Wednesday, 24 April 2013

Pulau Pemanggil, Mersing Johor - Part 4


Episod akhir Pulau Pemanggil.
  
Menurut pekerja di sini, pemilik Lanting Resort ni merupaka penggemar barang-barang lama.  
Jadi tak hairanlah kalau dewan makannya dipenuhi dengan pelbagai jenis barangan antik. 

lets the picture talk

tangga menuju ke dewan makan... semput mak

pintu masuk




barangan tembaga

ketam kayu & mesin kira
abacus & cermin mata

radio

kamera

pemarut air batu kepal, kukur kelapa, acuan kuih putu kacang, gong & rehal

 
koleksi gergaji , bakul & radio lama

juga disediakan indoor games seperti carrom, dart, table tennis, mahjong, chess, cards & congkak



ikan buntal

empty space can create the feeling of more space






Babai Pulau Pemanggil .... sob sob sob

Permandangan di sekitar muara Sungai Mersing






We had a really great time and definitely will repeat the experience at Pulau Pemanggil, 
إن شاء الله


The End










.

60 comments:

  1. nnt saya ngan wahida nak pegi... in shaa Allah

    ReplyDelete
  2. Bagai berada di dalam muzium. Nice dan geram tengok pinggan mangkuk lama tu.

    ReplyDelete
  3. Pemanggil...mersing pun blm saya jejak. Pdhal anak johor.

    Ikan buntal..camtu rupanya. Mcm menakutkan jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ujie, thanks follow :)

      Eh, sama la kita...

      Delete
  4. cawan yang kat gambar pertama tu ..yang belah kiri .. sangat nostalgik!
    banyak kat rumah narwah nenek saya dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cawan & nenek saya pun masih ada & masih sihat di kampung sekarang ni

      Delete
  5. bestnya berpulau ni. saya suka tempat camni. pulau2 dan pantai. nyaman je

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...
      baru tersedar betapa bestnya pulau

      Delete
  6. Risau tengok barang2 antiknya kalau bawak anak kecil, kalau dicapainya jatuh berderai pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn risau Kak Jun, tak tercapai dek tangan budak2.

      Delete
  7. Banyaknya pingan mangkuk antik....suka tgok

    ReplyDelete
  8. wahhhhh...tenganga kejap tgk brg2 lama!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs.Eady... tutup mulut tu, nanti masuk lalat

      Delete
  9. wooooowww...banyaknya barang antik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu cuma sebahagian je cikMoon... banyak lagi sebenarnya

      Delete
  10. SS

    mata Cik Yong berkenan sungguh ngan cawan atas tu.. ermmm

    ReplyDelete
  11. Cantiknya deco barangan antik tuan punya kedai tu....Terbayang saya, dia angkut semua benda tu dari tanah besar ke pulau ni naik bot..ekekekeke

    Dah set nak gi pulau ni...Cuma tak tahu bila :)
    teruja baca entri2 tentang nya..TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba bayangkan dia angkut katil saiz king, dressing table, table tennis,
      esbok, meja makan, gerobok, tilam tebal standard hotel, sofa.... dari jauh
      nampak feri nak sampai, staff buat-buat demam, hihihi


      doc, bulan 6 ni utk para pemancing tegar

      Delete
  12. mak aiiiiii... tu kalu jual kt muzium...mau jd billionaire...
    tingat cawan bunga kangkung tu...ada memori di sebaliknyaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. secantik tu ke?
      (terus terjah parit cari bunga kangkung)

      Delete
  13. Mak aiii...banyaknyaaaa tangga. Tak sesuai la nak bawak tok nenek kot kan... Confirm belum pergi pun lutut diorang dah sakit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tak sesuai sbb bangunan resort ni dibina di atas batuan pulau,
      jadi memang memanjat tangga je kerjanya... kesian tok nenek

      Delete
  14. kak mcm mana sign sudipVssenduk boleh ada sekali tu.. hehehe... ketam kayu tu memang dah lama tak nampak.. sejak abah saya dah lama tak menukang ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa... itu la signature dish di pulau pemanggil, hihihi

      Delete
  15. Berkenan sungguh la pulau ni, teringin cek dibuatnya. Deco pun cantik sangat, nostalgia sungguh :)

    ReplyDelete
  16. Bestnye tgk brg lama tue..byk btl koleksi fia kn..smuanye ada..

    ReplyDelete
  17. Hi, wow! I love the ics here. The last time I was in Mersing was wayyyyy back in the early 80s.
    Used to go there for seafood.
    Love your pics. I can see Mersing has changed a lot.
    And that shop with the antiques, very nice!
    Banyak notice too, ha ha.
    Have fun.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Uncle Lee :)

      Agree with u. Mersing is one of the best place to get fresh & cheap seafood
      in Johor long time ago but now, dah bersepah-sepah SF restaurants that
      deliver fresh ikan bakar... sediakan duitnya aje

      Delete
  18. wah mmg menarik sgt.. tq share with us yer

    ReplyDelete
  19. wak pon sukak tengok barang2 klasik ghituuu..,uHHuu

    ReplyDelete
  20. macam muzium! rasa macam dah terpanggil ke sana!

    ReplyDelete
  21. memang sah penggemar barang antik tuh...

    ReplyDelete
  22. Cantiknya Pulau Pemanggil ni.....

    ReplyDelete
  23. akak!! suami saya dah khatam n3 pulau pemanggil akak ni...dia pun teruja tgk...dia berminat nak pergi, tapi tu lah nak kena kira bajet la pulak...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh! terharunya...

      hey nyah, bukan ke suami ko jutawan?

      Delete
  24. sayapun dah survey2 pulau pemanggilni penangan tengok gambar yang cantik kat sini... kalau ada rezeki Insyaallah ke sinilah kami nanti...

    ReplyDelete
  25. semart koleksi cwn pinggan mangkok ketamkayu jam depa noh..kukuq kelapa tu rasa kat rmh mak ada lg..iskk nostalgia betul! menarik sungguh pulau pemanggil! lai lai..

    ReplyDelete
  26. happy besday tuk faiz tu muger jadi anak yg solehh..

    psst. faiz x mintak mak adik baru pompuan gegurlz kewww..ehHHHee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dia sanggup tolong sapu minyak yuyi cap limau pd gegurlz seawal 3 pagi, maknya ON je...

      Delete
    2. comment salah tempat la wak...

      Delete
    3. wak dengan ini mengaku SENGAJA mengkomen kat tempat entri mak ygini yee,, tanpa sebab.., ehHHee

      Delete
  27. bestnya dapat jamu mata kt sini ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. jamu selera kena bayar, jamu mata free je.. sila sila

      Delete
  28. Replies
    1. 3 tahun lepas, 3 days 2 nights utk family package ialah RM 1458.00 nett per family (2 dewasa 3 kanak-kanak).
      Kira sangat berpatutan harganya, tapi sekarang tak tau la berapa

      Delete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...