Wednesday, 11 April 2012

Snek Halva Tahini...





Snek dari Timur Tengah yg terkenal - halawa tahiniya / tahini / tahina. First time makan masa mak & ayah balik dr haji tahun 1983 dulu,  dibuat drp sasame seed paste (tahini) & gula.  Tahap kemanisannya masih boleh diterima bg org yg tak berapa suka manis mcm saya.  Dulu bila org balik Mekah baru dapat merasa kuih arab ni.. makan sikit2 sebab sayang kalau habis cepat.  Semalam AbgTaf ajak window shoping dkt kedai Altseer, macam2 ada... roti, pasta, makanan dlm tin, rempah2 arab dan ada 1 bahagian khas utk olive segar & jeruk and the food is 100% halal dgn harga yg sangat berpatutan... 

 
 
 
 

Sebut je rempah biryani apa, semua ada... Kuah Kacang Pool dalam tin pun ada, tinggal hangatkan & tambah telur mata lembu je...




.

















47 comments:

  1. bagi fasha sikit boleh tak sedap tu? almond tu semua peberet fasha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole, no problem... $10 je tak termasuk kos penghantaran :-)

      Delete
  2. Yang with chocolate tu nampak sgt menyelerakan! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa pahit coklat & less sugar, tapi ttp sedap :-)

      Delete
  3. salam my friend...

    betullah kan, dolu2 nak makan ni kena tunggu sedara/kawan balik dari arab. Saya selalu dpt kiriman dari riyadh tahi...ni tuh, makan sikit2 hehehe...simpan nak buat inti kuih makmur bila raya. Sekarang kedai arab/Iran melambak kat KL, boleh dpt anytime dgn pelbagai jenis keju halal lagi...raya sakan saya sud...

    btw, you sehat ker sud? (sorry guna panggilan palign senang n sempoi) ekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sejahtera Q,
      Amboi! Kuih kacukan melayu arab.. hebat, kalau i dapat sebalang, simpan bawah katil le kuih tu jawabnya hihihi.

      Alhamdulillah sihat.
      Kelas nama tu nyah... mak suka (jari di bahu, mata pandang atas, jelirkan sikit lidah)

      Delete
  4. Salam SS

    Tak pernah lagi mencuba. Teringin gak ni..

    ReplyDelete
  5. Wow, sungguh menggoda para si manis tu! Manis, manis, manis.

    Penggloblan dunia menjadikan kita lebih dekat dengan orang dan produk yang dulunya jauh-jauh. Syukurlah. Di mana kedai Altseer tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deretan kedai belakang pangsapuri PPRT Hiliran Ampang.
      Ada 2 kedai supply barang dr timur tengah dkt situ.

      Delete
  6. Replies
    1. bila nak makan, korek dgn sudu mcm makan aiskrim juga..hihihi

      Delete
  7. wah... manisan bertemakan arab.... mintak sikit...
    kehkehkehkehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali-sekala nak jugak tarian gelek... asik zapin je, hihihi

      Delete
  8. ehhhhhhh... kate window shopping ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish ish ish, sapa la yg cakap mcm tu ya..
      memang nak kena budak ni..

      Delete
  9. besa maan yg org bagi dari mekah ja... dah siap pek kecik2... tapi anis x brapa suka la.... sebab keras n manis... yang ni x tau lak rasa camna....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar second last tu eskem ke?

      Delete
    2. Mama irfan,
      Yang pek kecil2 keras &manis tu kalau tak silap namanya baklava..

      Wahida,
      Bukan, tapi layer dia mcm aiskrim kan...

      Delete
  10. hmmm xpenah rasa lagi..

    meh bak sikit... hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau minta org dapat rasa sikit je... Cuba beli sendiri, puas dapat makan banyak2. :-P

      Delete
  11. Assalamualaikum SudipVSsenduk,

    Kak Ros pun tak pernah rasa lagi kuih dari Arab ni...teringin jugak la nak merasanya he.he.he....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap kak ros... area ampang point ada 3 kedai arab jual benda ni..

      Delete
  12. Replies
    1. Sodap.. Kalau dapat free, laaaaaagi sodap

      Delete
  13. Sedapnya yg ada almond tu,macam aiskrim je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pd saya, lagi sedap dr aiskrim.. B-)

      Delete
  14. wahhh nampak setailo ngan sheeedapppp..... heeeee~

    ReplyDelete
  15. nampak sgt sedap teringin nk rasa, yummm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai... jgn la sampai ngidam, kesian kat baby tu.. huhuhu

      Delete
  16. Replies
    1. a'ah.. tapi rasa mmg sangat2 berbeza

      Delete
  17. kak..

    saya pun belum ada rezeki anak perempuan lagi.. yang bakal lahir ni pun boy jugak.. tapi tak per yang penting sihatkan...

    mesti sedap rasanyakan kak.. kalau dekat mesti terjah nak rasa jugak macam mana rasa manisan ni.

    ReplyDelete
  18. Tak pernah try..dulu pernah gak nampak ada 1 kedai kat mara hq jual makanan dr arab..tp tak terfikir lak nk try beli..huhuhu

    ReplyDelete
  19. agree!

    cuba cari kedai arab dekat sana..

    ReplyDelete
  20. Kalau tak nak rasa manis sgt makan dengan roti..saya suka mkn dengan roti gardenia..sedap sgt..

    ReplyDelete
  21. Slm.....saya nak order camne..
    ..

    ReplyDelete
  22. saya berminat nak order. 0175360024

    ReplyDelete

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...