Thursday, 28 March 2013

Saujana Chemperoh Janda Baik - Part 2


Alarm handphone Cokia bunyi seawal 5.30am.
ang! ang! ang! ang!
(bingit! sejak bila pulak tukar alarm tone ni...)

Tq angsa sebab kejut subuh, 
rasa mcm nak sembelih je buat breakfast...  

Kalau tak kerana tugasan utk tanak nasi lemak 16pot, rasanya sVSs masih bergulung dlm selimut tebal pagi tu... cis! siapala yg buat duty roster niTelur rebus, sambal tumis, kacang & ikan bilis goreng semuanya dah masak dari rumah, tinggal hiris timun je.  Ambil idea dr blog hazey .  TQVM  :)

Pagi tu, Ayah @ Atok Bak  buat lintas hormat...  
Baris! Bariiiiiiiiis sedia!!


Sementara tunggu nasi lemak masak, Atok Bak sebagai ketua rombongan telah membawa anak2nya yg jelita, anggun lagi bersopan santun pergi melawat kawasan sekitar.  Mana tau jumpa janda baik tanah kosong, boleh buat chalet baru.


kalau musim buah, tergolek2 buah durian dr lereng bukit tu, kutip je...

 Cempaka Putih (Michelia alba)

Berbual dengan Pokok Janda Merana ( Salix babylonica )

 Handkerchief Tree (Maniltoa grandiflora)
Pucuknya yg muda berjuntai tu lembut mcm saputangan/tisu

species lalang yg sangat cantik

buat goreng belacan pon sodap ni...

semua jakun dgn pisang udang..
Sapa ingat cerita sumpahan pokok pisang udang?  
Org dulu2 kata, pisang ni ada semangat...

 cari benda tersembunyi...

teratai mmg akan layu bila ada di tasik madu.

tak ingat la pokok apa ni, species halia kan GB...

Qalish & aquatic plant

Kita org skodeng sampai chalet sebelah..

buah pulasan baru nak berputik

 
kalau le jumpa galah panjang...

   Ayah & Arwah Mak pernah bela 21 ekor kucing  di kampung.
We are cat lovers.

Mak Su Fiza banyak m'bantu dlm menjayakan Family Day ni...
TQ adik...  next destination?

Air yg sangat jernih & sejukKalau buat air sirap, tak perlu letak ais.. nyaman


 seawal 7.30 pagi, budak2 ni dah berendam...
Dkt rumah, semua nak mandi air panas


Balik dr merayap keliling kampung,  perut pun lapor...  jom sarapan.

Ish ish ish, bini sapa la yg masak nasi lemak sedap sangat ni.... terbaik! No.1 !

 6 daripada 9 org adik beradik.
Sebelum balik, posing dulu

Ada penyampaian hadiah dari Atok Bak sebelum berangkat balik.
Kalah menang semua dapat, 'Demokrasi Terpimpin' katanya...



Harus ada gambar kenang-kenangan di depan 
Chemperoh Villa, Janda Baik, Bentong Pahang.



 





Nota ketiak  :  Trip yg akan di repeat bila tiba musim durian nnti... إن شاء الله









.

62 comments:

  1. Salam, buah pisang udang tu gitu rupanya ya.. pendek dan bulat-bulat.. kalau dah memang pandai ngambek gambo, pokok paku pun cantikkk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam che mid,
      Pokok paku pakis tu pandai posing, bekas model katanya...

      Delete
  2. Replies
    1. betul! berbeza seronoknya bila holiday 1 family je..

      Delete
  3. sukanya akak tengok tumbuh-tumbuhan ni...cantik semuanya!

