Saturday, 25 July 2009

Jalan Braga & Kopi Aroma

Day 2
Meriah subuh dkt sini, suara azan bersahut-sahutan dari beberapa masjid b'dekatan.  Bangun dgn harapan baru supaya tak dikecewakan mcm s'malam.. 
Breakfast dkt cafe hotel, makanan biasa je, tapi pelbagai. Yg penting, keropok udang saiz bapak gajah tak pernah tinggal. Kalau jual dkt RNR Melaka, maunye $5 for 3pcs. Tempe goreng pun ada pagi2... patutlah muka org2 indon ni licin mcm Khir Toyo...


Jalan Braga - Painting Street Vendor 
Jalan Braga is an interesting street to walk through. Turun naik kening teruja dgn lukisan yg dipamir, we stop at on of the art shop and buy some paintings.




Toko Kopi Aroma, Jalan Bancely 
Terus ke toko Kopi Aroma dimana pemiliknya, Widyu, merupakan generasi ke 2 dan s'org pensyarah yg sgt ramah. Didirikan sejak 1930 dan b'operasi dari 6pagi hingga 3 sore. Penghasil kopi original di Indonesia dimana proses penghasilan kopi ni menggunakan mekanisme tradisional/antik. 



Everything in the factory is hand-labor from picking and sorting the beans, roasting & packing. Ada 2 jenis kopi :- 
Arabica - fit for people w high blood pressure
Robusta - fit for people w low blood pressure, elak migrain, diabetis, keringkan luka & kanser usus. Penerangan diberikan ttg proses pembuatan kopi satu persatu, dimana kopi Arabika takes 8 years & Robusta cuma 5 tahun je untuk disimpan sebelum diproses. Bila tengok gudang simpan biji kopi....tinggi menggunung!






 Mesin pengisar biji kopi


Gudang menyimpam biji kopi 
&bekas ratu cantik mee Bandung di hadapan kedai Kopi Aroma 




Arabica 500gr : Rp42,000 ; 1kg : Rp73,000
Robusta 500gr : Rp34,000 ; 1kg : Rp59,000
&
Dinding kedai dihiasi dgn benda ni..

Balik rumah, try rasa versi Arabica, sekali menyicip.... loh, kok rasanya ganteng amet! kentel & gurih.. kalian wajib nyobain ya, manteb doooongg!! Ayuh ke rumah ku, pasti ku godak utk mu.. mai secawan..  

As for me, kopi mana-manapun sebenarnya rasa sama je... coz i'm not a coffee lover.. hehehe




No comments:

Post a Comment

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...