkt bawah pokok Baringtonia asiatica (Putat Laut)

Abg Taf :   laju, lajuuuu... buai ku lajuuu...  aku nak kawiiin dgn anak rajaaaaa.....
sVs     :   (cepat-cepat tinggalkan kek)  dush  dush  dush  dush.......... DUSH!


pulau kecil di depan Pulau Dayang.


Landak laut (sea urchin)

Lama jugak melayan batu karang dkt Pulau Dayang ni.  Sebelum anak raja datang, baik kita ke Pulau Aur cepat..... Zassss!


 view dr jeti ke pulau
dari pulau ke jeti
Jeti kayu ni akan digantikan dengan jeti konkrit yg masih dlm pembinaan 
(sebelah kanan).   Maka akan hilanglah ke'tradisional'annya dan lenyaplah 
perasaan 'ngeri' apabila meniti susunan kayu pd lantai jeti... ruginya :(

Pada pendapat peribadi sVs, semakin banyak pembangunan di sesebuah
pulau, semakin banyak 'kerosakan' pd persisiran pantainya...

 
 "The Lonely Boat".... single terbaru sVs, jangan dapatkan di pasaran.


ibu collagen, harga borong RM35/kg saje, terhangat di pasaran, mari mari mari... 
   Antara khasiatnya  menegang, memejal, melicin, menghaluskan kulit,
 mengurangkan kedutan dan kulit kendur, mengurangi penuaan pramatang 
dan lain-lain, mari  mari  mari...

sekilah ike di air, sVs tahu janta tino nya...

Budak baju kuning tu baru berusia 5 tahun.  Tak sampai 1 minit celup umpan, 
terus mengena..... wa caya sama lu dik!

Pak Ya kata ni ikan libam dan sVs angguk je sbb cuma kenal ikan kembong.
Patut la.... umpan sotong saiz kapal.  Kalau dkt KL, sotong tu $8 seko dik...
bak sini, akak celop tepong.

Abg Taf: Halooo! budak tu dah sebaya anak awak, tak kan beradik berkakak kot..
sVs      :  errr... terlebih makan collagen gamaknya



  Jeti Pulau Aur





bila nak habis cerita lompat pulau ni, letih la.....












.

54 comments:

  1. Gambar yang sgt cantik. Tak yah gi sabah kat Johor pun ada pantai dan laut yang ohsem.

    ReplyDelete
  2. Ya Allah cantik nya pulau2 tu. Hohoho windunya nak ke pulau. Setiap gambar saya tatap tembus ke dasar laut, ikan budok2 tu pancing, makan-able ker? Masak apa eh? Hahaha soalan tak agak2 ni.

    ReplyDelete
  3. Subhanallah
    Cantikkkkkkk sgttttt...x puas2 mnatap gambar2 satu persatu...
    Cantikkkknya kerang Itu..
    Kalau akak nyanyi atas buaian tu, agak2 ada x putera raja dtg...haha

    ReplyDelete
  4. Memang tersangat biutipul... tapi che abang i kan tak suka naik bot laaa.. takut air, camne ai nak gi cuti-cuti mcm u..

    ReplyDelete
  5. cantiknyer gambar pemandangan matahari terbit...suka tengok gambar kat sini semua lawa2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. semuanya ciptaan Allah, sVs hanya merakam je :)

      Delete
  6. Daulu masa saya bekerja di JB, saya pernah sekali dtg ke sini. Tapi utk aktiviti menyelam skuba.
    fuh lawanya....SubhanAllah.


    semua gambo cantik2 la sis. Ini nak terja kesana kembali

    ReplyDelete
  7. Perghhh!!!!! Cantiknyaaaaaaaa. Ok...should be in the list. Nak bawa family ke Tioman, err, agak gerun sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan.
      rasanya org 'muda' lebih sesuai utk ke sini sbb kena panjat tangga jeti yg tinggi tu.

      Delete
  8. Subhanallah... cantiknya scenery!
    jgn kata pulau pemanggil, pulau tioman pon x pernah smp lagi. nak nyer pergi...

