Wednesday, 23 November 2011

Menu Musim Tengkujuh...


Bila waktu petang musim2 hujan ni, nikmat betul kalau dapat hangatkan badan dgn food old days; menu yg nenek2 & mak2 selalu buat dgn bahan2 yg senang dapat sekeliling rumah.  Dulu-dulu, Super Nek/Mak ni  kalau dapat ubi kayu je terus jadi bingka, nampak keladi je serta merta bertukar ke pelbagai jenis bubur, capai pisang terus jadi pengat & lepat, tenung pulut serta-merta jadi kuih talam,  tu belum lagi pegang kelapa, sukun, keledek, nangka & durian...  kelas kan!  Bahan2 ni kalau dicampur dgn 1 atau 2 bahan je dah dapat hasilkan makanan yg anak cucu cicit ingat sampai ke hari ni;  nostalgia kan...  Agak2 kalau Awek Cun masak lempeng kosong cicah gula, Power Rangers 3 org ni ingat lagi tak esok paginya??




gambo ubi kayu rebus cicah sambal tumis lebih makan malam je takde dlm stok...



.

23 comments:

  1. bayam goreng tu gorang dgn tepung ke? xpnh tgk lak...

    keledek biru? huhu

    ReplyDelete
  2. Peh...ini seme makanan nostalgia! Yang sy sendiri dah jarang2 makan. Lempeng tu adalah kegemaran. Cucur udang adalah kegemaran. Ubi keledek rebus? Memang kegemaran!

    ReplyDelete
  3. Semua jenis makanan yang ditayangkan itu sangat menggoda selera orang tua macam kakcik ni. :)

    ReplyDelete
  4. ini pes time sy tgk bayam goreng ngn tepung camtu..biasa tgk cendawan goreng jer..


    serawa durian tu buat sy teringin..gambar lempeng cantiklah hehe

    ReplyDelete
  5. Munnafendy,
    ya, goreng dgn tepung mcm grg pisang tu, buat cair sikit...

    keledek purple, org tua2 panggil keledek jepun...




    Fara,
    bila makan benda ni semua, teringat zaman2 pakai baju bebek...




    kakcik,
    dah tua ke? ingatkan baru tingkatan 4...




    Rina,
    bayam, goreng pon sodap...




    gadek,
    cuba try test...




    fiza,
    ko ni 26 jam lapaq...

    ReplyDelete
  6. ya allah.. terliur tuuu..paling suka lopes kampung style tu..

    ReplyDelete
  7. 1st time tgk bayam goreng tuh...

    ReplyDelete
  8. perlu memeriksa:)

    ReplyDelete
  9. keledek roni roni tue 1st time tgk...jakun giler...letak pewarna ekk

    ReplyDelete
  10. keledek roni roni tue 1st time tgk...jakun giler...letak pewarna ekk

    ReplyDelete
  11. bayam goreng lama dah tak makan..dulu masa kerja kat selayang selalu makan..

    ReplyDelete
  12. Tang part lopes bogel tu tak bleh tahan nak gelak, kahkahkah!

    Namun begitu tetap nampak menyelerakan, slurrrpp!

    ReplyDelete
  13. Yan,
    dah jarang org buat lopis bungkus daun pisang ketat2 mcm tu skrg ni ek...




    Papa Mifz,
    nipis & rangup je, mcm makan kertas..




    L@dy @Yu,
    first time kopek kulit keledek tu terkejut gak, cantik sungguh ciptaan Allah kan...




    Totie@Tomy,
    sedap kan, lain dr yg lain...




    Dinas Aldi,
    Lopez de Squera ttp menjadi pujaan hatiku...

    ReplyDelete
  14. Salam buat semua stylo ladies di sini! :)

    Khas buat PENCINTA HANDBAGS!
    Koleksi yg menarik & stylo serta tips2 berguna.

    Kunjungi kami di http://mrsladysstylo.blogspot.com/

    TQVM! :)

    ReplyDelete
  15. Salm sudipVSsenduk,

    Amboi sedap2nya......tambah2 lagi pulut durian tu..Insyaallah depa akan ingat kalau kita masak ngan penuh kasih sayang....

    ReplyDelete
  16. nampak sgt2 menyelerakan.. terutamanya ubi yg warna warni tu.. x sangka akan nampk mcm ni.. akak.. daun yg celup tepung tu sedap ke? sebelum ni lady x pernh tgk..

    ReplyDelete
  17. Cekodok ikan bilis ade tak? Suke betul tengok keledek tu..warnanye mengancam jiwa...lapar la pulak..

    ReplyDelete
  18. ubi keledek ungu tu dah lama akak tak makan :)
    waktu kat kampung dulu...musim tengkujuh ni...macam2 ubi ada :)

    ReplyDelete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...