Monday, 27 February 2012

Rumah Ku Syurga Ku...



Macam 1 'pesta' dkt kawasan perumahan ni.. masing2 'berlawan-lawan' ubahsuai rumah.  Cuba bayangkan.... deret depan 4 buah renovate sekali gus, betul-betul belakang rumah pun sama...  dan baru masuk 1 minggu ni, jiran kiri kanan pulak!!! 

Wa tension beb!
  TENSIOOOOOOOONNN!!!!

Bila weekdays tak terasa sangat sbb pagi-pagi dah gi keje, masuk hari sabtu ahad, macam-macam bunyi keluar.. tukul, pahat, drill, dinding runtuh, hoist, konkrit mixer, mesin potong kayu, jubin, besi, mesin polish lantai.... ggggrrrrrrrr.  Tu tak termasuk bunyi washing machine jiran yg dah nazak.. rasa mcm nak lari laju-laju pi window shopping!  Masing2 bercakap  pun dah terjerit2 mcm org pekak.  Kalau tengok TV, volume paling maksimum la jawabnya.  Stress sesangat! stress! 

Firmansyah  :  Mama, kenapa semua jiran kita buat rumah baru?

AwekCun    :  Dia org nak besarkan rumah biar lagi cantik..

Firmansyah  :  Mama tak nak besarkan rumah ke?

AwekCun    :  ...hmmmm, nak jugak, cuma $ je yg tak berapa nak besar ..

Firmansyah  :  Oooo.. mama tak de $, pakai la duit Fiman dalam tabung...

AwekCun    :  baiknya anak mama ni.. (oh, jawapan kau menambahkan stress nak ooiii...)



Eeerrr.... tak de ke sesapa yg berhati mulia nak sponsor pakej percutian ke pulau-pulau berdekatan? 



Nota ketiak : 
Ukur baju di badan sendiri & hidup biar besederhana.







.

81 comments:

  1. hehehehe
    mula2 tgk ingatkan macam game kat fb tu..ala yang farmville bagai tu..
    hahaha
    memang tensen kan..takpelah..insyaallah adala tu rezeki nanti =)

    ReplyDelete
  2. rumah tradisional kat tengah² hiruk pikuk tu biasa orang suka sewa buat shooting, boleh dapat extra income (terbayang rumah biru yang ada background klcc tu, hehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. extra income?!! (terus bersinar bijik mata)

      Delete
  3. hehe..jiran sebelah rumah sy tgh renovate dapur..sy x jeles pon sbb sy dah renovate dulu dr dia hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya saya pun dah lebih dulu renovate 1 rumah lebih dulu drp dia org semua..
      sbb tu saya tak heran poooon..

      Delete
    2. kak pip...macam dyh pulak, jiran sebelah kiri ni renovate umah..masa ijol kursus 2mgu aritu tak lah sunyi..sbb indon duk pom pang pom pang buat keja...siap doa lagi mintak ptg je (hampir2 magrib) diorg tak stay situ...klu tak, mlm2 tak tido ler jwbnya..TAKUT---> LEBAM MATA SEPETKU jd nya KANG..hehehehehhehe...<-----pemenang komen terpanjang

      Delete
    3. ok la tu, tak le sunyi sangat.. hehehe

      Delete
  4. Assalamualaikum SS..
    Bila dah berkongsi dinding, jalan, lorong Dan taman permainan.. Bunyi bising juga terpaksa di kongsi.

    Seronok juga kalau dpt bercuti ke pulau2.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam DO,
      betul tu, saya setuju, tapi jgn la sekali harung.. Wwwaaaaaa...

      nak sponsor ke?

      Delete
  5. kami len kes.
    dh la jiran nk bsrkan umah.
    siap wat smbg bagai, tup2 nk mintak kongsi wat pagar.
    dh kiter x stuju, ye lah, x mo bncg, trus nk srh kiter wat tuh ni kan?
    bkknyer kiter leh petik wit kat langit. hu3
    stresssssssssssss sgt

    ReplyDelete
  6. depa semua anak ramai kot? huhu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. sedara mara numpang sekali kot..

      Delete
  7. wah kalau saya pun stress...berlumba-lumba nampak!!...

