Thursday, 26 January 2012

Lai Chee Kang...



 
 Lai chee kang tak cukup bahan - cuma ada biji selasih, kembang semangkuk & getah anggur
(rendam dalam air panas sampai kembang).

 Masuk'n accessories lain spt kismis, buah kundur, buah pala b'gula, mata kucing/
buah longan, kacang & gula merah.


Sgt sesuai utk sakit tekak & batuk. 



 .

48 comments:

  1. Rasa sejuk je masuk ke tekak. :)

    ReplyDelete
  2. salam =)

    sedap ni. saya suka yg sejuk2

    ReplyDelete
  3. Fav ni. Kalau buat sendiri memang puas makan dan boleh tambah accessories ikut suka hati.

    ReplyDelete
  4. sakit tekak ngan batuk minum lai chee kang tedap.

    ReplyDelete
  5. juadah berbuka utk ptg ni..insyaallaH..

    ReplyDelete
  6. sedapnya..takpenah buat sendiri,biasa beli je

    ReplyDelete
  7. sedaqp lao chee kang! saya selalu buat ni time bulan pusa sebab suami memang suka.

    ReplyDelete
  8. Kakcik Nur,
    sangat stuju!




    Lya colours,
    salam sejahtera.
    Panas/sejuk semua saya layan, mmm tedap...




    rATu kEBaYA,
    cuaca panas ni nyaman je kalau lalu celah kerongkong kan...




    hazila,
    betul tu, kalau beli kat kedai agar2 je yang lebih, frust betul...




    Cik Ina Do Do Cheng,
    tejuk, tedap dan berhatiat..




    Anonymous,
    Peeewweeeeett...




    qaseh johanna,
    selamat berbuka puasa dik...




    suri solehah,
    cubalah, confirm puas hati...hehehe




    whitecappuccino,
    kawe stuju, meme sedaq la weh...

    ReplyDelete
  9. tolong buatkan semangkuk please~~

    ReplyDelete
  10. sedapppp...terasa sejukkk dan nyaman di tekak ...gambar menarik :)

    ReplyDelete
  11. bujal X,
    jangankan semangkok, setempayan pon bole...




    kasihredha,
    sedap, nyaman & sudah mula tumbuh bibit2 cinta pd air ini...

    touche touche...

    ReplyDelete
  12. jgn x tau, linchikang antara fav eB tau :)

    ReplyDelete
  13. kacang takde?

    kacang takde...?

    ReplyDelete
  14. eB ezrin,
    best kan, sambil minum bole makan sekali...




    gedek!
    kacang ada 12 biji je.. awal2 dah masuk perut hehehe...

    ReplyDelete
  15. iols tak penah buat sendiri lye chee kang ni... sokmo beli....
    tapi memang sedap!

    ReplyDelete
  16. teringat masa bulan poser mesti wajib beli air ni ngeee....rajin bikin sendiri...senang jer ekkk

    ReplyDelete
  17. mmmmm.... sedap tu minum masa cuaca panas neh...
    huhuhuhu

    ReplyDelete
  18. ubat batuk tersedap dalam ini donia...

    getah anggur tu, kalau org ada semput kronik kena elakkan..sejuk yg teramat sgt..

    ReplyDelete
  19. mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...shodap nyerrrr

    ReplyDelete
  20. tak pndai minum ni,tak tahu kenapa..hehe

    ReplyDelete
  21. sejuk terasa tekak.. i pun suka buat..

    ReplyDelete
  22. perrhhh..kena lak panas terik tengahari buta ni....isy3

    ReplyDelete
  23. miloais milo,
    yg penting hilang dahaga.. ye dok?




    L@dy @yU,
    kalau rajin semua menjadi, time datang penyakit M, tinggal tekan suis nak masak air pon malas ekkk...




    Uncle Jonni,
    Bang, ais bagi lebih, harga bagi kurang... hehehe




    Queenie,
    stuju! tersedap di seantero dunia.
    O, getah anggur tu sejuk ke? thanks 4 the info.




    Dinas Aldi,
    time rajin je, kalau tak jgn harap, melengkor depan tv lagi bes... hehehe




    Mr.Clive,
    amboi, panjangnya m! hehehe
    tapi mmmmmmmmmmmmmmemang shodap...




    Woofer Storm,
    hilang nikmat dunia beb... hehehe




    Azian Elas,
    best ekkk, calit sikit...

    ReplyDelete
  24. bestnya..bikin haus nih..hihi..

