Monday, 13 February 2012

Gila Kentang...



Sekali-sekala tekak jawa ni teringin gak nak makan ala2 barat..  asyik telan tempe, pecel, ayam penyet, kencur ikan keli, ungkep ayam, gado-gado, dendeng dan nasi ambeng tak leh jugak.  Rupa pun dah seakan-akan si Abon vs Ruminah Sidek.  Apa salahnya sekali-sekala pekena fettucini alfredo, Italian lasagna, rib eye steak dengan pomegranate glaze atau Wagyu sirloin steak kan, kan....  Jom layan gila kentang...

Potato Pocket - tuna,corn & cheese
(Firmansyah favorite)

 Grilled Potato Pocket - egg mayo, wedges & baby carrots.
(Faiz choice)
  
Grilled Honey Chicken, Coleslaw & crinkle cut fries
(Hazim favourite)

Resepi?.. Main belasah je, janji sedap...


Tetiba..... biru mata hitamku





 .

75 comments:

  1. beshnya....
    resepi belasah takpe..janji sedap =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. resepi main belasah ni le yg biasanya tak cukup kan...

      Delete
  2. resipi belasah je pun boleh jadi macam ni? yg first tu! perhhhhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. camera trick je tu.. jgn percaya sangat

      Delete
  3. ni rasa nak gril kentang balik keje ni karang...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah gak terfikir sama mcm KOG fikir,
      tapi selalu kentang dah kecut & berakar umbi.. nangis

      Delete
  4. Cheese yg meleleh tu. Sure ade resipinya kan? Klu 100% cheese, tak ley jdk smooth mcm tu. Tol tak? Sila share. Hiks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No problem.. saya pakai serbuk jalapeno cheese + kraft cheese(keping) + mayonis & panaskan dlm microwave, supaya berganda2 tahap kolestrolnya.. hehehe

      Delete
  5. Asalamualaikum..

    Kakya sgt suka itu potato pocket. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam...
      kalau dapat kentang yg lembut isinya mmg best..

      Delete
  6. Grilled Honey Chicken tue sangat oishii
    meleleh2 ayaq lioq ai taw...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama tak pakai perkataan oishii..
      dulu masa berniaga oishii ball @ takoyaki selalu terpekik2 sebut OISHII BALL! OISHII BALL! hehehe

      Delete
  7. Kakcik suka. Makan kentang goreng dengan mayonis adalah sangat sedap. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, sangat betul!
      err.. tambah sikit cili sos


      (saya hantu cili sos)

      Delete
  8. ohhh myyyy....diri ini dibanjiri air liur yang meleleh...kenapa kenaapaaaa kamu buat diri saya tersiksa begini? ***drooooool again****

    ReplyDelete
    Replies
    1. tujuan utama blog ini wujud adalah utk 'menyeksa' manusia....
      (mode perasan bagus)


      p/s:
      Mr.Clive, saya lebih rela banjir lumpur drp banjir air liur... hehehe

      Delete
  9. sedapnya semua resepi ni.. resepi blasah tu tak nak bagi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan tak nak bagi, takut pening pulak sbb memula garam tambah secubit je, selang 5 minit 2,3 cubit lagi.. masuk minit ke 8 lagi 4,5 cubit dibubuhnya ikut suka.. itu baru garam, belum gula, lada sulah, serbuk kari dll. Dibuatnya ada yg mengikut tapi tak menjadi... maunya saya dicubit-cubitnya pulak..

      Mungkin di lain siaran saya letakkan resepi blasah ni ya.. hehehe

      Delete
  10. wahhhhhhhhhh!~ wedges and cheezy....
    yummy!

    dah le iols tak berapa selera dua-tiga hari ni
    tengok juadah uols ni
    terasa lapar le plak....

    ReplyDelete
  11. lama tak order cheezy wedges K.Ep.Ci sejak ada keju serbuk ni..

    moga selera uols pulih spt sediakala...

    ReplyDelete
  12. sume ni buat sendiri? Wahhhh .. hebatnya awak ber kungfu taichi di dapur. Tahun depan masuk Masterchef eh. Hihi.

    ReplyDelete
  13. bukan setakat kungfu taichi.. tarian singa, zapin, cak lempung, dikir barat, sumazau semua keluar kakcik...


    Masterchef? hihihi mungkin tidak...

    ReplyDelete
  14. wah sedapnya! telan air liur dah tengok...
    bagilah resepi, boleh kita cuba! heheheeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Potato Pocket versi belasah:
      rebus kentang sebiji(jgn belah) sampai masak, belah2, korek isi tengah, hancurkan sikit, campur dgn tuna, jagung rebus lebih semalam, mayonis, garam, lada sulah & thousand island. Sumbat dalam kentang yg dah b'lubang tengah tadi.. Kalau nak bakar dlm oven pun boleh.

      inti dlm kentang tu bergantung pd kreativiti masing2, kalau ada lebih ayam/udang lagi gempak...