    ReplyDelete
  8. wa tak stress dia org berlumba2 mencantikkan rumah.. silakan.
    Yang wa tension bunyi bising, bingit berdentum2 tu.. Aarrrggghhh!

    ReplyDelete
  9. Oh saya baru je aman damai setelah beberapa lama jiran belakang rumah membesarkan rumahnya.....

    ReplyDelete
  10. bawak bertenang ya.. lain kali bila giliran che senduk pulak.. ha ketuk sekuat hati sampai begegar klcc..

    ReplyDelete
  11. dah tak de apa yg perlu diketuk lagi...

    ReplyDelete
  12. Baju yang kakcik ukur di badan kakcik ni pun seolah2 mengejek kakcik semula! :(

    ReplyDelete
  13. oh! memang tension la kalu keliling macam ni..sabor je laa..nak kata apa lagi kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tak leh nak buat apa2 kan, sabor je laaa...
      Dugaan hidup berjiran

      Delete
  14. baiknya anakanda firmanshah...:))
    sabar ye...jommm kita gi shoppingggg dan makan2

    ReplyDelete
  15. huhuhu.. nak buat camna... bersabo je lah...
    walau terpaksa menahan telinga dgr org bertukang ketang ketung...
    huhuhuhu

    ReplyDelete
  16. uncle bukan hidop sederhana....

    uncle hidop merana..!

    ReplyDelete
  17. Salam sudipVSsenduk,

    Betoi tu...apa pun biar lah bersederhana kan.....

    ReplyDelete
  18. Kerja tak pelah ,mcm saya ni suri rumah .Bayangkan pukul 8.00 pagi dah mula dah, hinggalah ke petang..

    Mana tension dgn anak lagi..Nilu gigi bila dengar bunyi gerudi tu,gigi nenek tua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai... sakit jiwa dibuatnya

      kalau gigi palsu lagi parah, kena tampal polident ketat-ketat.. hehehe

      Delete
  19. Huh! Mmg menduga kesabaran tu. Nsb bek takde anak kecik. Klu ade, lagi tension. Anak tak ley tdo. Kite takley bt keje. Arghh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal.. terpaksalah bawak anak gi shoping... sapa yg susah? laki jugak yg parah. hehehe

      Delete
  20. memang tension bila dengar bunyi2 orang renovate rumah ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... nak marah pun tak bole.. tadah je le telinga tu

      Delete
  21. alahai sengsaranya rasa....sy bunyi budak2 jerit2 main bola dpn rumah pun dah rasa nk mengamuk inikan pulak bunyi gril2 tu semua..adoi..boleh migrain nih..

    ReplyDelete
  22. bila dah migrain, tetiba je rasa macam nak migrate ke australia.. hehehe





    ( ke pulau pun tak lepas, berangan nak jumpa kangaroo... cit! )

    ReplyDelete
  23. kat rumah saya pon tengah renovate. tambah dapur
    sebab dapur sedia ada kecikkkk
    masuk 10 org, mau dah macam sardin
    nak buat keje kawen susah la.hikhikhik *gatai nak menikah namanya*

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best kan kalau dapat dapur besar.. complete dgn wet & dry kitchen gitu...

      jgn lupa jemput!

      Delete
  24. Replies
    1. ada udang sebalik batu tu... jgn terpedaya

      Delete
    2. x der ker istilah ada udang disebalik mee..hehe

      Delete
    3. ada... tengok pd saiz udang jugak, hehehe

      Delete
  25. Biarkan saja lah mereka.. Kebahagiaan bukan pada saiz rumah... Pada hati kita yang berpuas hati dengan apa yang kita ada...

    Ikut orang rumah kena besar, kereta besar, pelancongan luar negeri dan macam-macam.... Tapi bukan bererti kita tak berusaha...

    Suatu hari dah mampu... tak salah...asalkan tidak menjejaskan tabung untuk masa depan....Nanti WuMing kaya raya... WuMing sponsor..He..he..he..

    ReplyDelete
  26. insaf.. (sambil berdiri tegak, 2 tangan rapat didepan & tunduk pandang lantai)


    eeerrrr.. agak2 bila WuMing bole kaya raya ek? minggu depan bole? hehehe

    ReplyDelete
  27. takpelah janji hidup kita bahagia & tak dibebani hutang.betul tak?

