Wednesday, 5 May 2010

Dinner Express


Biasanya sebelum gi keje, mama masak nasi terus utk makan malam. Cepat sikit, tinggal beli masak lauk je nnti. Kalau tak... masa tu le nak cek homework, tonton Adamaya, Bicara Kifayah, nak masak, nak tengok Nenek Kebaya, zikir bla, bla, bla..

Tapi ari tu Faiz complain, asik makan nasi je.. "Kita tak nak makan nasi putih atau nasi goreng ari ni.." Amboi3x!! duluuuuu masa mama beso korang ni, apa Atok Mak masak kita org telan je tau tanpa kompromi. Abis, nasi dah masak tu nak suruh sapa makan? cicak?

Nasib baik le masa baby dulu mama minum susu ibu yg kaya dengan nutrisi, laktoferin, immunofortis, omega 3, 6, DHA dan AA. Dengan pantas, otak mama  berhubung antara satu sama lain, ligat berfikir menu baru tapi masih menggunakan nasi. TING! (simbol mentol bercahaya dkt otak belah kanan).

Question :  Kenapa otak kanan? kenapa bukan kiri?
Answer   :  Sila rujuk gambarajah dibawah... (Bagus blog mama ni.. bukan hanya merapu tak tentu pasal, malahan penuh dgn info berguna. Riak)

 klick pd gambo utk imej lebih beso...

Dengan kelajuan cahaya 299792458 meter sesaat, mama terus capai santan, panaskan dalam periuk + garam, campak halia, bawang putih, tutup api, campak santan dlm rice cooker, gaulkan dgn nasi, keep warm. Siap! tak sampai 5 minit, nasi lemak express terhidang atas meja... Nasi lemak je lah, lauk lain mcm sambal tu jgn tanya.. hehehe

Faiz         :  Mmmmm.. sedapnya, bau apa ni? Mcm bau nasi lemak je..

Hazim       :  Nasi lemak? Tu kegemaran Hazim tu. Mama masak ke?
 
Awek Cun  :  Tak lah, cina sebelah bagi...




No comments:

Post a Comment

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...