Friday, 30 April 2010

Labu & Labi

Pi Fajar, jumpa labu saiz kecik je, kalau buat labu masak lemak weekend ni bes gak ek. Cari Fikir resepi lain apa yg bes selain masak lemak... Nasib baik jumpa labu je, kalau labi pun ada, jenuh nak pikir resepi yg sesuai lak.

Ha! apa kata kalau try buat Sangkhaya Fakthon aka Thai Custard Pumpkin! Mcm bes je kan.. Sawadikap, kap khun kap  le kita Sabtu ni heheh. Nok kecek Thailand kawe dok panda, kalu kawe tera (try) loghat Klate bole? ke' be jire (jiran)..

Langkoh So :
Labu beloh 2 ( melinte' ), paruh buak resepi Thai Custard, paruh lagi buak masok lemok putih sok. 2 in 1. Doh jimak doh (jimak??!! ko jimat?)  Geligo mama mu ni uruh pitih dapur ke, ke.. Pah tu buang biji & sabut hok dok tengoh2 tu. Ikut HATI, bijik labu tu mama RASO mace nok buak kuaci, rende(rendam) air gare sket & baka dale oven. Tapi... disebab ke'   teringak peribahaso "Ikuk Hati Mapuh, Ikuk Raso Naso" make dok jadi buak.  Kotak, haruh dapak 3 in 1.

Langkoh Duo:
Paneh ke kukuh slalu. Kukuh ni Ayoh Long  bagi mama. Cap kuda bele' (zebra )

Langkoh Tigo:
Masuk ke susu cair dale labu, jge penuh sangak sebak telur tak masuk lagi. Ni cumo proses nok tahu banyok mano susu nok guno. Kalu buak adu-ne banyok sangak nnti banyok lebih, membazir dok. Iblih suko kawe dgn org membazir. Pah tu, cuwoh susu tadi dale' bekah lain, campo ke'  so atau 2 butir telur (ikuk saiz labu).

Langkoh Pak:
Tamboh gula slalu, buak manih skik sebak labu tu tawa eber tak dok raso. Buh gare sket, jange gare batu.. gare debu des... wi masin sket2.. Gerodok s'bati & masuk ke' dale labu mulo. Haruh ngam-ngam denge p'muka e'  labu, jange sampa tubek. Nanti jadi nya dok molek.

Mapoh, lambak beno nak menaik komputor.. Patut la kawe tok se jejok tanoh Klate.. Payoh..

Langkoh Limo:
Kukuh dale' 1/2 je' (hok labu kecik). Bilo dah masok, jange teruh angkak, kasi sue-sue dulu, takuk pecoh b'dere. Dah ok, masuk ke' dale ma kuk & simpe dale pti sejuk. Make sejuk baru sedak nok2 baru tubik dr peti, oloh la.. sdak nyoo sedak belako.


Tapi budok2 ni tak tau kenapo, kue hok kawe ni dia org x brehi.. x brapo nyakut. Kawe la yg make sore-sore. Che abe ni tok se ngan kue manih leting ni.. Aduh... Payoh ghohok nak kecek Klate ni weehh.. Mujo jumpo org Jawo Kela.. Selamak dunio akhirak..

Bereh.






No comments:

Post a Comment

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...