      Hiasan keju yg meleleh2 tu:
      serbuk jalapeno cheese + kraft cheese(keping) + mayonis & panaskan dlm microwave, kacau rata & paipkan atas kentang.. Siap!

      Delete
  15. superb...from mak ngah

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak ngah sihat....klu dpt mkn ni lg sihat...hihi..terliur...

      Delete
  16. Weihhhh kejam ni weihhhhh! Lapaaaaaaarrrrrrrrrrrr!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes! Seorang lagi tlh terpedaya dgn gambar2 manis.. Hehehe

      Delete
  17. mak oiii... sedap giler....
    wah!! ini stail jawa italiano....

    huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, sangat suka sama itu statement.. Patut ada dalam kamus afc

      Delete
  18. sedap tu..rasa lapar datang blog ni mlm2 buta..

    #tak kira sis,nak skit..plzzz slmt mlm^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa.. kenapa dtg malam2 buta?
      cuba datang waktu remang petang, tak pun subuh sapie... sure tak lapar

      Delete
  19. ya allahhhh..meleh airliur nii..sedap tu..boleh cuba nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terliur ngan kentang ngan honey chicken tu. makan sorang tak ajak .terror masak pun tak bagi tau.

      Delete
    2. Sshhhh, jgn beritahu org. lain..
      saya mmg sangat terror masak, tersangat-sangat terror masak air, shhh

      Delete
  20. wou, awesome!

    serving kalahkan Chillis lah...
    hebak mu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tetiba je jadi kembang semangkuk...

      mau gelak guling2 tauke Chili's baca komen mu!

      Delete
  21. Mmg biru mate itam ku pon dah ni. Kuning langsat pon ade gak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. warna hazel dgn grey cun jugak, nak-nak kalau dapat glow in the dark.. wah! meletop mata ko nyah...

      Delete
  22. Replies
    1. Alaaaa.. jgn la mcm tu... sob sob
      korang semua meleleh air liur, i je meleleh air mata... sob sob

      Delete
  23. mata akak yg melihat n3 ini pun dah jadi biru sebab
    sedihhh ooo...cuma dpt tengok sambil telan air liur saja..
    sob sob sob

    ReplyDelete
    Replies
    1. first time dengo mata jadi biru bila sedih.. patutnya merah.
      Nak sedih selalu le cam ni...

      Delete
  24. Salam sudipVSsenduk,

    Aduhhhhh......memang teliur nih....kalau macam ni lah,makan selalu pun tak pa kan...sedap sangat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak ros,
      boleh apa salahnya, tak de sapa melarang..
      tapi lepas tu kena le jogging keliling kampung ya hehehe

      Delete
  25. also mama punya feberet.... terliur tengok....wuhuhu

    ReplyDelete
  26. nasib baek haku br bkk poser. kalo dr x bagi mkn gaks lagi tadi. eB mkn lappy nih. ha ha ha giler kntg ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko jangan eB.. baik buat sendiri, senang & murah drp ko telan lappy yg beribu-riban harganya.. tak gitu?

      Delete
  27. jeles arr ngan dorang ni yang ada mama yang besh suka buat makanan kretip2.. dah tgh mlm buta ni pong bole lapor nengoknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. bebudak ni susah sikit nak makan.. tu yg sekali-sekala kena keluar dari 'comfort zone'...



      ( Ya Allah, nak muntah rasanya aku menaip perkataan comfort zone tu.. sesungguhnya ia adalah fitnah semata-mata... )

      Delete
  28. sedapnya..saya pun giler kentang jugak..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai gak yg giler kentang rupanya ya.. hehehe

      Delete
  29. assalam ..wahhh...akak tengok pun boleh jadi giler..sebab macam nak makan kentang gitu..
    warnanya aje dah kasi air liur penuh dalam mulut...so termasuk kita jugalah giler kentang..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sejahtera,
      Gila kentang ok lagi kak... Jgn gila yg ke Tjg Rambutan tu udah... Hehehe

      Delete
  30. terliur akak tengok rasa nak masuk dlm skrin ni....
    anak yg tak tahu apa2 ni pun cakap ma...mam!!!

    ReplyDelete
  31. ingat makan kt restoran..kat umah rupanyerr..sedap tuh..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita org jarang makan luar..
      Kalau dah lapar, semua nampak &rasa sedap kan...

      Delete
  32. wahhh kentang nie musti la sedap bangat.....terliur nie

    ReplyDelete
  33. Sedap kalau makan sekali sekala..
    tapi kalau dah namanya tekak jawa ni, tetap cari nasi & tempe hehehe

    ReplyDelete
  34. sekali sekala tukar slera omputih ape slhnya kan...

    ReplyDelete
  35. Baru datang...takkan nak balik dah...Tapi tengok pun tension...Balik jugaklah tak tahan...baru tengok mata hitam dah nak biru...cam na?

    ReplyDelete
  36. lepas ni cuba baca gambar dlm bentuk braille.. agak2 bertukar tak ke warna merah..

    ReplyDelete
  37. jawo tak jawo..terliur bilo tgk makanan2 di atas...

    ReplyDelete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...