    #pisst, gambar semua superb! double thumbs up lah! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak terkata bila ada depan mata... terpegun

      Delete
  9. Peh...bestnya jln2 pulau ni kak. Teringin gak sy ni nak berpulau-pulauan. Tapi tak syok sbb anak kecik g. Pyh nak mengusung sana sini. Heheheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak paling kecil pernah dtg sini ialah 2 tahun, siap snorkeling lagi..

      Delete
  10. lo gambarnyer menarik kalbu ini... umpama berada di sana sekali... memang sungguh indah pemandangan di situ yerk... tahniah untuk yang mengambil gambar... sangat cantik....

    ReplyDelete
  11. wak pon sukak tengok gambr2 mak yg chantekk jugakk.,ahHHKs

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak main picit2 je wak... tak pandai nak setting2 mcm wak

      Delete
  12. canteknye tempat ni. rasa nakt erjah jugak

    eh... windu snorkeling..

    ReplyDelete
  13. subhanallah.. cantik & cukup2 indah lah !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dan tidak sesuatu pun di dunia ini yang mampu menandingi
      ciptaan Allah, ciptaan yg sangat sempurna.

      Delete
  14. wahhhh cantik gilerrr
    tempat sesuai untuk menulis...hehehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Clive, senang nak cari idea sbb tiada gangguan langsung..
      handphone pun tak berdering.. hahaha

      Delete
  15. Subhanallah, cantik sungguh. Terpegun nih & teringin nak pi..

    ReplyDelete
  16. Seriously.. sangat-sangat memukau mata kakak semua yg dipaparkan. Cantik dan menyenangkan - pandai shot/angle yg menarik tu yg memukau mata:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesungguhnya ciptaan Allah itu sangat indah.

      Delete
  17. SS,

    aduh aduhh duh duhh.. ensem betoi gambar hang!
    jelita menarik tertawan ;-)

    ReplyDelete
  18. Subhanallah...what a very very nice sunrise..

    Subhanallah...clear nya air, cantiknya pasir...


    Subhanallah..
    Subhanallah...

    Kena pergi ni...kena pergi sendiri...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi sendiri, balik pun sendiri tau.. hihihi

      Delete
  19. indahnya permandangan... harap berpeluang ke sini jugak kak.. tenang je mata memandang..

    ReplyDelete
  20. Very the nyaman aje tengok..
    belum sampai lagi..anak2 pasti suka macam ni..very adventurous
    akak suka yang part makan aje..masakan kampung ler tu..hehe
    ah..walaupun gelap gambar sis..kita nampak rupa sis tau..hehe
    so sweet!!!..:)

    ReplyDelete
  21. teringat ketika snorkeling di taman laut pulau tioman, memang byk landak laut tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau jenis yg berduri halus, boleh tercucuk pd tapak kaki
      & duri yg patah akan t'tinggal dlm kaki... sakit!

      Delete
  22. ohooo....cantik2 pic.... geram plak nengok...

    wahhhh siap ada buai... xputus ke tali tu?? muahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... masa tinggalkan pulau tu, talinya masih elok tergantung :)

      Delete
  23. yg penting curlast de vasss tgk foto2 yg menggoda perahsaan...
    jeles giler tgk percutian adventurous camni tau! dush..dush..dush..sib bek dah kawin! ahaha..

    ReplyDelete
  24. tak tau nak komen apa, cuma nak ckp cantik!! cantik!! cantik!!
    kelakar baca dialog akak dgn abg taf...kahkah...akak ni lawak la...

    akak tak jwb lagi soalan saya dlm n3 lepas....sentapppppp....

    ReplyDelete
  25. ala, jgn la sentap nyah..
    nnti entry akhir semua contact number, address, nama tukang masak,
    tukang tolak bot, tukang tegangkan cadar katil akak masukkan.

    ReplyDelete
  26. Assalam..plan nk bwa students..nak tya:
    1. U g ikut pakej k?? Brp per head?
    2. Ada contact number tak?? Bminat nk stay kat pulau dayang@ aur..
    Any suggestions?? Tq..
    n_aida72@yahoo.com

    ReplyDelete
  27. Assalam..plan nk bwa students..nak tya:
    1. U g ikut pakej k?? Brp per head?
    2. Ada contact number tak?? Bminat nk stay kat pulau dayang@ aur..
    Any suggestions?? Tq..
    n_aida72@yahoo.com

    ReplyDelete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...