    ReplyDelete
  4. da lama sy x tgk pisang tu..dulu2 rs ckp main byk pisang tu kt kg sy lani ntah ke mn lesap nyer

    ReplyDelete
  5. SS,

    Tang mandi sungai memang Cik Yong tak boleh tahan nengoknya..
    Aduhhhh best banget!
    Mandi keluar makan
    Mandi keluar makan.. best best

    ReplyDelete
    Replies
    1. dkt Bahrain tak de sungai ke Yong? oops.. :p

      Delete
  6. teringin juga satu hari nak ke Janda Baik punya...hehe

    ReplyDelete
  7. memula baca dah gelah...haha
    suka tengok gambar2 kat sini canti sangat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanya mampu merakam kebesaran ciptaan Allah

      Delete
  8. Ooo... bunga merah yang spesis halia tu tak payah tanya GB.
    Aku tau namanya... banyak kat kampung aku.
    Itu bukan ke Pokok Janda Berhias (Datura Simplex)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah dapat! dah dapat! Alpinia purpurata @ halia bara namanya.

      Nizam, Janda berhias tu Rozita Che Wan namanya...

      Delete
  9. Sebelum gambaq keluaq, ingatkan betoi2 ada alarm bunyi itik kat dalam henpon tu, kahkahkah!

    Best la tengok gambaq2 kat Janda Baik tu, dari dulu teringin nak pi tapi belum sampai2 lagi..sob sob..

    ReplyDelete
  10. seronoknya suasana macam ni. tenang je rasa

    ReplyDelete
  11. Best betul family gath mcm ni. Rs mcm nak bt tp payah jugak nak kumpul family ni....

    ReplyDelete
  12. nyamannya teman ni kan... semuanya segar je mata memandang

    ReplyDelete
  13. Salam. singah dan follow. Nice pic.suasana sangat nyaman.

    ReplyDelete
  14. seronok tengok keriangan keluarga ini... tahun depan mesti lagi menarik tertarikni... teringin gak nak ke janda baik..

    ReplyDelete
  15. wahhhhh serius saya sdri x pnh tgk semua tumbuhan erkkk pokok janda merana adeihh!subhanallah pokok tu betul2 mcm ada sapu tgn ^^

    wah awal thn sy gi mandi kt blkg zoo ngra tu best jugak sbb family gathering side husbd.msg2 bw mknn dr rmh mcm ns lmk,spageti,mee kari,bihun,kuih-muih,then kt situ buat bbq....nsb baik monyet x dtg join huhu....

    ReplyDelete
  16. Bestnya...tempat tu....kalau banyak bebudak...familyday or any gathering akan jd sgt indah n interesting...

    ReplyDelete
  17. Meriahnye..nasi lemak mmg the best tue..bila brkumpul ramai2 mmg seronok..

    ReplyDelete
  18. pelik betul bunyi buah pisang tu, warna lagi la.... baru saya tahu

    ReplyDelete
  19. tak menahan air sungai nak buat air sirap...hahaha...

    ReplyDelete
  20. Salam,
    lama dah mama tak ke blog ni. ..terimakasih.
    Cantik sungguh tpt tu. pernah ke sini tapi lain vila.Teringin nak ke sana lagi!

    ReplyDelete
  21. Nama pokok Janda Merana tu sangat unik..hahaha
    Buah pisang kaler merah tu pun 1st time saya nampak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. agaknya kalau buat kerepek pisang udang, molek je bentuk bulat2

      Delete
  22. a'ah. tu Alpinia purpurata. curi taruk dalam glass vase la cantik! hahahaa!!!

    ReplyDelete
  23. Pulasan tu Nephelium ramboutan. Kan kan? :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul!
      Nephelium mutabile pun pulasan gak kan, kan?

      Delete
  24. janda merana? hehe.

    pisang udang tu 1st time tengok kewujudannya.

    ReplyDelete
  25. 1st time dgr dan lihat Pisang Udang...

    sejuknya mata memandang melihat pemandangan yg serba hijau.... damai sekali

    ReplyDelete
  26. cntik gler tmpat nie..istana pasir tu kreatif ler..

    ReplyDelete
    Replies
    1. istana pasir? komen salahe3 kot elyna mirsada ni..

      Delete
  27. salam..
    unik nama dia nama pula tu bt takut.cam pula tu ada hantu plk hee..

    best tgok pic2 skluga, bab2 mkn lgilah terliur heee

    ReplyDelete
  28. Asalam...
    Cantik2 belaka gambar2 yg dipost kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Hazila

      Tq, saya main picit-picit je.

      Delete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...