Thursday, 13 May 2010

Good Old Days


Zaman mama kecik2 dulu, ni le antara permainan yg best sangat. Kalau time main, mmg main betul2, heaven beb.. Dulu time weekends mana ada gi shopping mcm skrg. Harap balik Kg Pontian / Mampan je la...

1. Ram Ram Rep
Just a simpla game, main kejar2 je. Tapi sebelum tu semua jari kena letak dkt 1 tapak tangan sambil nyanyi Ram Ram Rep, Anak Udang Kena Sepit, Nak Kawin Tak de Duit, Cari Bini Atas Bukit, Motokar Pancit, Pak Ali Terkencit... Ram Rep!  Tangan sapa yg kena sepit, dia la yg jadi. Sapa yg jadi kena kejo org lain, so sapa2 yg stamina tak brp. kuat, cepat2 le cangkung kalau takut kena cuit. Bila kena kejo tu.. terjerit2 & lari mcm nak mampos. Bes sangat!
 

2. Lempar Tin (Versi Kg Merdeka)
Ni le game paling happening-Satu Kg Merdeka join beb! Tak kira umur, antara org yg mama ingat Anak Wak Darus - Icong, Kapit, Din, Ijot, Lili, Izam. Anak Mak SIah - Abg Mamat, Fadil, Pozan, Pairus, Apis. Anak Atok Bak - Ayah Long, Cik Ayu, Cik Alis, Mama. Anak Mak CT- Kak G, Kuraptah. Cucu Arwah Tok Non - Zul...  Shukor and many more!

Semua b'kumpul dkt depan jalan rumah Atok Bak (sekarang), 1orang kena baling tin kemek yg b'isi batu ke hujung jalan. Biasanya tin tu akan jatuh dkt depan rumah Wak Darus (depends pd kekuatan org yg baling). Pas tu sapa yg jadi dia kena ambik tin tu manakala yg lain pi sembunyi. Sambil cari mangsa, tin tu kena digoncang biar  bunyi dia tu buat tambah berdebar & parkinson org yg sembunyi... hehehe.  Sape yang pernah main tahulaa..


3. Sembunyi Ibu
Main ni pun senang. Sapa jadi kena tutup mata & tangkup muka kat dinding / tiang sambil kira 1 sampai 20, ada unsur-unsur matematik.. bagus ni. Yg lain kena sembunyi.  Sapa yg jadi tadi kena cari org yg sembunyi tu sampai dapat dan nak kene jaga gak territory aka IBU aka tiang tadi.. Sapa yg dapat cuit tiang tadi kena sebut IBU! & dia dikira selamat.  Kalau tak sebut  IBU  dikira fault.. entah hape hape entah. Kalau yg sembunyi tadi dapat dijumpai, dialah yg 'jadi.' Faham? tak faham sudah..Tapi selalu kena marah kalau main ni petang dah nak maghrib / malam, nanti kena nyorok dengan Hantu Kopek... betuk ke? Let's imagine....


4. Zeropoen
Biasanya budak pompuan yang main benda ni.. getah tempe diikat jadi panjang ala-ala sedepa,lagi panjang lagi bagus. Bes kalau dapat main 3 orang, tapi kalau tak cukup forum, ikat dkt tiang/kerusi pun jadi. Mula2 lompat paras buku lali, pas tu lutut, pinggang, bahu, kepala dan akhir sekali paras 1 jengkal atas kepala. Perasan tak semua peringkat2 tu ada kaitan dgn sendi.. ni dah masuk bab biologi ni!  Kat sekolah, time – time rehat tu padat  corridor kelas dgn ahli jimnastik, masing2 tunjuk bakat. Time timbang yg paling bes - penuh dgn gaya, mutu, keunggulan. Fuh! terer betulla mama masa tu, cuba suruh buat balik sekarang, ada yg merangkak naik tangga kang. 


5.  Teng-Teng
Ni pun mainan budak pompuan, lukis petak-petak kat lantai pakai kapur tulis. Lantai rumah dulu tak mcm lantai skrg, kat situlah nak mencurakan idea selain drp dinding. Pemilihan gundu sgt penting bagi m'elakkan ia tergolek keluar bila campak dlm petak nnti. Bila lompat dlm petak tu, kaki tak leh kena garisan, kalau tak dikira mati. Bila gundu dah complete masuk dlm semua petak, baru bole naik 'Haji'. Tak yah susah2 buat visa bagai kan. Lepas haji baru la dapat buat rumah. Masa tu lah 'rumah' akan dihias cantik secantik tuannya. ahaks..




Batu Selemban, Congkak (korek tanah okey), Guli, Ibu Ayam??!, Datok Harimau, Galah , Roundes, Pondok-pondok (wajib), Bang Selebu, Sepak Yem (bukan Atok Bak), Anak Patung Kertas (Imaginasi kena kuat), Tangkap Berudu, Ceper, Tarik Upih, Game N Watch hehe and many more..

Tapiiii.. dlm banyak2 mainan paling bes di dunia fana ni, benda ni le yg paling banyak nostalgianya.. basikal chopper maroon & kasut roda biru muda... tak penah kenal erti sakit.
 
       BES IN DE WEL!!



No comments:

Post a Comment

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...