Friday, 17 December 2010

Come And Touch The Sky...





It was our first visit to KL Tower and Abah bought the ticket for family package cost $.... & disambut dgn penuh sopan oleh petugas KL Tower & ada photoshoot ala2 red carpet gitu..  ye la, $ dah melebur banyak kan.. Dalam lif, tak terasa pun the high speed elevator, tetiba dah sampai atas, smooth je and you can't feel it speeding up.. best!  Keluar je lif, you'll enjoy a 360 bird eye view of Kuala Lumpur on a clear day.  Jom, layan pic yg ada..


Menara CN di Kanada pada ketinggian 553m,  
Menara Ostankino di Russia setinggi 537m,
Menara Shanghai di Negara China 468m tinggi,
Borj-e Milad dkt Iran dengan ketinggian 435m &
Menara Kuala Lumpur dgn ketinggian 421m.




PETROSAINS KLCC

The day before, seawal 9.45am, dah terpacak depan PETROSAINS KLCC. Bes sbb tak ramai org. The tickets for family package (2adults, 2child-Firman free) cost $24 je! Tak pe... biar awek cun bayar..

1- Dark Ride - A big black gondola memulakan perjalanan merentasi hutan, bukit bukau, lautan, pelantar minyak, discovery centre, sains dan teknologi dll in a fun story-telling way. Best!

2- Petrojaya - Cartoon Village dimana teknologi digabungkan dgn seni bayang2 spt Wayang Kulit. Kat sini gak pengunjung di kenalkan ttg kehidupan seharian yg berkaitan dgn petrochemicals... paham?  Layan je..




3- Space - Teroka 'misteri' di angkasalepas & astronomi. Mmg bes!

This is how astronauts sleep in a microgravity environment without any lelehan air liur.. confirm!


4- Exploration - Hi-tech tools dan teknik yg digunakan dlm pencarian petroleum dipamirkan. We olls b'peluang merasai sendiri bekerja sbg geologist atau seismologist dkt sini... mmg tak bes! hehehe


5- SPARKZ - best, fun, exciting place for kids! Kat sini bole lihat daya kreativiti,  daya ingatan, k'cekap'n, k'tangkas'n s'seorang. Jom layanz pic.



Nengok, Abah blocking out lot's of crystals from falling dari salah satu interactive wall. See... even org tua adults pun enjoy, kid's lagi laaa...

6- Geotime Diorama - membawa ke zaman silam more than 200 million years ago disambut oleh "singing" T-Rex, earthquakes, fossils dan petrolium.




7- Helicopter Simulation

Yg ni mmg best.. pengalaman 'naik' helikopter that brought us to the offshore platform more than 100km dlm keadaan cuaca tak menentu-  angin, awan hitam, hujan batu, ribut terpaksa redah je.. tetiba je cerah & nampak matahari.. legaaa but don't forget to wear your seat belt, ko'tak confirm te'humban dlm laut. Damn funny!!.



8- The Molecule Nano World

Bermula di Molecule Stairway, pengunjung dibawa ke  nano world. 



9- Speed- B'kaitan ttg kelajuan dimana sains & teknologi di gabung'n.  Ada real F1 car & bole main some F1 games, cool..




Our visit ended at a dark ride where we've to wait for the gondola. We can find dis pic terpampang dkt wall while waiting the long Q. Can your eyes see the illusion?
 
grey dots tengah white T junction..


wave..

moving/turn.. (tak pasti terms mana lebih tepat)

... keep staring at the picture if you can't see it...
.
.
.
Still can't see it?!!
Nujum Pak Belalang kata, sapa tak nampak maknanya dia anak ........
Ayo tak tau!!


Glad we went there last school holiday (Dis 2010), wale pun tok dapak make nasi b'lauk, nasi krabu, akok, gula nisan, lakse hok ori Klate ataupun berjudi ke Genting.. Petrosains is a very nice place for kids to enjoy & learn and Faiz, Hazim, Firman have lots of fun there even though this is our 2nd trip. Terima Kasih Malaysiaku..



No comments:

Post a Comment

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...