    ReplyDelete
  28. arghhh mmg tension klu dgr org renovate ni...tersenyum plk bila baca jawapan si anak...hehe bertuah punya anak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg anak yg cukup bertuah.. mulut tak pernah berhenti, berlawan2 dgn bunyi drill

      Delete
  29. serius cik ina pun benggang baru kita nak rehatkan diri kat rumah barulah segala bunyi cam tu ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tersenarai berjela2 nama shopping complex yg perlu diterjah setiap sabtu & ahad...



      (jgn percaya..)

      Delete
  30. Sabarlah dgn dugaan kebisingan. Nanti dapat tumpang seronok, rumah-rumah di persekitaran kita besar-besar dan ayu-ayu. Salam bahagia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin akan rasa 'kehilangan' bila semua kerja pengubahsuaian telah selesai...
      Ya, tumpang bahagia dapat menjamu mata.

      Delete
  31. hahaha totally paham apa yang dialami dengan jiran2 sebelah berdisco dengan macam-macam bunyi.drilling la,ketuk2 la,ni la ,tu la..but the frustrating part is,on the weekends! aaarghhh

    haih...ambik nafas...ambik nafas...

    anyway,the dialogue is so shweeet! i like! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yea.. the worst weekend ever.

      bukan setakat ambik nafas, tapi dah tahap mintak nyawa... mintak nyawa.. :)

      Delete
    2. haha chillax.don worry too much.. :)

      Delete
  32. setuju tuh...perlahan lahan kayuh kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. kalau kayuh pelan-pelan sure tak semputkan...

      Delete
  33. he..he..nak tergelak baca ni...pernah jadi kat saya jugak.last2 jual je rimah tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ye ke...
      tapi tak de lah sampai nak jual.. cuma ada rasa mcm nak beli baru je, hehehe

      Delete
  34. Itu kate org rumah siap pahat berbunyi ehh? Heee.
    Firmansyah adalah sgt bertanggungjawab n gentleman. . Bertuah siti ;-)

    ReplyDelete
  35. betul laaa.. hampir terlupa dgn peribahasa tu.

    Amin. Ingat lagi ko pd siti ek... hehehe

    ReplyDelete
  36. baikanya anak teruna... alhamdulillah.. tapi yelah tension dibuatnya kalau keliling tu renovate sana sini...pencemaran bunyi huhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. baik mcm mak dia jugak.

      Agak2 bole tak cakap dgn pekerja Indon tu macam ni..
      Ssssssssssssssssssssssssssssssssssshhsssshhhhhhhhhh!!!! (jari telunjuk dkt bibir)

      Delete
  37. jiran saya depan umah, belakang kiri kanan pun duk renovate umah...

    sentap!!

    ReplyDelete
  38. dunia semua tu....alah kira ada rumah kira untung nak dibandingkan dgn yg blum mpunyai rumah. lagipun buat apa kita nak banding2kan dgn tetangga, sepatutnya kita bandingkan dgn org yg tidak punyai rumah lagi..

    rumah besar, tapi keharmonian dlm rumah,sama mcm tidak ada gunanya.
    sekadar beri pandangan....

    ReplyDelete
  39. hidup biarlah berasaskan kemampuan diri..kalau duit cuma mampu beli kancil,tapi hati nak beli honda baik tak payah..menyusahkn diri nanti..

    cool entry ni^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya.. pernah memiliki 2 buah kereta berjenama binatang,
      senang nak menyelit diantara gajah2 hehehe

      Delete
  40. salam
    hidup ikut kemampuan kita...:)

    ReplyDelete
  41. kalau lady, lady xkan besarkan.. lady suka halaman yg luas tu.. kalau penat tgk dinding.. leh keluar tgk pokok, rumput lak.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat kali yg ke berapa entah.. saya amat b'setuju dgn kenyataan diatas. :)

      Delete
  42. Yang penting kat umah ada senduk n sudip...boleh masak...dapat makan.Errr...relevan ke?

    ReplyDelete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...