Monday, 13 December 2010

Eid Ul Fitr 2010...


Entry Raya yang tertangguh atas sebab2 yg tak munasabah... Layan.
(Jumaat 10 Sept 2010)

Tahun ni raya Klang walaupun beraya tak sampai 1 hari, sob sob semata2 mengejar acara wajib 2 tahun berturut2 - photoshoot dkt Kedai Gambar Keluarga Jalan Rahmat Batu Pahat... Kali ni semua komplit, Atok Bak & Atok Mak with 9 anak (anak no 4 cun siot..), 7 menantu (istri pd menantu no 3 pun bole tahan gak..), 6 cucu perempuan & 14 cucu lelaki! Kali ni semua pekerja kedai nampaknya tlh bersiap sedia dr segi fizikal & mental.. Syabas! Tapi kali ni awek cun betul2 berdendam sama itu tokey/tauke Cina yg suruh sebut "C"!! Takkan ku ampunkan dosa kau "For The Rest of My Life"  kata Maher Zain, padan muka ko. Eeerrr.. tahun depan sila cari kedai gambar lain atau acara ini dimansuhkan ye...

Ape-ape pun, kita layan dulu gambo raya dkt Klang & antara menu yg disediakan hasil gotong-royong all the jelitawan menantu's especially to those yg kopek bawang, petik & blend cili, halia, lengkuas, kunyit, serai, kerisik, kacang tanah, basuh ayam, daging bla,bla,bla... bagi memudahkan kerja tukang masak. hehehe..
 (klick pada gambo for bigger image)


Lepas sembahyang Raya, terus pecut ke PJ (rumah nenek Farhana), Ijok (rumah Oyang, Tok Ilham & Tok Chin) yg dimulakan dgn acara mangan, disulami dgn  sapedek dan diakhiri dgn chi fan. Burrrrppp....Alhamdulillah.. zzzzzz..



All this was cooked by the one and only menantu Tok Chin & Nenek (Wak Ya) - Abang Mail husband to Kak Nong.. best chef dkt Ijok! Two Tumbs Up.. tepuk tangan tepuk tangan..

Pkl 11pm bertolak ke BP Johor. Lalu Pagoh.. jeng3x nging nging nging nging nging... tetiba kawasan tu berkabus tebal! sejuk! putih!... jeng3x nging nging nging nging nging... tak leh U Turn! tetiba terlintas nama pengarang/pengarah horrow story - Stephen King,  Mary Shelley, Dean Koontz, David Teo, Dr Rozmey.. oh, kabus makin tebal, makin sejuk (sbb pasang aircond max).. jalan terus, terus & terus, mulut kumat kamit (makan krepek ubi perisa blek paper) tiba pekan kecik, legaaa.... sbb krepek dah abis makan sambil sakit2 rahang...

Raya ke2.

Spt selebrit2 yg lain, kita org pun ada sesi fotoshut sempena hari raya tahun ni. Mintak maap byk2 kalau tak dapat penuhi semua permintaan photographer utk front page magezin korang...lain kali sila book awal ye..


...click picture for bigger image...

Cuba cari muka2 yg takut taat ttg penyebutan konsonan "C".... serius! takut taat!! (Kedai ko akan diruntuhkan 1 hari nnti!)  !!$*@%^*toot$#!!??"

See the difference 2009 & 2010.


Kedai Mamak area pasar BP,11pm. Setelah menanti sekian lama, baru le dapat merasa apa yg dinamakan "NGETEH".... patut dijadikan acara wajib bg kaum ibu ni...


Ari tu Cik Adi & Aunty Maria buat open haus, segan nak buat photoshoot sbb ada Pak Kamal hehe. Ada mi sup + begedil, nasi impit, lemang & rendang, agar2 coklat, air bandung bergas dll. Mmg BEST!

Jom kita jengah open haus rumah Cik Nazir & Cik Ayu dulu, dengo cerita dia catering masak sendiri.. Ada mi kuning & mi hoon sup, Nasi putih & beriani, ayam masak merah, daging kicap, dalca, & pencok. Desert lak ada agar2 marble, pelangi, tembikai & ki ki pap (versi firmansyah).


The next day rumah Cik Amar & Cik Jaw pulak buat open haus.  Ada kambing golek, sausages + sauce, salad, laksa Johor, lemang, nasi impit + kuah kacang, rendang ayam, ayam goreng b'rempah, roti jala + kari daging.. er apa lagi ek... wwaaaa!! tak ingat sbb banyak sangat.. Tak larat nak merepek panjang2, jom layan gambo yg ada...


Err.. sebenarnya gambo tak berapa nak ada sbb leh terlupa lak nak bawak camera cap 2B.. Rugi!, rugi!!  Camane le blogger tegar bole t'lupa bawak gadget penting ni!!  eee geram btl!.. rasa mcm nak gigit2 je skirting meja! frust! So, kredit to Cik Alis coz gambo ikhsan dari fb dia...

.


No comments:

Post a Comment

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...