Friday 27 April 2012

Kulit Popia...


Masa korek2 dalam peti ais, jumpa kulit popia entah lebih zaman bila.  Bila saka chef Nigella Lawson telah bersatu dgn jasad, macam-macam boleh jadi. Mula-mula gulung gulung gulung, buat sira sambal.  Lepas tu gaul dengan gula halus + nestum... dapat la 2 balang.


Lama-lama gulungan semakin membesar.
sapu butter, gulung, renjis madu, tabur bijan & bakar sekejap je.

Kuih belanda aka 'love letters' pun kalah wa cakap lu...

Tonyoh dalam muffin tray & tabur sikit gula halus... yummy!


Akibat buat sorang-sorang tapi berebut ramai-ramai, maka permintaan 
melebihi pengeluaran dan akhirnya nak gulung pun tak sempat..... 






Nota ketiak :  sometimes, less is more...






Idea drp zaliana.blogspot.com. TQ!

.

32 comments:

Munn Jaafar said...

yg sapu butter...madu..tabur bijan tu...nmpk sedap! ciannye smpai tak sempat gulung..confirm sedap sgt!

Queenie said...

pergh! wa cayalah lu punya saka! great! kat umah ni pun ada sepeket popia lom berusik, bagus eh idea nih!, nigella punya saka....

mama irfan said...

wah... leh try...

Dr K said...

macam2 boleh buat rupa rupanya guna kulit popiah..ahaha

Unknown said...

wow, i'm impressed!

nmpk sgt ur kreativiti... buat camana pun tetap menjadi dan sedap..

untung anak2 dpt mak pndai masak ;)

leh tak kasi cara2 nak sira sambal tu?
ngeee

SURIA AMANDA said...

sangat kreatif la...

adriana said...

baru je buang kulit popia yg dah berkulat pagi tadi akibat tak perasan di bahagian bawah petiais :(

whitecappuccino said...

wah! sedapnya! kak tak penah wat..tapi makan penah!

nazayiena said...

Kreatif dan byk rupa dan gaya boleh dibuat dgn popia nie...

Seorang Blogger said...

wow kreatif! i like ;-)

idea tabur bijan n madu tu mengujakan..
bakar berapa suhu?

Temuk said...

Wow, begitu versatil sekali si kulit popia rupanya. Tapi pastilah boleh jadi begitu hanya jika chefnya punyai kreativiti hebat. Semuanya kelihatan enak tu! Salam sejahtera.

Lee said...

Hi, this is what I call boleh lupa nama mak kinds of food.
Can see you ada black belt in cooking. Outstanding!
Have a fun weekend and keep a song in your heart.
Lee.

Unknown said...

sedapnya tgk yg bersira sambal pedas tu...saya suka mkn tapi tak pernah buat sendiri lagi.

sudipVSsenduk said...

mak yang pandai masak belum tentu rajin memasak, hihihi

biasa refer sira sambal tu dkt blog rezwati.blogspot.com/popiah-sira-pedas

sudipVSsenduk said...

bila perut tengah lapar, semuanya jadi sedap ;)

sudipVSsenduk said...

nasib baik saka nigella, dibuatnya jim carrey yang datang... haru

sudipVSsenduk said...

silakan, confirm menjadi

sudipVSsenduk said...

Tq Suria

sudipVSsenduk said...

lepas ni cuba simpan atas peti ais pulak :)

sudipVSsenduk said...

teringin gak nak makan je, tapi tak de pulak org nak buatkan .. huhuhu

sudipVSsenduk said...

yea, antara gaya nak perabis kulit popia dgn cepat, tak larat nak tengok dia lama2 dalam esbok tu...

sudipVSsenduk said...

Tq :)

suhu lebih kurang 120 kot rasanya & bakar kurang dr 5 minit...
kena jengah pintu oven tu selalu tau

gadisBunga™ said...

kulit popia mmg versetail! terbaik ah!

Hanis MY said...

kreatifnya dan nampak yummy. lawak la nota ketiak hehe...

sudipVSsenduk said...

salam sejahtera cikgu...
tiba2 saya jadi kembang kuncup tak henti-henti... tolong!

sudipVSsenduk said...

Tqvm Uncle Lee

There's nothing wrong with the black belt but I prefer pink or turquoise blue... hihihi

sudipVSsenduk said...

pada saya apa2 yg bersambal semuanya sedap...
kalau dapat free, berganda-ganda sedapnya :)

miloaiskurangmanis said...

kalo dah terer masak tu kan... buat camne pun tetap jugak jadik
iols terliur hoccay!

Telor Power said...

bapak hebat. mcm chef

ankeljonni said...

huhuhuhu... sedap tu mkn sambil tgk tibi...

sudipVSsenduk said...

Betul, macam pokok kelapa gak, macam2 boleh buat :-)

Cik Ina Do Do Cheng said...

kreatif, salah satu makanan peveret cik ina tapi tak pernah buat, lenkali boleh cik ina cuba cara ko tunjukkan. sebalang pun tak cukup terutama yang dalam gambar kat atas sekali : )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger