Thursday, 2 February 2012

Melentur Buluh...


 
Kalau nak melentur buluh, biarlah dari rebungnya,
Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit 
dan
Little drops of water, little grains of sand; make the mighty ocean, and the pleasant land.



 
Hasil simpanan drp. pelbagai sumber spt $ Raya 2011, hadiah harijadi, kunjungan saudara, bantuan $100 pd pelajar sekolah, lebihan $ pasar, baki belanja sekolah setiap hari, jumpa bawah karpet dll... tu belum lagi $ insuran & simpanan wajib 'rela dalam paksaan' setiap bulan dlm ASD bebudak ni... tak pe, for your own future kids.... sob sob sob

Firmansyah  :  Kenapa tabung kita semua dah kosong mama?
Awek Cun   :  Abah dah simpan dlm bank pagi tadi...
Firmansyah  :  Bank abah ke bank mama?
Awek Cun   :  Bank korang semua laaa...
Firmansyah  :  Bila Fiman boleh keluarkan $ tu?
Awek Cun   :  Bila nak masuk Universiti nnti baru boleh keluar ok...
Firmansyah  :  Lepas masuk Universiti, Fiman boleh kawin tak mama? Tiap-tiap hari Siti ajak Fiman kawin...
Awek Cun   :   ......... (sentap mak)



82 comments:

  1. Replies
    1. Dulu maknya umur 25 tahun baru terfikir pasal kawin. huhuhu

      Delete
  2. banyak nya!! amalan yang sangat memanfaatkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, semuanya rajin menabung...

      Delete
  3. Teringat ms kecik2 dulu. Mak Ayah btmcm nie gak. Heheheh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu pakai tabung ayam jantan je, bila jatuh pecah berderai... huhuhu

      Delete
  4. Fiman dah ada awek nama Siti, ya?

    Aduhhhh... penat mama dan abah buat tabungan, Fiman asyik fikirkan Siti je! ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampaknya mama & abah kena buat part time kerje dkt 7Eleven dan bawak taxi utk tambah tabungan... fengsan!

      Delete
  5. ingat kan yg kuning2 tu maruku...rupanya karpet!!

    **tepok dahi akak taw!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau selak celah2 benang oren pd karpet tu macam2 jumpa... biskut, kuaci, dawai kokot, semut, kambing, periuk belanga semua ada...

      Delete
  6. Wah..... memang advance anak ibu. Dah tengok ke Siti bakal menantu. hehehehehe... budak budak zaman sekarang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak cikgu satu taska, berbudi bahasa & hormat org tua.. calon yg sesuai hehehe

      Delete
  7. mujur dh simpan bank..bhy nih kalau ada perampok bc blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab mimpi perompak le, tu yg terus masuk bank.. hehehe

      Delete
  8. hahahahhahahah
    akak gelak sorang2 ni
    tak cukup duit unk kawin tu nak :)

    ReplyDelete
  9. ooo mak.. sitidah nak kawin... adoiyaiii... budak kini.. kelakorlaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 5 tahun dah fikir nak kawin.. gara2 setiap hari main kawin2 dkt taska le ni, adoyai...

      Delete
  10. nanti belanja mak lang n pak lang ye

    ReplyDelete
  11. hahahhahha ayat firman yang last tu buatkan acik nih bagai nak semput ketawa..

    Siti tu cun tak??

    ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh! bibir mcm Angelina Jolie Katak, mata pulak bak Karishma Kapoor Barus... hehehe

      Delete
  12. yeay...mak lang berjaya meng"KOMEN"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak Lang.. usaha tangga kejayaan.
      Cuba letak nama sendiri pulak.

      Delete
  13. oloh naka weyh... siak nok nikoh doh.. mujo g sipe duit awal2 hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal.. ada agenda tersembunyi rupanya budak ni..

      Delete
  14. aha! nak buat kawin?

    amvoiiiii....hahahaha!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. baca iqra pon tak lepas nak oiii.. ada hati tu, hehehe

      Delete
  15. hahahaha
    ajak kahwin tu...
    hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik ajak kawin, kalau ajak lari... haru, hahahaha

      Delete
  16. suka msg yang disampaikan dalam post ni.
    ramai sgt anak muda skrang lepas belajar, and tenggelam dalam lautan hutang.
    jadi belajarlah untuk berjimat dan berbelanja jangan melebihi batas. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 100% agree. Ukur baju di badan sendiri kalau berbelanja

      Delete
  17. slm....terjah & follow sini...budak2 mcm2 kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Ida.
      Kekadang suka dengar budak2 kecil bercerita sesama dia org, boleh tergelak dibuatnya...

      Delete
  18. Huihhhh gefren dah siap ajak kawin, adoihh sakit perut auntie gelak ni, nak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahun lepas gelfren lain, tahun ni budak lain pulak...
      Jangan terbawak2 sampai ke besar sudah.. hihihi

      Delete
  19. Replies
    1. budak zaman dulu malu-malu kucing.. hehehe

      Delete
  20. hik3. tapi eB sendiri pn dok habeskan wut camner nk melentur nih. haku kena berubah. yea... chiyok2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. di mana ada kemahuan di situ ada jalan.. hihihi

      Delete
  21. fuh, nasib baik sempat tukar syiling banyak-banyak haritu.

    ReplyDelete
  22. Laaa... karpet.. ingatkan maruku...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wwaaaaaaa!! kena beli karpet baru le gamaknya ni...

      Delete
  23. hahaha siapakah gerangan si siti yg melamar anak mak tu?hihi
    byknya simpanan anak2....tepuk2!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak cikgu 1 taska hehehe

      memang betul pepatah sikit2 lama2 jadi bukit tu rupanya.

      Delete
  24. alhmdllah,kecik2 lagi anak dah ada simpanan..bgus la tu sis.

    #jimat cermat jiwa selamat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq.
      Wah, macam iklan Bank Simpanan Nasional dulu-dulu pulak..
      Cerah Masa Depan! hehehe Insyallah.

      Delete
  25. Nasib baik dia tanya habis Universiti kalau dia tanya habis skolah boleh kawen tak mau garu kepala mak...hehehee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu pesan pd bebudak ni.. "orang perempuan tak nak kalau boipren dia tak de ilmu dunia dan akhirat.." hehehe, biar dia org pulak yg garu kepala ..

      Delete
  26. kecik2 dah ajak kawen - advance bebudak sekarang!
    ekekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu ada jugak org ajak kawin, tapi saya tolak sbb setia pd yg 1, hehehe, lariiiii...

      Delete
  27. Senyum juga Pakcik dengan gelagat budak-budak sekarang yang 'memandang jauh'. Mama patut kata "boleh kawin tapi lepas keluar universiti". Katakan juga "itu pun kalau dia masih ajak kawin masa tu".

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. terima kasih cikgu, nnti saya beritahu. hehehe

      Delete
  28. alhamdulillah..beringat dr awal..wah kemain ank teruna tu..gaya nya,,awallah mama dpt menantu hehe

    ReplyDelete
  29. tahniah.... dapat menantu....
    kekekekekeke

    ReplyDelete
  30. alhamdulillah..bagus simpan utk masa dpn:)

    ReplyDelete
  31. salam kenal....kecik2 dah ada awek ye...tak pe kalau ada jodoh situ tu tak kemana..hehehe..bagus ajar anak2 menabung dari kecik..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sejahtera..
      biasalah, cinta anak monyet.. hehehe

      Delete
  32. hehe pandai betul anak mama merancang masa depan..awal betul crik calon isteri.haha..

    bagus ajar anak menabung sejak dari kecil..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa? calon isteri?!!
      harap2 semua ni cuma mimpi ngeri.. huhuhu

      Delete
  33. cepat betul nak kawen yer...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal, doa tidur pun tunggang langgang lagi...

      Delete
  34. sediakan payung sebelum ujan...

    ReplyDelete
  35. advancenye soalan budak2 skrg.. :D..

    takut nak jawab.. :D..

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak saya si abang tu pun ada awek ajak dia kawen...umur 5 tahun lagi dah ada awek proposed dia..haha...

      Delete
    2. LadyBird,
      sometimes simple questions you just can't answer.. huhuhu


      wahida,
      Hahaha..
      alahai budak zaman sekarang..

      Delete
  36. ewahhhh bagus nya menabung... :)


    btw
    salam kenal
    i singgah n i follow

    ReplyDelete
  37. salute, sediakan baju hujan sebelum hujan : )

    ReplyDelete
  38. Haaaaaaaa comel sgt2 rasenye statement2 tuh

    ReplyDelete
  39. bagusssssss!! sikit2 lama jadi bukit...
    statement kawin tu memang tak boleh blah! heheheeee

    ReplyDelete
  40. byk betul $$$$$ si power rangers2 tu..... :)

    ReplyDelete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...