    ReplyDelete
  25. Munnafendy,
    tu la pasal, bawak bekal gi noreh pon sodap ni.. hehehe




    Anonymous 1,
    terbaik wok!




    Anonymous 2,
    ais hancur letak lebih sikit ya..

    ReplyDelete
  26. sedapp..


    sy suka lai chee kang..time pregnant mabuk x selera benda nih je sy minum

    ReplyDelete
  27. kalau nak buat ni untuk 20 pax,agak2 bape ea bajet dier?mcm setail gak buat hidangan ni untuk birthday party kawan nanti...hoho

    ReplyDelete
  28. bilo baco balik komen datah tu baru prase banyoknyo typo supo oghe tok reti ngejo..hehe..sori! pasal ubat gastrik tu boleh di beli di klinik swasta, mungkin di farmasi ada jual juga..rm1.50 sebiji..satu packet 7 biji rm10.50, so far itu yg paling mujarab utk akak cuma bila makan ptg, mlm karang insyaallah baik.bergantung kpd tahap gastrik mcmana.

    ReplyDelete
  29. Komen tambahan :

    Kamu dudok kat pandan indah ke..? hehe

    ReplyDelete
  30. slmt malam.

    #robot domodroid tu kawan punya,dia beli kat mudah.com.my..kalau baru dalam rm35 satu,kat facebook pun ada..cari nama EN Kamera.cuba tanya kat dia ye..

    ReplyDelete
  31. nak buat sendiri byk sgt bahan,nak minum p kedai jer.hehe tp dah lama gak tak merasa lai chee kang nie

    ReplyDelete
  32. Salam sudipVSsenduk,

    Kak Ros memang suka lai chee kang ni pasai dalam dia macam2 ada......

    ReplyDelete
  33. peneyjuk badan...tp sy x suka buah kundur..

    ReplyDelete
  34. salam akak.. kembang semangkuk tu ape?

    p/s : kebanyakan drp nama2 tu lady x tahu..

    ReplyDelete
  35. Kembang semangkuk? kalau yang kembang sebesen mesti lagi best ek

    ReplyDelete
  36. Rina,
    agree.




    Mr.Clive,
    beli 1 bungkus kecil dkt Giant dlm $3(dah siap ada kembang semangkuk dlm 7biji, getah anggur 6ketul & 1 peket kecil biji selasih) lebih dr cukup utk 20pax minum berulang-ulang kali...




    whitecappoccino,
    kalau bercakap dgn org sengau, mestilah dibalas sengau.. kalau bercakap dgn org pelat pulak, jawapannya pelat le jugak..
    tak gitu? kesilapan yg disengajakan sebenarnya...

    ok tq, nnti saya pi cari...
    (eh silap) nanti saya pergi cari.




    Deru Ombak,
    yg hangat-hangat tahi ayam suka tak?




    Gedek,
    Bingo!




    Woofer Storm,
    ok.. nnti saya terjah.




    Puan Kutu,
    kita suka dgn jawapan awak..




    Ros,
    salam sejahtera.
    yes, 2 in 1.. hilang haus & terus kenyang...





    KhaiRin,
    buah tu la yg saya cari dulu selepas kacang, hehehe




    LadyBird,
    kembang semangkuk yg mcm buah kana hitam tu.. bila rendam dlm mangkuk, ia akan kembang selebar saiz mangkuk tu... hehe





    geraugebang,
    tengok jugak saiz besen kak gerau.. kalau setempayan atau se'kolah'(tpt ambil wuduk dimasjid)
    mesti berganda2 bestnya ekk...

    ReplyDelete
  37. Bestnyer kalo dpt minum skrg nih

    ReplyDelete
  38. WuMing suka woo minum ayaq ni... tapi tak pernah laa buat sendiri... beli saja....

    ReplyDelete
  39. benci!! benci!!

    ni yg rasa nak beli balik keje nnt neh...adoi la...

    ReplyDelete
  40. suko sgtlah goni... all time feberets...

    ReplyDelete
  41. boleh anta sini tak? umah org bujang takde getah anggur, kembang semangkuk, buah kundur, buah pala bergula... pendek kate semua takde lah! ;-)

    ReplyDelete
  42. Papa Mifz,
    pi cari dkt kedai cepat...




    WuMing,
    dulu pun rajin beli je...




    Wahida,
    jiwa kacau nampak...




    Hanis MY,
    so do i...




    Seorang Blogger,
    boleh, apa salahnya..
    bak sini email address, hehehe...

    ReplyDelete
  43. sya ni msih sakit tekak.. sedap dpt minum ni... :)

    ReplyDelete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...